Teniske loptice - 20 činjenica

teniske loptice
Prve teniske loptice su bile pravljene od kožnih vrećica punjenih ljudskom ili životinjskom dlakom.

Vulkanizirana guma se prvi puta upotrebljavala za izradu teniskih loptica davne 1870. godine.

Žuto - zelene teniske loptice su uvedene u sport 1972. godine. Prije toga, sve teniske loptice su bile bijele ili crne, zavisno od boje podloge na kojoj se igralo.

Trenutna boja koja se koristi pri izradi teniskih loptica poznata je kao "optička žuta", i dokazano je da je ona druga najuočljivija boja loptice za razne podloge i uslove u kojima se igra tenis.

Kada bi se teniske loptice pravile samo prema naučnim činjenicama, narandžaste loptice bi se koristile. Činjenica da su takve loptice manje vidjljive na televizijskim ekranima je spiječila da se danas koriste loptice ove boje.

Tri tipa teniskih loptica se koriste za profesionalne teniske mečeve, za različite podloge - zemlju, travu, tvrde i dvoranske podloge. Do 2002. godine samo jedan tip loptica se koristio na svim podlogama.

Devet od deset (9/10) teniskih loptica se proizvodi u Aziji, gdje gume kao glavnog sastojka u proizvodnji loptica, ima u izobilju.

Šuplja unutrašnjost teniskih loptica u početku se stavljala pod pritisak tako što bi se prije zatvaranja dodavale hemikalije, koje bi ostale zarobljene unutra. Nakon zatvaranja bi se uz pomoć toplote aktivirale ove hemikalije i tako nabijao pritisak u unutrašnjosti loptice.

Savremene teniske loptice se hermetički zatvaraju kada se dvije polovice loptice spajaju zajedno u posebnoj kompresionoj komori.

Najskuplji materijal koji se koristi u proizvodnji loptica je (vuneni) filc koji pokriva loptica. Filc se "rastapa" na lopticu tokom procesa izrade, i igra ključnu ulogu u letu i aerodinamici loptice.
300 miliona teniskih loptica se proizvede svake godine.

Pošto se teniske loptice teško recikliraju, rabljene loptice imaju i svoje alternativne upotrebe. U Engleskoj, npr., korištene teniske loptice sa važnih turnira se koriste ka staništa za ugrožene vrste puhova.

Vrhunske teniske loptice se nakon izrade skladište u hermetički zatvorene posude u kojima stoje do prodaje i upotrebe. Loptice počinju gubiti pritisak od trenutka kada se posude u kojima ih je proizvodjač zapakovao otvore, ali se taj pritisak može povratiti u posebnim komorama namijenim za vraćanje pritiska.

Pritisak u lopticama kvalitete potrebne za teniski meč iznosi približno 2 atmosfere.

Loptice odobrene od strane ITF (Internationa Tennis Federation) moraju težiti od 56.7 grama pa do 58.5 grama. Prečnik loptice mora biti izmedju 63.5 mm i 66.7 mm.

Preko 200 brendova (proizvođača) loptica ima potvrđen kvalitet od strane ITF-a.

Neki teniseri preferiraju koristiti loptice koje nisu pod pritiskom, jer one postaju lakše i aerodinamičnije što se duže igra sa njima.

Gumena jezgra teniskih loptica se jož proizvode i služe za igranje "Real tenisa", prethodnika modernom "lawn" tenisu.

Obične teniske loptice nisu pogodne kao igračke za pse i druge kućne ljubimce zbog boje korištene u izradi, koja je karcinogena. Posebne teniske loptice se izradjuju kao igračke za pse.

Boja štampe koja se koristi na loptici da bi označila proizvođača se određuje na osnovu podloge terena na kojoj će biti korištene loptice. Crvena tinta se koristi za zemljane terena, dok je crna štampa u upotrebi za loptice korištene za tvrde podloge.

3 komentara:

  1. Toliko zanimljivosti o običnoj loptici. Ko bi rekao..

    OdgovoriIzbriši
  2. Jedino ne znam koliko je istine u ovom o boji štampe. Rijetko sam viđao crvene natpise, a kad su i bili onda su bili na lopticama niske kvalitete.

    OdgovoriIzbriši
  3. Zanimljiv clanak

    OdgovoriIzbriši

Komentari predstavljaju lične stavove i mišljenja posjetitelja stranice, a nikako stav stranice, novinara i administratora....

Pokreće Blogger.