Indian Wells - "peti grandslam"

Indian Wells je gradić u okrugu Riverside u južnoj Kaliforniji, domaćin je prvog Mastersa sezone. Ovaj gradić ima nešto manje od 4 000 stanovnika, a za vrijeme održavanja teniskog turnira broj poraste i na 20 000.

BNP Parnibas Open, poznatiji kao Indian Wells (po mjestu održavanja) je najposjećeniji teniski turnir nakon Grandslamova. Jedan je od nekolicine teniskih turnira koji tokom dvije sedmice svake godine okuplja najbolje tenisere i teniserke. Svake godine ovaj turnir se održava na Indian Wells Tennis Garden centru, stadionu kapaciteta 16 000 mjesta, drugom po kapacitetu u svijetu, i jednom od najljepših teniskih zdanja. Prošle godine (2010.) turnir je posjetilo 339 657 gledalaca.

Turnir je ugostio preko 250 vrhunskih tenisera i teniserki tokom nepune četiri decenije postojanja. Bila su tu vrhunska imena poput Jimmy Connorsa, Ivana Lendla, Borisa Beckera Andre Agassia, Jim Couriera, Pete Samprasa, Rogera Federera, Martine Navratilove, Chris Evert, Monice Seles, Steffi Graf, Martine Hingis, Lindsay Davenport and Marije Sharapove. Turnir uživa elitni status i na ATP i na WTA kalendaru.

Tradicija da na turniru nastupaju najbolji teniseri i teniserke, zajedno sa vrhunskom infrastrukturom i idiličnom klimom i pustinjskim pejsažom u Coachella dolini u Južnoj Kaliforniji učinili su ga jednim od najprestižnijih turnira na teniskom kalendaru.

Turnir je započeo kao ATP turnir zamišljen za prikupljanje novca u dobrotvorne svrhe u Tusconu (Arizona) prije nego je prešao u Mission Hills Country Klub u Coachella Walley 1976. godine, gdje je uspješno održavan 5 uzastopnih godina. Veze turnira sa tadašnjom i sadašnjom lokacijom su bile skoro prekinute kada je predloženo preseljenje tunira na novu lokaciju u blizini Disney Worlda na Floridi, gdje se trebao graditi i novi stadion za potrebe turnira. Međutim, Charlie Pasarell, američki teniser portorikanskog porijekla koji je u karijeri bio i prvi na ATP listi, zaslužan je za ostanak turnira u Coachella dolini i izgradnju modernije infrastrukture koja je ispunjavala zahtjeve turnira. Turnir je premješten u La Quinta Hotel, na novi stadion kapaciteta 7 500 mjesta, uz stalno prisutni zadatak da se turnir učini još boljim.

Indian Wells Tennis Garden

Kada je turnir 1981. godine dobio novi dom, Pasarell je postao i direktor turnira. Turnir je bilježio uspjehe u godinama koje su dolazile, iz kojih se izdvaja nekoliko finala vrijednih pomena, a možda i najpoznatiji se desio 1982. godine, kada je Yannick Noah prekinuo niz od 44 uzastopne pobjede Ivana Lendla, čime ga je omogućio da dostigne rekord od 46 uzastopnih pobjeda u muškom tenisu.

Passarellov cilj je bio da turnir postane važan teniski događaj kojem će prisustvovati vrhunski teniseri i teniserke, koji će svoje mečeve igrati u isto vrijeme. Da bi ispunio ovaj cilj, načinio je plan koji je po sadržaju bio jednostavan, ali vrlo zahtjevan sa aspekta ispunjenja – izgraditi popularnost turnira sa igračima, navijačima, sponzorima i medijima preko vrhunske infrastrukture, poklanjanja pažnje detaljima, jakim natjecanjem, i širokom pokrivenošću događaja preko printanih medija i prenosa mečeva.

U periodu od šest godina (1981. - 1986.) tokom kojih je turnir održavan u La Quinti uspio je postati vrlo popularna destinacija za igrače, navijače, sponzore i medije. Turnir je i prerastao infrastrukturu koju je nudio La Quinta Hotel, pa je za postizanje visokih ciljeva koje je postavio Pasarell bilo potrebno izgraditi veće i modernije objekte.

Da bi izgradio odgovarajuće teniski stadion i prateće objekte Pasarell je zajedno sa dugogodišnjim prijateljem Raymondom Mooreom osnovao kompaniju pod imenom PM Sports Managment, i organizovao tim zajedno sa drugim investitorima (uključujući i Alana Kinga) koji je trebao da osmisli, razvije i upravlja luksuznim hotelom i teniskim objektima u obližnjem Indian Wellsu. Pasarell je potpisao sponzorski ugovor sa Newsweekom (američki magazin), pa je Indian Wells postao dom Newsweel Champions Cup-a.

