Pet najvećih legendi Wimbledona - muškarci



Turnir u Wimbledonu bio je dom za mnoge talente iz svijeta profesionalnog tenisa. Slijedi članak o petorici tenisera iz Open ere koji su se na Wimbledonu istakli najviše od svih: Pete Sampras, Bjorn Borg, Roger Federer, Rod Laver, Boris Becker.

1. Pete Sampras

Popularni Pištolj kako su ga zvali, dominirao je muškim tenisom u devedesetim godinama. Tokom tog perioda ovaj amerikanac je postavio rekord po broju osvojenih titula u muškom singlu u Open eri. Prvu titulu na Wimbledonu Sampras je osvojio 1993. godine, a zatim i svake sljedeće godine do kraja decenije, sa izuzetkom 1996. godine kada je elimisan u četvrfinalu od Richarda Krajiceka.

Tokom ovog perioda, Sampras je demonstrirao čvrstu odlučnost i fokusiranost, i postao pobjednik u nekim od finala Wimbledona koje je obilježio samo jedan igrač, Sampras. Wimbleon je Samprasu omogućavao savršenu platformu da prikaže svoju briljantnu servis-volej igru, u kojoj je demonstrirao svoju sposobnost da brzo završava razmjene i poentira, i to sa kliničkom preciznošču.


2. Bjorn Borg

Karaktera hladnog kao led, Bjorn Borg je bio poznat pod nadimkom "Ledeni Borg" u vrijeme svoje najveće slave. Švedski teniser kovao je svoju legendu kao jedan od najvećih na Wimbledonu, gdje je njegova gracioznost često bila neutralizirana burnim ponašanjem njegova velika rivala, John McEnora.

Borgovih pet titula na Wimbledonu su često bile pravdane njegovom izuzetnom atletskom junaštvu i fizičkoj spremnosti, pošto se govorilo da šveđanin ima neobično nizak broj otkucaja srca. Kako god, njegove impresivne sposobnosti na osnovnoj liniji su ga na kraju načinile šampionom. Njegov karakteristični udarac bio je njegov majstorski forhend s osnovne crte, zasljepljujući udarac poslan preko mreže sa neizmjernom snagom i topspinom.

3. Roger Federer

Roger Federer je bez puno muke popunio prazninu koja je u tenisu nastala odlaskom Petea Samprasa. Švicarski maestro najavio je svoj dolazak na svjetsku scenu uzimanjem naslova na Wimbledonu 2003. godine, a zatim je nastavio pobjednički niz koji mu je omogućio pet uzastopnih titula na Wimbledonu. Niz je prekinut 2008. porazom od Nadala u finalu, ali je Federer svoju šestu Wimbledonsku titulu osvojio 2009. godine.

Kao i drugi veliki šampioni, Federer je svoje uspjehe na Wimbledonu postizao, velikim dijelom, zahvaljujući svojoj sposobnosti da ostane fokusiran i miran dok je pod pritiskom. Federerov, poput biča - forehand, kombinovan sa servom koju je nemoguće pročitati, proizveo je stil idealan za travnate terene poput Wimbledona.


4. Rod Laver

Rod Laver je prvi veliki igrač Open ere, osvojio je Wimbledon pet puta tokom karijere. Najslavniji je po osvajanju Wimbledona 1962. godine, na svome putu da osvoji sva četiri grand slam turnira u jednoj sezoni. čime je postao jedinstven u muškom singlu. Laver je za WImbledon značajan i po tome što je dva puta osvajao titulu na samom zalasku karijere.

Laver predstavlja jedan od najvećih dokaza učinkovitosti servis-volej igre na travnatim terenima Wimbledona. Ovaj australijanac posjedovao je poput pera mekan udarac, koji mu je dopuštao da poene dobija udarajući drop voleje, te žestoki forhend, kojim je rutinski osvajao poene i kada se nalazio daleko iza osnovne crte. Laver je također bio i jedan od prvih primjera kako se udaraju spinovi, i imao je sposobnost udaranja loptica i sa topspinom i sa backspinom.


5. Boris Becker

Podvizi Borisa Beckera tokom 80-ih godina 20. vijeka doslovno definišu eru Open tenisa. 1985. godine, sedamnaestogodišnji Becker postaje prvi igrač koji nije bio nositelj Wimbledona a koji osvaja Wimbledon, pobjedom nad Kevinom Currenom u četiri seta u finalu turnira. Godinu dana kasnije uspješno je odbranio naslov pobjedjujući Ivana Lendla u tri seta.Becker je bio jedan od prvih igrača koji su rutinski osvajali poene moćnom servis igrom.

S nadimkom "Baron von Slam", Becker je pri servisu bio karakterističan po posebnom pokretu tijela, koji mu je omogućavao da loptici saopšti izuzetan momenat pri udarcu. Ipak, i pored odličnog servisa, Becker nije bio "jedno dimenzionalan" igrač, naprotiv, smatran je jednim od najodvažnijih i najvještijih volej igrača svoje ere.

2 komentara:

  1. Dvojicu od petorice sam gledao i pratio :-) Samprasa i Federera

    OdgovoriIzbriši
  2. Otkud Borg ispred Federera? I zar nije Laver osvojio cetiri puta?

    OdgovoriIzbriši

Komentari predstavljaju lične stavove i mišljenja posjetitelja stranice, a nikako stav stranice, novinara i administratora....

Pokreće Blogger.