Masaža teniskom lopticom

teniska loptica
Teniska loptica može biti vrlo korisna ne samo u igri, nego i u drugim korisnim stvarima. Tako može poslužiti za samostalnu masažu stopala. Postupak je vrlo jednostavan i dosjetljiv.
Spustite bosu nogu na tenisku lopticu, i pritiskajte tabanom kotrljajući je u oba smjera. Loptica će izmasirati Vaša bolna stopala.
Važnost masaže stopala je bila poznata i drevnim narodima. Još su drevni egipćani na svojim papirusima ostavili pisane tragove primjene masaže stopala i dlanova.
Jedna posebna vrsta masaže stopala tretira stopala kao vezu ka ostalim dijelovima tijela i unutrađnjim organima. Na stopalima se nalaze tačke koje odgovaraju određenim organima. Kada se masiraju te tačke, stimulišu se i odgovarajući organi i dijelovi tijela. To je tzv. refleksna masaža stopala.  Refleksna masaža je sve popularniji vid alternativne medicine, jer pomaže otklanjanju stresa, glavobolje, umora, lošeg raspoloženja,..

Mišići na nogama

Sjedite na pod, tako da ih ispružite, a rukama dodirujute podlogu i tako se podupirite. Lopticu postavite ispod mišića, odnosno dijela koji želite masirati. Pokrećite tijelo oslanjajući se na ruke. Loptica će sama raditi za vas, a vi odlučite koji vam pokreti najbolje odgovaraju. Bonus kod ove vježbe je, kao što ćete i sami primjetiti, i dodatna vježba za jačanje mišića ruku koji vam služe kao oslonac.

Za mišiće leđa

Stavite tenisku lopticu između leđa i zida. Ova masaža će najviše prijati umornim mišićima ramenog pojasa. Pritisnite lopticu uz zid i podešavajte lagano njene pokrete. Mišići drugih dijelova tijela će se morati aktivirati da bi lopticu uspjeli zadržiti uz zid.

Ako sa masažom želite obuhvatiti veću površinu, onda uzmite čarapu u koju ćete staviti 2-3 teniske loptice i čarapu svezati na krajevima. Ova savjet je posebno koristan kada želite opustiti napet mišiće vrat. Stavite dvije teniske loptice u čarapu i zavežite čvor na kraju i u sredini između loptica. Lezite i stavite čarapu ispod vrata, a zatim je vucite naprijed-nazad koristeći krajeve čarape.

Nema komentara

Komentari predstavljaju lične stavove i mišljenja posjetitelja stranice, a nikako stav stranice, novinara i administratora....

Pokreće Blogger.