Finale Djokovic - Murray

djokovic_murray finale
U finalu Australian Opena sastaju se srbin Novak Djoković i britanac Andy Murray (Endi Marej), treći protiv petog reketa svijeta. Ovo će biti njihov prvi susret na nekom grand slam turniru.
Malo ko je očekivao da u nedjeljnom finalu neće biti ni prvog ni drugog reketa svijeta, Nadala i Federera. Sasvim zasluženo do posljednje stepenice stigla su dva tenisera koja su i najviše pokazali - Novak Đoković i Andy Murray.

U dosadašnjih 7 međusobnih duela, Djoković ima 4 pobjede, a Murray jednu manje. Na tvrdim podlogama skor je 3-3 (s tim što Djokovic ima jednu pobjedu u dvorani). U dosadašnjim finalnim mečevima Murray ima dvije pobjede, a Novak nije uspio nijednom pobijediti britanca u finalu.

Madrid, 2006. Djokovic 1-6, 7-5, 6-3
Prvi medjusobni duel dogodio se u Madridu, 2006. godine, kada su oba igrača još uvijek bili tinejdžeri. Igralo se na tvrdoj podlozi u dvorani. Murray je tada napravio sjajan start i prvi set pobijedio sa 6-1, dok je Djokovic u sljedeća dva seta napravio preokret i pobijedio sa 7-5 i 6-3.

Indian Wells, 2007., Djokovic 6-2, 6-3
Drugi medjusobni duel se desio na Inidan Wellsu, 2007., u polufinalu. U ovom meču Djokovic je odnio laganu pobjednu, uzevši pet gejmova na servis Murraya, za nešto više od jednog sata igre. U ovom meču igrao s povrijeđenim člankom, nakon njegove epske pobjede nad Tommy Haasom u prethodnom meču.

Miami, 2007., Djokovic 6-1, 6-0
Treći meč odigran je iste godine, u Majamiju, takodjer u polufinalu. Ponovo je Djoković odnio laganu pobjedu. Koliko je sjajan tada Novak bio dovoljno govori tadašnja izjava britanca da mu je to bio najgori nastup do tada na atp touru. Rezultat je na kraju glasio 6-1 i 6-0 za Djokovica.

Monte Carlo, 2008., Djokovic 6-0, 6-4
Dominacija Djokovica je nastavljena i u četvrtom medjusobnom duelu. U Monte Carlu 2008. godine Djokovic je na zemljanoj podlozi dobio Murraya sa laganih 6-0 6-4. Inače, Novak Djoković je daleko uspješniji od Murraya na sporoj (zemljanoj) podlozi, koja se u mnogome razlikuje od one na Australian Openu, na kojoj će nastupiti u nedjeljnom finalu. Ovo je bila posljednja pobjeda Djokovica nad Murrayom, desila se prije skoro 3 godine.

Toronto, 2008., Murray 6-3, 7-6
Prva pobjeda Murraya nad Novakom došla je u njihovom petom medjusobnom duelu. Desilo se to u četvrtfinalu Toronta, na tvrdoj podlozi. Murray je dobio Djokovica u dva seta, sa 6-3 i 7-6. Pobjeda nije bila tako lagana, jer je Djokovic imao i set loptu u drugom setu pri rezultatu 5-4, medjutim Murraya je odlično služio "slice" udarac koji bi mogao biti odlučujući u predstojećem finalnom duelu.

Cincinati, 2008., Murray 7-6, 7-6
Šesti medjusobni duel značio je i drugu pobjedu za Murraya. U finalu turnira u Cincinnatiju 2008. godine Murray je ponovno bio bolji na tvrdoj podlozi i pobijedio sa 7-6 i 7-6. U dva taj brejka Murray je bio sretniji i sretniji, čime je došao do svoga prvog naslova na Mastersu, najvećeg uspjeha do tada za ovog britnaca. Ponovo je slice udarac bio taj koji je Djokovicu zadavo muke, a nakon meča Novak je izjavio da je izgubio ritam zbog toga što je Murray forsirao slice čime je Novak dosta mijenjao tempo na forehandu.

Miami, 2009., Murray 6-2, 7-5
Posljedni medjusobni duel Andy Murray i Novak Djokovi su odigrali u Majamiju, 2009. godine, u finalu. Ponovo se radilo na tvrdoj podlozi, i ponovo je dobio Murray, sa 6-2 i 7-5. Murray je dominirao u prvom setu, a u drugom je Djokovic propustio vodstvo od 5-2 i set loptu u osmom gemu drugog seta. Ovaj duel je igran u teškim vremenskim uslovima, velike vlažnosti i visoke temperature, uslovima sličnim koji vladaju ovih dana u Melburnu. Djokovic je izjavio da je upravo to bio njegov najveći problem, nemogućnost da se tada adaptira na visoku temperaturu. Hoće li se uspjeti bolje snaći u uslovima velike toplote i na tvrdoj podlozi (vani), faktorima u kojima se do sada Murray pokazao uspješnijim, ostaje da vidimo u finalu koje počinje u nedjelju u 9:30 po našem vremenu.

Za kraj, donosimo zanimljive usporedbe dvojice tenisera:

Novak Djoković i Andy Murray su rođeni u maju 1987. godine, Murray je sedam dana stariji od Novaka.

Djokovic je visok 188 cm i težak 80 kg, a Murray 190 cm i 84 kg.

Profesionalnu karijeru Djokovic je počeo 2003., a Murray 2005. godine.

Skor pobjeda i poraza u karijeri je 324 - 105 Djokovic, i 267 - 94 Murray.

Novak Djokovic je osvojio 18 naslova, a Murray dva manje.

Novak je zaradio nešto više od 20 miliona $, a Murray blizu 14 miliona $.

Djokovic je napravio seriju od 11 uzastopnih pobjeda, dok Murray ima 10 uzastopnih pobjeda.

1 komentar:

Komentari predstavljaju lične stavove i mišljenja posjetitelja stranice, a nikako stav stranice, novinara i administratora....

Pokreće Blogger.