Izbor teniskog reketa

izbor teniskog reketa

Pri odabiru reketa za tenis potrebno je voditi računa o nekoliko karakteristika teniskog reketa: veličine gripa, veličine glave reketa, dužine, balansa, težine, krutosti - tvrdoći reketa, vrsti materijala od kojeg je napravljen, kao i rasporedu žica reketa.

Svako ko se bavi tenisom duže vrijeme će u jednom trenutku otkriti koji tip reketa mu odgovara, tako da je dobro isprobati različite rekete prije nego se donese odluka koji je pravi. Igrači koji izaberu pravi reket za sebe napravit će veliki napredak u svojoj igri, dobijajući samopouzdanje. Proizvođači teniskih reketa (Head, Wilson, Prince, Babolat, Yonex, ...) stalno predstavljaju nove linije reketa. U pravilu, svake godine bude predstavljen novi reket. Reketi dolaze u različitim klasama prema cijeni, tako da svako može naći nešto za sebe. Postoji više parametara koji bi se trebali uzeti u razmatranje pri odabiru pravog reketa. Neke od njih ćemo navesti u nastavku teksta.


Veličina gripa reketa

Prvi bitan parametar na koji treba obratiti pažnju pri odabiru reketa je veličina gripa. Svako bi se trebao truditi da odabere idealnu veličinu gripa, prema svojim osobinama (veličini šake). Veličina gripa predstavlja obim poprečnog presjeka drške (osmougao). Tako postoje različite veličine gripa, od 3⅞ i 4 inča za juniore, zatim 4¼, 4⅜, 4½, te 4⅝ inča za seniore. Prosječna veličina gripa za žene je oko 4¼ inča, a za muškarce 4⅜. Također, moguće je povećati grip namotavanjem tzv. overgripa, čime se veličina gripa može povećati za šesneastinu ili polovinu broja.
Najjednostavniji način da odredite da li vam je veličina odgovarajuća je da držite reket i kažiprst lijeve ruke (ako reket držite u desnoj) probate da stavite između korijena šake i vrhova prstiju desne ruke. Ako je veličina odgovarajća trebalo bi da ima taman toliko prostora da prst upadne. Ako ima više prostora onda je grip veliki a ako nema dovoljno da kažiprst stane onda je grip mali. Uvijek je bolje da ako se dvoumite između dve veličine opredjelite za manji grip.

Veličina glave reketa

Veličina glave reketa predstavlja mjeru udaračke površine. Većina mid-size (srednja veličina) reketa imaju udaračku površinu od oko 85-95 kvadratna inča. Važno je imati na umu da se za maksimalnu snagu i spin pri udarcima preporučuje veća glava reketa. Međutim, prevelika glava reketa smanjuje pokretljivost i stabilnost. Manja glava reketa, s druge strane, obezbjeđuje bolju kontrolu ali i manje snage pri udarcima. Obično igrači sa većim iskustvom koriste mid-size rekete, kao i mid-plus rekete. Razlog tome je što takvi igrači mogu sami generirati snagu pri udarcu, pa reket više koriste da im pomogne pri kontroli udaraca. Početnici, kao i teniseri sa nedovoljno iskustva, preferiraju rekete sa većim glavama koji im omogućuju snažnije udarce kao i veću udarnu površinu - sweet point (dio površine žica koji omogućuje najbolji prenos impulsa na lopticu pri udarcu).
Veličine glave reketa su: mid-size (85-95 kv. inch) over-size (101-115 kv. inch), Super over-size (preko 115 kv. inch).


Dužina reketa

Standardna dužina reketa je donedavno iznosila 27 inča. Proizvođači sada proizvode i ekstra duge rekete (27.5 do 29 inča). Ovakvi reketi se često nazivaju produženima, i omogućuju igračima više snage pri udarcima, kao i dalji zahvat pri udarcu.


