Rivalstvo: Đoković - Nadal

Nadal i Djoković
Rafael Nadal i Novak Đoković će u nedjelju, u finalu Wimbledona, odigrati svoj 28. međusobni meč. Biće to njihov drugi međusobni duel u finalu nekog Grand Slam turnira. Prvi je bio prošle godine kada je Nadal pobijedio u finalu US Opena.

Đoković je pobijedio u zadnja četiri meča. Nadal je bio bolji na zemljanoj podlozi (skor 9-2), dok je Đoković uspješniji na tvrdoj podlozi (skor 9-5). Do sada su Nadal i Đoković odigrali 2 međusobna meča na travi i oba puta Nadal je ostvario pobjedu.

Ukupan skor tako iznosi 16-11 u korist Nadala. U nastavku slijedi kratko podjsećanje na prethodnih 27 međusobnih duela između Đokovića i Nadala.


2006. godina, Roland Garros, četvrtfinale, zemljana podloga: predaja Đokovića
Aktuelni osvajač French Opena, Nadal, mučio se sa servisom u ovom meču dok je Đoković vodio bitku sa povredom leđa. Nadal je vodio sa 6-4 i 6-4 i bio na dobrom putu da ostvari 58. uzastopnu pobjedu na zemlji kada je tada 63. na ATP listi, Đoković, morao predati meč zbog povrede nakon jednog časa i 54 minute igre. Nadal je produžio svoj niz pobjeda na Roland Garosu na 12-0.

2007. godina, ATP Masters Indian Wells, finale, tvrda podloga: pobjeda Nadala
Nadal je nakon osvajanja Wimbledona u 2006. godini dugo bio bez trofeja do kojeg je došao na Indian Wellsu. U ovom meču Nadal je dobio prvih 9 poena, te 16 od prvih 18 poena meča. Đoković je tada servis gubio tri puta. Na kraju je rezultat glasio 6-2 i 7-5 za Nadala.

2007. godina, ATP Masters Majami, četvrtfinale, tvrda podloga: pobjeda Đokovića
"Moram istaći da je ovo najveća, i vjerovatno najvažnija pobjeda u mojoj karijeri, i protiv najboljeg igrača s kojim sam igrao" izjavio je tada Đoković, koji je u zadnjem gemu meča spasio tir brejk lopte i ostvario drugu pobjedu nad igračima iz prvih 10 ATP liste te godine, nakon ranije pobjede nad Tommy Robredom. Đoković je došao do pozicije broj 7 na ATP listi. Rezultat je glasio 6-3 i 6-4 za Đokovića.

2007. godina, ATP Masters Rim, četvrtfinale, zemljana podloga: pobjeda Nadala.
Vrativši se na omiljenu podlogu, zemlju, Nadal je devastirao Đokovića u meču koji je trajao 1 čas i 41 minutu. Rezultat je na kraju glasio 6-2 i 6-3.

2007. godina, Roland Garos, polufinale, zemljana podloga: pobjeda Nadala.
Novak Đoković je prvi put bio u polufinalu nekog Grand Slam turnira. U prvom setu se lavovski borio sve do 5-5, kada Nadal osvaja zadnja dva gejma za osvajanje seta. U drugom setu Đoković je imao priliku da dođe do 2-0 ali je Nadal spasio tri brejk lopte i otišao do kraja. Nakon 2 časa i 28 minuta rezultat je glasio 7-5, 6-4 i 6-2 za Nadala. Španac je postao drugi teniser (od 1925.) koji je osvojio tri uzastopna naslova na Roland Garosu.

2007. godina, Wimbledon, polufinale, travnata podloga: pobjeda Nadala
Nadal je došao do petog finala na grandslam turnirima nakon što mu je četvrti nositelj, Đoković, predao meč zbog povrede prsta noge. Kod rezultata 3-6, 6-1 i 4-1 Đoković je predao meč. Do polufinala Đoković je stigao epskom pobjedom nad Hewittom u 4. kolu, i Baghdatisom u četvrtfinalu.

