Mjerenje veličine gripa u tenisu

mjerenje tenis gripa

Veličine gripova za teniske rekete variraju od ispod 4 incha (10.16 cm) za juniore pa do 4' 7/8" (12.15 cm) za šake odraslih osoba. Ovo se može učiniti kao mali interval, ali razlika od samo 1/8 incha donosi iznenadjujuće rezultate. Predugo korištenje prevelikog, ili posebno premalog gripa može izazvati povrede ruke, zgloba ruke i lakta.

U nastavku pročitajte kako izgleda najčešći metod pronalaska prave veličine gripa. Dlan dominantne ruke ima tri glavne crte (nabora). Potrebno je držati ruku ravno, s sastavljenim prstima. Zatim, izvršiti mjerenje dužine od središnje crte na dlanu (oznaka 2 na slici), linjom izmedju srednjeg prsta i prstenjaka (domalog prsta) do tačke koja se nalazi u nivou vrha prstenjaka (slika).

Za većinu žena, mjerenja daju rezultate od 4' 1/8" do 4' 3/8", a za većinu muškaraca od 4' 3/8" do 4' 5/8". Za juniore ove vrijednosti su obično ispod 4 incha.

Ako pri mjerenju dobijete vrijednost izmedju osmina (npr. 4' 1/16"), a još pri tome ne rastete više (odrasla osoba), onda je bolja solucija kupovina prvog manjeg gripa po veličini. Ovo je iz razloga što manji grip lako može biti uvećan dodatnih 1/16 incha sa trakom za reket (overgrip), dok bi npr. preveliki grip morao biti smanjivan u nekoj od profesionalnih radnji, dok se neki reketi i ne mogu podvrgnuti smanjivanju gripa. Postavljanje trake može efektivno povećati veličinu gripa za 1/8 incha, jer svaki sloj (namotaj) trake dodatno povećava ukupnan grip.

Veličine gripa od 4' 1/8" do 4' 5/8" se mogu lako pronaći na svim reketima za odrasle. Igrači sa neuobičajeno velikim ili malim šakama često moraju naručivati posebno doradjene drške reketa, ali i sami mogu izvesti te dorade sa odgovarajućom opremom.

Za dječije rekete (junior) pronalazak tačne veličine gripa može biti težak zadatak. Većina dječijih reketa nema visoku cijenu, pa proizvodjačima nije u interesu proizvodnja reketa širokog spektra veličina gripa. Često je najbolja stvar koja se može uraditi po tome pitanju pronalazak reketa čija je veličina gripa najbliža potrebnoj (veličini ruke). Za juniore, nešto veće veličine gripa su bolje za odabir od onih manjih, zbog stalnog rasta djeteta.

Nema komentara

Komentari predstavljaju lične stavove i mišljenja posjetitelja stranice, a nikako stav stranice, novinara i administratora....

Pokreće Blogger.