"Flex" (ili krutost reketa)

Različiti reketi imaju različitu fleksibilnost, odnosno krutost. Krutost reketa opisuje ponašanje reketa nakon kontakta s lopticom, tj. savijanje ili deformaciju reketa pri udaru. Fleksibilniji reketi se više savijaju pri udaru, što za posljedicu ima gubitak energije, odnosno snage udarca. Igrači sa kraćim zamahom bi trebali koristiti kruće rekete koji će dati više snage njihovim udarcima. Igrači s dužim zamahom bi trebali kotistiti rekete koji su manje kruti. Uopšteno, krući reketi daju tvrđi osjećaj teniserima, dok su fleksibilni reketi mekši. Treba imati na umu da veoma kruti reketi mogu izazvati povrede, poput teniskog lakta ili povrede ramena, zbog toga što apsorpciju energije pri udarcu umjesto reketa vrši ruka igrača.


Šablon žica



dijelovi tenis reketa
Obrazac (šablon) žica teniskog reketa sastoji se od mnogo žica koje idu uzduž glave reketa (mains) i žica koje idu od boka do boka glave reketa (crosses). Reket sa manjim brojem žica (rijeđim žicama) se naziva reket sa otvorenim šablonom, zbog postojanja mnogo praznog prostora između žica. Primjer takvog tipa šablona je reket koji ima mjeru 16X18 žica. Za razliku od otvorenog, zatvoreni tip šablona ima veći broj žica (gušći raspored). Primjer zatvorenog tipa šablona je reket sa mjerom 18X20 žica.

Reketi sa otvorenim šablonom obezbjeđuju udarce sa više spina, jer se loptica pri udarcu može dublje "zabiti" među žice zbog postojanja više praznog prostora. Nedavne studije su, ipak, pokazale da raspored žica ne utiče direktno na potencijal reketa prema izvođenju spin udaraca. Reket sa otvorenim šablonom obezbjeđuje veće uglove odbijanja loptice, što za posljedicu ima veći luk putanje loptice.
Slaba strana žica sa otvorenim šablonom se odnosi na njihov vijek trajanja. Obzirom da svaka žica podnosi više stresa pri sudaru s lopticom nego je to slučaj kod zatvorenih šablona, to je i veća potrošnja žica, što vremenom dovodi do ranijeg pucanja žica.



Težina teniskog reketa


Tehnologija izrade teniskih reketa je prošla dug put kada se radi o težini. Sve do devedesetih godina prošlog vijeka srednja težina teniskog reketa je iznosila približno 340-370 grama. Proizvođač reketa Wilson je napravio napredak u ovom segmentu uvođenjem tzv. Hammer tehnologije, koja je dovela do redukcije težine na oko 280-310 grama. Danas je moguće naći rekete čije je težina i ispod 280 grama. Superlagani reketi daju manje snage udarcima, ali više pokretljivosti i kontrole. Teži reketi daju snažnije udarce i bolju stabilnost, ali manju pokretljivost. Početnici u tenisu bi trebali koristiti rekete koji su lakši.


Balans reketa

Treba imati na umu da dva reketa iste težine mogu imati sasvim različit balans. Postoje reketi kod kojih je težina više prebačena na glavu reketa, kao što postoje i reketi čije je težina prebačena više na dršku reketa.

Balans je centar ravnoteže reketa i zavisi od raspoređene težine duž reketa. Balans se uvek označava u centimetrima i to od drške (početka reketa) ka vrhu. Prema balansu reketi se dijele u tri kategorije: Teške glave (HH) – više težine u glavi reketa, Lake glave (HL) – više težine u drški reketa, Jednaki balans (EB) – jednako raspoređena težina duž reketa.

Reket sa "teškom glavom" nude više snage i manje pokretljivosti pri udarcima, a reketi sa "lakom glavom" obezbjeđuju više kontrole i pokretljivosti. Uobičajeno je da igrači sa dovoljno iskustva biraju rekete sa lakom glavom, dok početnici biraju rekete sa težom glavom.

