Australian Open - historija turnira

Prvi podaci o velikim teniskim turnirima u Australiji datiraju još iz 1880. godine.

1904. godine šest vladajuci teniskih asocijacija Australije i Teniska asocijacija Novog Zelanda ujedinile su se i osnovale Tenisku asocijaciju Oceanije. Naredene godine zbog promocije sporta u Austarliji održan je teniski turnira za muškarce, prvenstvo Australije. Turnir je bio smješten u Albert Reserve u Melburnu, na travnjacima Warehouseman kriket kluba. Ovaj turnir postaje Grand Slam Azije/Pacifika. Prvi finalisti su bili Dr. Arthur Curtis i Rodney Heath. U finalu, pred 5000 gledaoca slavio je Heath. Ovo je bilo prvao poglavlje priče koja traje više od jednog stolječa.

Naredne godine, dakle 1906., turnir je održan u Christchurchu na Novom Zelandu. To je bio prvi od dva ogržana turnira na Novom Zelandu. Drugi je održan 1912. godine u gradu Hastingsu.

1922. godine teniski savez Novog Zelanda istupa iz teniskog saveza Oceanije. Ove godine odražava se i prvo otvoreno prvenstvo Australije za žene. Prvo žensko finale igrale su Margaret Molesworth i Esna Boyd. Treba istaći da je Boyd bila finalista i naredne 4 godine, a 1927. godine je bila osvajačica.

Australija Open održavan je u sedam razlićiti gradova : Melbourne (52 puta), Sydney (17), Adelaide (14), Brisbane (7), Perth (3), Christchurch (1) i Hastings (1). Turnir je održavan svake godine izuzev perioda u toko Prvog Svjeckog rata (19126-1918 g) i Drugog Svjetsekog rata (1941-1945 g). Tokom svoje historije turnir je dva puta mijenjao ime. Od 1927. godine zvao se Prvenstvo Australije da bi 1969. godine dobio ime Australija Open. Ovo Open je označavalo da svi teniseri mogu učestvovati na njemu bilo da su amateri ili profesionalci.

1971. godine turnir je zadnji put odigran izvan Melburna, u Sidneju. Te godine turnir su u singlu osvojile austrijske legende Ken Rosewall i Margaret Cour.

Kooyong Lawn teniski klub postao je dom Austraija Opena 1982. godine. Osamdesete godine su bile godine promjena u australijskom tenisu. 1986. godine osnivan je Teniski savez Australije i te godine turnir nije održan ali je utvrđen fiksni datum održavanja turnira, a to je bio januar. Dakle turnir nije održan te godnie ali je održan u januaru slijedeče godine. U januaru svake godine ovaj turnir se održava i dan danas, i ujedno je i prvi Grand Slam turnir u teniskom kalendaru. 1987. godina je bila zadnja godina održavanja turnira na travnatoj podlozi. Osim što se ova godina pamti kao zadnja godina travnatog terena, ona se pamti i po epskom finalu koje je odigrano u pet setova između Stefana Edberga i Pata Casha. Edeberg je odnio pobjedu. A ženski turnir osvojila je Hana Mandilkova.


1988. godine turnir je preseljen i dobiva svoj novi dom u Flinders Parku (danšnji Melburn Park). Ovaj turnir je odigran po prvi put ove godine na novoj tvrdoj podlozi pod nazivom Rebound Ace. Turnir je ove godine takođe bio najposječeniji u dotadašnjoj historiji Australija Opena, a posjetilo ga je te godine 266 000 ljudi. Posječenost turnira iz godine u godinu je rasla. Sredinom devedesetih godina u infrastrukturu Melburn Parka uloženo je 25 miliona $. Atmosfera u Melburnu je iz godine u godinu karnevalska dok fanovi širom svijeta žurno isčekuju prvi Grand Slam sezone.

Centralni teren u Melburnu, 2000. godine, nazvan je Rod Laver Arena. Iste te godine uloženo je 65 miliona $ za drugi teren koji je nazvan Vodfon Arena koji će 2008. godine promijeniti ime u Hisense Arena. Oba ova terena imaju pokretni krov tako da je na njima moguće odigravanje teniskih mečeva bez obzira na vremenske uslove. Ovaj turnir jedan je od najznačajniji događaja kako u Australiji tako i u svijetu. Zbog svog karnevalskog karaktera ovaj Grand Slam je poznat i pod nazivom Happy Slam. Australija Open nikad ne iznevjeri ni posjetioce ni tenisere tako je 2007. godine zbilježena rekordna posjeta od 554 855 posjetilaca.

2008. godine postavljena je nova tvrda podloga True Blue Plexicushion. Iste godine uveden je i Howk Eye sistem. S pravom možemo reči s obziroma na stogodisnju tradiciju Australij Opena da je on jedan od navažniji sportskih događaja na svijetu.

Nema komentara

Komentari predstavljaju lične stavove i mišljenja posjetitelja stranice, a nikako stav stranice, novinara i administratora....

Pokreće Blogger.