2007. godina, ATP Masters Montreal, polufinale, tvrda podloga: pobjeda Đokovića
Novak Đoković je proživljavao do tada najbolje dane u karijeri. Postao je prvi igrač nakon Borisa Beckera (1994. godine) koji je pobijedio prva tri tenisera na ATP listi u jednom turniru. Nakon izbacivanja Andy Roddicka (3. na ATP listi) u četvrtfinalu, Nadala (2. na ATP) u polufinalu Novak je došao i do pobjede nad prvim reketom Federerom u finalu turnira. Đoković je u polufinalu dobio Nadala sa 7-5 i 6-3 u meču koji je trajao 1 čas i 50 minuta.

2007. godina, Masters Cup Šangaj, grupna faza, tvrda podloga: pobjeda Nadala
Nadal je dobio Đokovića u dva seta, sa po 6-4 i 6-4, što mu je bilo dovoljno za prolaz u polufinale.

2008. godina, ATP Masters Indian Wells, polufinale, tvrda podloga: pobjeda Đokovića
U meču koji je obilovao sa mnogo sjajnih razmjena udaraca Đoković je došao do 20 winnera i 8 asova koji su mu bili dovoljni da dobije akutelnog prvaka Nadala nakon 1 čas i 28 minuta igre. Rezultat je glasio 6-3 i 6-2 za Đokovića.

2008. godina, Masters Hamburg (dvorana), polufinale, zemljana podloga: pobjeda Nadala
U meču koji je trajao preko 3 sata Nadal je dobio Đokovića. Ovaj meč je bio najbolji međusobni meč koji su odigrala ova dva tenisera do današnjeg dana. U prvom setu Đoković je napravio brejk i poveo sa 3-0, ali je Nadal preokrenuo na 5-4, da bi Đoković došao do 5-5. Nakon toga Nadal je pronašao snage da dodje do 7-5 i dobije prvi set. Sljedeća dva seta su podijelili, tako da je na kraju bilo 7-5, 2-6 i 6-2 za Nadala.

2008. godina, Roland Garos, polufinale, zemljana podloga: pobjeda Nadala
Trostruki osvajač Roland Garosa je nastavio svoj niz i došao do skora od 27-0 na ovom turniru pobjedom od 6-4, 6-2 i 7-6 nad Đokovićem u meču koji je trajao 2 časa i 49 minuta. Nadal je postao prvi teniser nakon Ivana Lendla (1984-87) koji je četiri uzastopna puta dolazio do finala Roland Garosa, a treći u Open Eri.

2008. godina, Queen's Club London, finale, travnata podloga: pobjeda Nadala.
Na 30. godišnjicu turnira Nadal je došao do pobjede nad Đokovićem rezultatom 7-6 i 7-5 u sjajnom finalu.

2008. godina, Masters Cincinnati, polufinale, tvrda podloga: pobjeda Đokovića
Đoković je prekinuo niz od 32 uzastopne pobjede Nadala koji je uprkos tome došao do prve pozicije na ATP listi. Novak je došao do pobjede sa 6-1 i 7-5 u meču koji je trajao 1 čas i 25 minuta.

2008. godina, Olimpijada Peking, polufinale, tvrda podloga: pobjeda Nadala
Tri dana prije nego je Nadal postao 24. igrač koji se popeo na prvu poziciju ATP liste, Nadal je ostvario pobjedu nad Đokovićem u tri seta, sa 6-4, 1-6 i 6-4. Meč je trajao 2 časa i 10 minuta. Nadal je osvojio zlatnu medalju dok je Đoković stigao do bronze na Olipijskim igrama u Pekingu.

Nastavak teksta: Rivalstvo Đoković - Nadal (II dio)

Nema komentara

Komentari predstavljaju lične stavove i mišljenja posjetitelja stranice, a nikako stav stranice, novinara i administratora....

Pokreće Blogger.