Teniski teren - kako napraviti vlastiti?

travnati teren
Profesionalni tenis se igra na tri vrste podloge: asfalt, zemlja ili trava. Danas mnogi rekreativni centri i teniski klubovi raspolažu sa zemljanim terenima, kao i terenima od asfalta, tako da rekreativci imaju priliku igrati na ovim tipovima podloge. Trava je, medjutim, vrlo rijetka podloga za teniske terene u poredjenju sa ostala dva tipa, tako da su rijetki oni koji su igrali tenis na travnatoj podlozi, barema kada se radi o rekreativcima. Ali, uz malo napora, moguće je napraviti vlastiti travnati teniski teren, u vlastitom dvorištu. U ostatku članka pronadjite grube upute kako to uraditi.

Korak 1

Potrebno je pronaći odgovarajuću lokaciju za teren. Važno je da je odabrana površina što ravnija i da njene dimenzije mogu zadovoljiti potrebe standardnog teniskog igrališta. Dužina standardnog teniskog terena iznosi 23.77 metara, a širina 10.97 metara. Ukolko vaša površina nema potrebnu širinu, možete je smanjiti na 8.23 metara, što odgovara dimenzijama terena potrebnim za igru u singlu (pojedinačno).

Korak 2

Uklonite sve prepreke koje se nalaze na datoj lokaciji. Ukoliko naidjete na veliko kamenje ili stijene, panjeve ili druge krhotine koje mogu smetati, uklonite ih. Ovo se može činiti kao naporan korak, ali bez detaljno pripremljenog tla, vaš travnati teren na kraju neće izgledati nimalo impresivno.

Korak 3

Prekopajte tlo. Pomoću ašova uklonite postojeću travu. Nakon toga, prekopajte zemlju koja je ostala ispod. Potrebno je da na površinu izadju svježi grumenčići zemlje koji su se nalazili ispod površine.

Korak 4

Sada uklonite kamenčiće koji su se pojavili nakon prekopavanja. Nakon toga, upotrijebite metalne grablje kako bi poravnjali eventualne neravnine i dobili ravnu uskopanu površinu. Ukoliko se pojave nove prepreke (kamenje, panjevi,...) uklnite ih.

Korak 5

vibro stup
Sljedeće što vam je potrebno je valjak ili vibro nabijač (vibro stup). Valjak se može iznajmiti, ili napraviti alternativni koristeći beton kojim se napuni betonska cijev koja sluzi za vodovod i kanalizaciju. Takodjer, iznajmljivanje vibro stupa je dosta često kod nas, tako da to ne bi trebalo predstavljati veći problem. Nakon nabavke, iskoristite valjak ili vibro stup ("žaba") da dobro nabijete tlo budućeg terena. Ovo će pomoći da se ispod budućeg travnjaka stvori dovoljno čvrsta podloga.

Korak 6

U radnjama (tržni centri, poljoprivredne apoteke,...) možete naći sjeme za razne vrste trava. Posijte sjeme na prethodno pripremljenoj površinini i zalijevajte prema uputama koja su došla uz kupljeno sjeme za travu. Pustite da trava naraste oko 19 milimetara.
Nakon što trava poraste na visinu od oko 19 mm, što je otprilike dovoljno za igranje tenisa, označite granice terena.


Korak 7


dimenzije teniskog terena
Sljedeći korak je da označite granice terena, tj. da obilježite linije bijelom farbom. Na skici lijevo date su mjere koje su vam potrebne da biste označili teren prema standarnim propisima koje je odredila ITF (Medjunarodna teniska federaciija) za dimenzije terena. Rastojanje osnovne liije od centra terena (preko kojeg će se nalaziti mreža) iznosi 11.87 metara. Udaljenost servis linije od centra iznosi 6.4 metra. Kroz sredinu terena prolazi jedna linija koja dijeli servis polja na dva jednaka dijela i proteže se od servisnih linija na obje polovine terena.

Prije nego što se linije obilježe bijelom farbom, preporučuje se da se prvo nacrtaju odgovarajuće linije kredom, kako bi se eventualne greške mogle lako ispraviti, a kada se provjere dimenzije i utvrde tačne dimenzije, onda bijelom farbom obilježiti konačne oznake.

Korak 8

Kupite mrežu za tenis. Način postavljanja mreže varira od proizvodjača do proizvodjača teniskih mreža. Kako bi se obezbjedila čvrstoća i stabilnost, potrebno je iskopati dvije rupe na suprotnim stranama terena. Potrebno je da rupe budu dovoljno duboke i široke, kako bi se u svaku mogao smjestiti po jedan stub i zaliti sa odgovarajućom količinom betona koja bi obezbjedila čvrstoću, zavisno od veličine stuba. Ostavite da se suši beton barem dva dana (ako nema kiše) i kada se uvjerite da je beton dovoljno čvrsto uhvatio stubove zakačite mrežu na stubove. Ponavljamo, svaka mreža ima specifičan način postavljanja, ali naveli smo samo uobičajen postupak.

Posljednji korak

Opustite se i uživajte. Sada, konačno, možete igrati tenis, i pozvati prijatelje na partiju tenisa u vaš dom, jer vi imate teniski teren u vašem dvorištu.

NAPOMENA:

Pretjerano igranje na travnatim terenima stvara zemljane površine na mjestima gdje je trava potpuno ugažena. Čak i najbolje održavani tereni trebaju pauzu od igranja kako bi se obnovio travnjak. Sjetimo se samo Centralnog terena na Wimbledonu, i njegovog stanja u prvom kolu i finalu i ogoljenje površine (bez trave).

3 komentara:

  1. A drenaza? Da li je to neophodno uraditi? Hoce li teren svejedno biti dobar ako ne uradim drenazu?

    OdgovoriIzbriši
  2. Ovde mozete dobiti sve informacije o izgradnji teniskih terena (oficijalnih dimenzija, podloge, pratece opreme... i jos mnogo toga)

    http://www.prosporting.co.rs/

    OdgovoriIzbriši
  3. Teren se može napraviti i bez drenaže, ali drenaža (i to dobra) je važna za kvalitet i dugotrajnost trave, kao i izdržljivost terena pri ekstremnim uslovima (kiša i suša).

    OdgovoriIzbriši

Komentari predstavljaju lične stavove i mišljenja posjetitelja stranice, a nikako stav stranice, novinara i administratora....

Pokreće Blogger.