Forbes: Nadal je i dalje kralj tenisa, uprkos Novaku...

Teniski svet je i dalje u čudu posle pobede Novaka Đokovića u četiri seta protiv Rafaela Nadala u vimbldonskom finalu. Posle četiri godine u kojima se "zaglibio" na poziciji tri, iza najvećih igrača ikada, Novak je uspeo da se izdigne do prvog mesta na ATP listi.

Đoković je izgubio samo jednom u 2011. godini i njegov skor 48-1 lošiji je samo od starta Džona Mekinroa iz 1984. godine. Za to vreme Novak je osvojio Australijan open i Vimbldon, ali ovo je samo jedan deo priče. Drugi deo priče je da na vrhu treba da se zadrži, a Nadal će ga sigurno izazvati na US openu u septembru. Španac je napunio 25 godina prošlog meseca. Mada ga telo ne sluša zbog nemilosrdnog stila igre biće vrhunski igrač, u najmanju ruku, i u narednih pet godina.

Bilo je tenisera, kao što je Bjorn Borg, koji su se penzionisali u 25. godini, pošto im se ugasila takmičarska vatra. Ali, nemojte to da očekujete od Nadala, koji je priznao Novakovu nadmoć i prvo mesto, u isto vreme bio i samokritičan. Rekao je da će se vratiti, a nije zvučao kao igrač spreman da dugo vuče za rukav Đokovića. Ako ništa drugo, biće posvećeniji nego ikada da se vrati na vrh.

Treći deo ove jednačine je Rodžer Federer, koji ima 30 godina i čeka ga težak put ka povratku na presto. Švajcarac zato drži rekord svih vremena sa 16 grend slem titula. Ima sportova u kojima su tridesetogodišnjaci na vrhuncu, ali tenis nije među njima. Britanac Endi Marej "zaglavio" se na poziciji četiri na ATP listi i takođe je na vrhuncu proboja kao i Đoković.

Iako je Đoković dobio Nadala u pet uzastopnih finala u 2011. godini, on će najverovatnije ponovo biti na testu na US openu, pa i kasnije. Naredne godine u ovom periodu znaćemo da li je 2011. bila samo godina Novakova karijere ili je položio ispit za jednog od dva najbolja igrača koja su ikada držala reket.

David Lariviere (Forbes)

Nema komentara

Komentari predstavljaju lične stavove i mišljenja posjetitelja stranice, a nikako stav stranice, novinara i administratora....

Pokreće Blogger.