Teniski lakat

teniski lakat
Teniski lakat je bolno stanje u području lakta koje nastaje zbog oštećenja tetiva mišića koji se koriste pri ispružanju šaku i prstiju, odnosno teniski lakat predstavlja “upalu tetive koja povezuje mišiće ekstenzore sa spoljašnjim epikondilom.”
To su dugi mišići sa spoljne strane podlaktice koji pomažu da se otvori i ispravi šaka i ručni zglob, a tetivom su spojeni na donji vanjski dio nadlaktice (lateralni epikondil). Na tom hvatištu tetiva nastaju degenerativne i upalne promjene odgovorne za nastanak teniskog lakta (lateralni epikondilitis). Uzroci takvih oštećenja tetive najčešće su hronični podražaji zbog učestalih i ponavljanih pokreta ruke vezanih uz određena zanimanja ili sport. Uzrok također može biti i jednokratna trauma, npr. kod nošenja vrlo teškog tereta. Kod tenisera, uzrok povrede leži u teniskom reketu koji služi da do minimuma smanji silu koja se prenosi na ruku prilikom udarca. Ako je poremećen balans u gripu dolazi do opterećenja koje je najviše usmjereno prema laktu, zbog čega pri izboru reketa treba obavezno konsultovati trenera ili neko drugo stručno lice. Smatra se da oko 30% tenisera u određeno vrijeme svoje karijere razvije teniski lakat. Ova povreda podjednako pogađa i muškarce i žene i u 75% slučajeva se javlja na dominantnoj ruci (desna kod dešnjaka).
Takodjer, ova povreda se najčešće vidja kao profesionalna bolest i kod vodoinstalatera, molera, stolara, vrtlara, osoba koje rade na računaru, daktilografa, nekih muzičara (violinisti npr.), itd.

Simptomi teniskog lakta su :
  • Bol na vanjskoj strani podlaktice ispod zgloba lakta, koja se ponekad širi niz ruku do šake.
  • Bol je uzrokuje savijanje ruke, podizanje ruke ili zahvaćanje i držanje laganih (svakodnevnih) predmeta poput čaše vode.
  • Bol obično započinje postepeno i kasnije postaje sve jača. Ovisno o težini oštećenja, bol može biti blaga i javiti se neko vrijeme nakon aktivnosti; može trajati za vrijeme aktivnosti i pojačavati se; ili može biti konstantna i jaka tako da onemogućuje aktivnost.
  • Osjetljivost na dodir u području lakta.
  • Podlakticu je ponekad teško u potpunosti ispraviti.
  • Teniski lakat rijetko uzrokuje oticanje zgloba, zato u tom slučaju treba posumnjati na neko drugo stanje kao što su artritis ili giht.

Prevencija za pojavu teniskog lakta

Suština ove povrede je u izboru reketa koji u nekim svojim elementima izaziva konstatne mikrotraume koje vremenom dovedu do entenzitnog opterećenja i povrede koje pogubne za sportistu. Da bi se to spriječilo neophodno je da reket bude „našpanovan“ - zategnutost žica na reketu mora odgovarati profilu tenisera, težina reketa mora da bude optimalna, grip mora biti adekvatan ruci tenisera, pokreti reketom moraju biti pravilni, treba izbjegavati stereotipnost u igri, način držanja reketa. Stil i tehnika izvođenja udarca (ravni udarci, spin udarci i slično) koji ako se ne izvode pravilno mogu izazvati mikrotraume na ekstenzornim pripojima lakta. se aktivnosti koje su vremenom dovele do teniskog lakta moraju odvijati, potrebno je barem 5 do 10 minuta „zagrijati“ ruku blagim pokretima i istezanjem prije započinjanja aktivnosti. Također je potrebno često odmarati ruku. Redovito treba provoditi vježbe istezanja i jačanja mišića.

Dijagnoza povrede se postavlja na temelju liječničkog pregleda i utvrđivanja bolnih mjesta na lakatnom zglobu, kao i na temelju podataka o zanimanju i sportskim aktivnostima bolesnika. Radiografski nalaz zgloba lakta je najčešće uredan.

Liječenje je potrebno započeti ubrzo nakon pojave simptoma i utvrdjivanja povrede. Dok traju bolovi važan je odmor i odmor od radnih i sportskih aktivnosti (mirovanje do dvije sadmice u kojima se paralelno mogu raditi i fizikalni tretmani za suzbijanje upale - laser, ultrazvuk, magnetno impulsno polje i diodinamik).


Izvori:
http://www.mojdoktor.hr/
http://www.stetoskop.info/

Nema komentara

Komentari predstavljaju lične stavove i mišljenja posjetitelja stranice, a nikako stav stranice, novinara i administratora....

Pokreće Blogger.