Debljina rama

To je širina rama gledano sa strane. Deblji ramovi obično čine reket tvrđim tako da se manje savijaju u kontaktu sa lopticom. U suštini deblji ramovi će dati više snage u udarcu, dok će tanji ramovi dati mogućnost da udarca sa više spina. Deblji reketi ili reketi sa širokim ramom su pogodniji za početnike kojima treba više snage dok su tanki ramovi obično rezervisani za napredne igrače.

Materijal

Pri odabiru idealnog reketa, treba uzeti u razmatranje i vrstu materijala od kojeg je proizveden teniski reket. Najčešće korišteni materijali su karbon, alumunij, bor i Kevlar (lagano, čvrsto para-armidno umjetno vlakno). Karbonski reketi su vjerovatno najpopularniji, obzirom da obezbjedjuju veliku snagu udaraca. Oni su čest izbor i početnika i iskusnih tenisera. Aluminijski reketi su jeftiniji od karbonskih, te omogućuju odličan doživljaj pri igranju. Reketi od Bora i Kevlara su veoma kruti, i mogu izazvati povrede ramena usljed šoka pri udarcu, zbog čega bi se početnici trebali kloniti ovakvih reketa.

Pravilan izbor teniskog reketa ovisi o osobinama svakog igrača posebno, a vođenje računa o navedemin karakteristikama na koje treba obratiti pažnju može u mnogome olakšati izbor i unaprijediti igru tenisera i teniserki.

Broj komentara: 6:

  1. Nikako se ne slazem sa tim da su aluminijumski reketi odlicni, jer moj se iskrivio posle 15 termina, a rucka je pocela da kvrcka, sto me jako iritiralo ... bacio sam ga i kupio wilson blx od 300g koji se nikad ne moze sam od sebe iskrivit i pokvarit dok ga igrac sam namjerno ne slomi i ne vidim razlog zasto kupovati aluminijumski reket od 40-50eur kad se sada na snizenju orginalni mogu kupiti i za 100e, a polovni orginal malo korisceni po cijenama od 60-70e ...

    Moja preporuka, ze tezinu najbolje oko 300g, nikako preko 305g ako ste pocetnik i glave 98-102 inca, nemojte pogrjesiti velicinu gripa, tj debljinu drske, ako vam je saka(hvat) veca uzmite jednostavno 4 ili 5, ako vam je manja 2 ili 3 ...

    Njabolja marka ? Po meni su babolat,Head, Wilson ispred svih ... kupujete modele koje koriste profesionalci ali one rekete koji dolaze u laksim verzijama i ncete pogrjesit ...

    Head: Speed(djokovic)radical(Murray)Instict(Berdih)Prestige(Soderling,simon)Extreme(Gaske)

    Babolat:
    pure drive(Rodik i gomila pro igraca)aero pro drive(Nadal,Tsonga)

    wilson:
    oni su najraznovrsniji i cesto mijenjaju izbacuju neke serije, znam sigurno da je blade 98(Raonic, Monfils) uvjek prisutna 305g, Pro Open(Lopez), sada i Wilson steam(nishikori) ...

    OdgovoriIzbriši
  2. Zanima me kako čistiti grip reketa.

    OdgovoriIzbriši
  3. Grip se ne cisti vec se menja postoje dve vrste osnovni koji ide na samu drsku i on je obicno sa jedne strane ceo samolepljiv.Druga dolazi preko njega i on se kupuje i menja kada se uprlja.Pozdrav

    OdgovoriIzbriši
  4. Sta oznacava kada pise L5 kod reketa?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. L5 je oznaka veličine gripa.
      Inače, veličine gripa su :
      -G2 (L2, 4¼ inča)
      -G3 (L3, 4⅜)
      -G4 (L4, 4½)
      -G5 (L5, 4⅝)

      Izbriši
  5. Što označava veličina reketa 26 ?

    OdgovoriIzbriši

Komentari predstavljaju lične stavove i mišljenja posjetitelja stranice, a nikako stav stranice, novinara i administratora....

Pokreće Blogger.