Zanimljivosti o Miami Mastersu

miami masters
Miami Masters je teniski turnir za žene i muškarce koji se svake godine odigrava u Key Biscayneu, Miami, Florida. Spada u kategoriju ATP World Tour Masters 1000 turnira na muškom touru, i Premijer kategoriju na ćenskom touru. Turnir se igra na terenima Tenis Centra na Crandon Parku, na tvrdim podlogama. Trenutni sponzor turnira je Sony Ericsson zbog čega se i zove Sony Eriscsson Open, i održava se krajem marta svake godine.

Majami Masters je imao mnogo sponzora tokom svog postojanja, a u početku je bio poznat kao Lipton International Players Championship, i bio je jedan od glavnih događaja na Grand Prix Tennis Circuitu (jednom od dva prethodnika današnjeg ATP Toura, održavan od 1970. do 1989. godine). Tokom 2000. godine došlo je do promjene sponzora i promjene imena u Eriscsson Open. Dvije godine kasnije, turnir je postao poznat kao NASDAQ-100 Open, a 2007. je dobio sadašnji naziv – Sony Eriscsson Open. Sponzorskim ugovorom dogovorena je saradnja izmedju kompanije Sony Eriscsson i turnira na četiri godine, tokom kojih je turnir dobio 20 miliona USD.

Prošle godine, turnir je posjetilo rekordnih 300 000 gledalaca koji su prisustvovali mečevima tokom 12 dana koliko je trajao turnir, po čemu su oborili rekord odmah iza velikih Grandslam turnira.

Turnir je osnovao bivši teniser Butch Buchholz. Njegov prvobitni cilj je bio da turnir učini prvim velikim turnirom sezone (tada se Australian Open održavao u decembru, a ne u januaru kao danas). Turnir je nazvao „Winter Wimbledon“ („Zimski Wimbledon“). Buchholz je predložio ATP i WTA asocijacijama saradnju – on bi obezbjedio novac za nagrade, a asocijacije bi njemu dale pravo na održavanje turnira tokom narednih 15 godina u zamjenu za udio od prodaje karata i televizijskih prava. ATP i WTA su pristale na njegov prijedlog.

Prvi turnir održan je u februaru 1985. godine, na Laver's International Tennis Resort-u u Delray Beach-u, na Floridi. Buchholz je radio promocije turnira za glavnog suca uspio dovesti Alana Mills, sudiju sa Wibledona, te Teda Tinlinga (poznatog modnog dizajnera iz 1920-tih godina) postavio za direkotra protokola turnira. Nagradni fond prvog turnira iznosio je 1.8 miliona dolara, iznos koji su tada premašivali samo Wimbledon i US Open. Turnir je 1986. godine premješten u Boca Raton, a na stalnu (današnju) lokaciju u Key Biscayneu prešao je 1987. godine. Zamisao njegova osnivača i danas se sprovodi u djelo, jer je turnir jedan od najvažnijih teniskih događaja u sezoni.

Osim četiri Grandslam turnira, Sony Ericsson Open je jedan od nekolicine ATP i WTA događaja u čijem žrijebu učestvuju teniseri odnosno teniserke čiji broj premašuje standardni limit sa oba toura od 64 takmiačara/takmičarke (u singlu). U singlu se takmiči 96 tenisera i 96 teniserki, te po 32 para u svakom od takmičenja u dublu (muški, ženski i mješani parovi). Također, jedan je od nekolicine turnira koji se odigravaju duže od jedne sedmice (turnir traje 12 dana).

Tokom 2006. godine ovaj turnir je postao prvi u Sjedinjenim Američkim Državama koji je uveo trenutno ponavljanje snimka što je omogućilo igračima da izazovu odluke linijskih sudija. Igračima su bila dozvoljena dva čelendža u jednom setu, uz jedan dodatni u tajbrejku. Prvi čelendž je iskoristila Jamea Jackson u meču protiv Ashley Harkleroad u prvom kolu turnira.

Finale turnira u muškoj konkurenciji se nije igralo tri puta od osnivanja turnira, i to:
1989. godine, kada je finalista Thomas Muster doživio saobraćajnu nesreću (udario ga pijani vozač automobila noć prije finala, zbog čega je završio u indvalidskim kolicima na nekoliko mjeseci). Osam godina kasnije, ovaj teniser je uspio pobijediti u Majamiju;
1996. godine, Goran Ivanišević je predao meč prije samog početka zbog povrede vrata;
2004. godine, Guillermo Coria je predao meč tokom prvog gejma u četvrtom setu, zbog problema sa leđima i nemogućnosti kretanja. Kasnije se ispostavilo da se radilo o kamenu u bubregu.

Raspored mečeva na Miami Mastersu 2011. možete naći klikom na LINK.

Nema komentara

Komentari predstavljaju lične stavove i mišljenja posjetitelja stranice, a nikako stav stranice, novinara i administratora....

Pokreće Blogger.