Kada su 1986. godine završeni radovi na novom hotelu (kapaciteta 350 soba) sa sofisticiranim teniskim terenima (12 terena), glavnim stadionom kapaciteta 10 000 mjesta, sportskih radnji, te drugih pratećih objekata, čitav kompleks je postao vrhunsko građevinsko i sportsko zdanje.
Novi stadion je otvoren 1987. godine, kada se prvi put održavalo najjače žensko takmičenje u konjunkciji sa muškim dijelom turnira. Ovaj nagovještaj kombinacije muškog i ženskog natjecanja bio je ključan u ispunjavanju ciljeva koje je zacrtao Pasarell.

Pobjede Borisa Beckera 1987. i 1988. godine pomogle su da turnir dobije značajnu nacionalnu i međunarodnu pažnju. Turnir je načinio i jedan važan korak naprijed 1990. godine kada je ATP, pod vodstvom Hamiltona Jordana, preuredila takmičenje u muškom tenisu a Newsweek Champions Cup učinila jednim od elitnih događaja iz ATP kalendara (sada turnir nosi status ATP Masters Series).

Ženski turnir je imao nešto različit put razvoja u odnosu na muški. U početku neodobreni turnir je postao službenim WTA događajem 1991. godine, u partnerstvu sa sportskom agencijom IMG. Godinu kasnije, turnir je počastvovan pristankom legende ženskog tenisa Chris Evert da njeno ime bude pridodato imenu turnira, čime je postao Evert Cup. Turnir je postao “Tier I” kategorija (najjača kategorija ženskih turnira nakon Grandslamova).

panorama indian wellsa

Do 1996. godine ženski dio turnira je održavan neposredno prije muškog turnira, a situacija se promijenila kada su ATP i WTA odobrile kombinovanje ovih turnira. Tako je turnir, tada malo robusnog imena (Newsweek Champions Cup/State Farm Evert Cup) uživao povlašten status da je jedan od samo šest turnira iz Masters Serije/Tier I nivoa u svijetu, računajući i četiri Grand Slam turnira, koji kombinuju ženski i muški dio turnira u isto vrijeme. Status turnira je održan i do danas.

Uspjeh i vrijednost turnira su brzo nadmašili postojeći stadion, pa je Pasarell počeo sanjati o novom stadionu koji bi služio kao ukras ovog turnira u stalnom razvoju.

Razvoj Masters serije podudarao se sa završetkom Indian Wells Tennis Garden, kompleksom završenim 2000. godine, čime je i turnir dobio novo ime ( Tennis Masters Series Indian Wells). Turnir je dostigao još više standarde u posjećenosti, fondu nagrada, televizijskoj i printanoj prezentaciji i prenosima te međunarodnom statusu. Od osnivanja turnira posjećenost je porasla sa 30 000 na preko 270 000 gledatelja; fond nagrada sa 250 000 USD na preko 5 miliona USD; turnir je na TV-u gledalo u početku 25 miliona domova, a gledanost je porasla na skoro milijardu širom svijeta.

Dodatni podsticaj tuniru došao je od povećanja prostora za takmičenje, što je iznjedrilo dodatne dane čineći turnir dvosedmičnim događajem. 96 vrhunskih tenisera i teniserki svake godine daju potpun ugođaj koji još samo imaju Grand Slam turniri.

Veliku pomoć razvoju turnira donio je i koncept kojim su dovođeni veliki investitori, poput Američke Teniske Asocijacije (USTA), legendi tenisa poput Pita Samprasa, Billie Jean King, Chris Event, kao i mnogih drugih osoba i grupacija.

Turnir za koji su bili zainteresovani i investitori iz svih krajeva svijeta je uspio ostati u Coachella Valley samo zahvaljujući snažnom i strateškom vođenju i partnerstvu koje je povlačilo prave poteze u pogledu razvoja turnira. Dodatnu pomoć tome, dao je i gradić Indian Wells koji je kupio blizu 11 hektara zemljišta za potrebe Inidan Wells Tennis Gardena.

Turnir je ušao u novu 2009. godinu sa objavom da je BNP Paribas (bankarski grupacija) novi glavni sponzor turnira. Turnir je u 2010. godini slavio 35 godina postojanja.Iste godine održana je i egzibicija “Hit for Haiti” u znak podrške zemljotresom razorenom Haitiju, pri čemu je skupljeno oko milion USD.

Od 2011. godine Indian Wells je uveo sistem provjere traga loptice, “Hawk eye”, na svih osam terena. Ovaj turnir mnogi nazivaju i petim grandslamom sezone.

Nema komentara

Komentari predstavljaju lične stavove i mišljenja posjetitelja stranice, a nikako stav stranice, novinara i administratora....

Pokreće Blogger.