Spin u tenisu


Šta je spin, kako odigrati spin u tenisu i kako reagovati ako vaš protivnik igra spin? Pročitajte u tekstu koji slijedi.
Spin predstavlja rotaciju loptice oko vlastite ose pri kretanju. Prednost ovakvog kretanja loptice jeste u putanji loptice koju je teže procijeniti za protivnika, te u nepredvdiljivijem ponašanju nakon odskoka od podlogu.
Možda najbolji opis spina u tenisu je "izvesti nije lagano, ali je užitak gledati i odigrati isti kada se savlada tehnika spina". Voljeli li ga ili ne, igrali ga ili ne, danas ćete sasvim sigurno naići na protivnika koji će vas natjerati da igrate udarce koji podrazumjevaju prilagodjavanje lopticama koje imaju spina. Suočavanje sa igračem koji odlično koristi spin može biti noćna mora za one kojima je isti slabija strana. Zbog toga naučita kako udariti spin i kako se nositi sa spinom. Najbolje bi bilo prvo naučiti kako loptici saopštiti spin, jer ćete tako bolje razumjeti mehanizam spina, i bolje se edukovati kako rješavati situacije u kojima protivnik odigra spin. Dobar spin je zaštitni znak svakog svestranog tenisera.

Kako loptici saopštiti spin
Udarcem reketom teniskoj loptici možemo zadati dvije vrste rotacije oko njezine vlastite osi, tzv. topspin i backspin. Svaki od ova dva načina rotacije ima za posljedicu drugačije ponašanje loptice u igri i, posredno, drugačiju pripremu i taktiku tenisera za udarac.
Kako bi loptici saopštili spin pri udarcima, potrebno je promjeniti putanju reketa pri zamahu. Putanja se razlikuje nego kod standardnih ravnih udaraca.
Topspinom se u tenisu naziva način udarca kada se loptici daje smjer rotacije u smjeru njezina kretanja. Topspin se postiže udaranjem loptice u zamahu "od dolje prema gore", kad reket kreće u udarac iz pozicije ispod putanje kretanja loptice.
Vrh loptice kod topspina rotira suprotno smjeru strujanja zraka (slika gore) što usporava to strujanje pri vrhu loptice. Pri dnu se loptice dešava potpuno suprotna stvar: dno loptice rotira u smjeru strujanja zraka što tu struju ubrzava. Zbog različitih brzina strujanja dolazi do različitih tlakova pri vrhu i dnu loptice. Tlak pri vrhu je viši od onoga pri dnu što uzrokuje silu koja tlači lopticu prema dolje, tj. tjera je da padne (tzv. Magnusov efekt u fizici).
Topspin je koristan kod travnatih ili tvrdih podloga jer brze loptice na brzim podlogama daju dodatnu notu agresivnosti igri.

Suprotno se primjenjuje na backspin ili underspin. Tada je rotacija loptice oko vlastite ose suprotna u odnosu na topspin. Kod backspina loptica rotira u smjeru suprotnom od smjera svog kretanja (slika dolje), kao da se "vraća" prema igraču koji je udarac uputio. Zbog ponašanja suprotnog od topspina javlja se sila koja "podiže" lopticu i omogućuje joj dulje zadržavanje u zraku. Backspin se postiže zamahom reketom "od gore prema dolje", primjerice tzv. sliceom.
Backspin loptica putuje sporije od topspin loptice te pri doskoku o tlo ne odskače ravno naprijed u smjeru kretanja. Zbog sporosti se koristi kao defanzivno oružje, kada igrač koji je uputio udarac treba "kupiti" vrijeme kako bi se u sljedećoj izmjeni udaraca pravilno postavio i krenuo u napad. Također, nepravilno i slabo odskakanje loptice o tlo tjera protivnika na prilagodbu na nezgodan udarac i, najčešće, na odustajanje od napadačke taktike.

Takodjer, postoji još jedna vrsta udarca, tzv. sidespin. Kod ovog udarca, loptica se udara sa strane. Koristi se uglavnom za udaranje izrazito niskih ili visokih loptica. Razlog zbog čega koristimo ovaj udarac je to što u nekim situacijama nismo u mogućnosti da idemo reketom ispod loptice (kod niskih odskoka) ili iznad loptice (za slučaj visokih lotpica). Koristi se često i u servisu, kada je protivnika dijagonalnim udarcem potrebno "izbaciti" iz terena.

ilustracije putanje loptica kod spina


Kako odgovoriti na spin

Kada savladate udaranje spina, onda je potrebno i naučiti kako reagovati ako ste na drugoj strani, tj. primate loptice koje nose mnogo rotacije. Šta učiniti kada protivnik igra spin?
Loptica sa mnogo topspina pravi luk u smjeru rotacije kada dolazi prema vama, što znači da će loptica odskočiti visoko nakon udara o podlogu. Što je luk viši i što je brža rotacija loptice, to je veći odskok loptice. Ovo može imati dva efekta na udarac igrača koji vraća ovakve loptice: oštar odskok loptice može vas dovesti u težak položaj ukoliko se niste pomjerlili unazad kako bi se prilagodili visokom odskoku. Drugi efekat je taj da zbog visokog odskoka loptice ste prisiljeni praviti kontakt s lopticom na visini koja je iznad nivoa koji odgovara vama. Rješenje bi moblo biti da igrate par koraka iza osnovne linije kada je na drugoj strani igrač koji forsira topspin udarac. Na ovaj način dobivate više vremena za reakciju i pripremanje udarca, a i prostor da lopticu udarite na visini koja vam više odgovara.
Takodjer je potrebno naučiti čitati luk loptice dok je još na protivničkoj strani terena. Tzv. topspiner može udariti lopticu sa visokim, srednjim ili niskim lukom. Što ranije prepoznate brže ćete se pripremiti za reakciju.

Spin je jedan od najfascinantnijih aspekata teniske igre. Koristite ga što više kako biste vašoj igri dali dodatnu dozu uzbudjenja i takmičarskog duha.

Nema komentara

Komentari predstavljaju lične stavove i mišljenja posjetitelja stranice, a nikako stav stranice, novinara i administratora....

Pokreće Blogger.