Prvi Bosanac na Australian Openu (VIDEO)

Damir Džumhur će biti prvi bosanskohercegovački teniser koji se uspio plasirati na završnicu Australian Opena. Istina, prije Damira je to učinilo nekoliko tenisera koji vode porijeklo iz BiH, ali Džumhur je prvi koji to čini pod zastavom Bosne i Hercegovine.

Džumhur je ostvario najveći uspjeh u svojoj karijeri plasmanom u finalni turnir Australian Opena.

Nakon što je u prvom kolu kvalifikacija pobijedio prvog nositelja Nijemca Dustina Browna rezultatom 2:0, Džumhur je prošao i drugi krug pobijedivši Belgijanca Nielsa Deseina. U trećem kolu kvalifikacija "pao" je još jedan Belgijanac, Bemelmans.

Džumhur je do finalnog turnira stigao bez izgubljenog seta.



Prvi set protiv Bemelmansa Džumhur je dobio u tie-breaku pobijedivši 7:1. U drugom setu Džumhur je dominirao i slavio pobjedu od 6:3. Nakon što je osvojio break za 3:3 u gemovima, bh teniser više ništa nije prepuštao slučaju i bez problema je priveo meč kraju.

"Osjećam se predivno, nikad bolje", kaže Džumhur na početku razgovora za portal Klix.ba.

Ovaj 21-godišnji teniser već na početku godine zadao je sebi cilj, plasman na jedan od Grand Slam teniskih turnira.

"Ali, učiniti to na prvom turniru u godini je već nevjerovatna stvar. Moglo se očekivati, ali ipak je ovo veliki uspjeh i kada se dođe do njega, teško je povjerovati".

Od svih protivnika u kvalifikacijama, Džumhur kaže da ga je Bemelmans najviše namučio.

"On je ljevak i to je nezgodna stvar. Ali, ipak sam odigrao odličan meč", kaže već sada najbolji bh. teniser.

On se trenutno zajedno sa ocem Nefridom nalazi kod prijatelja iz Srbije koje su upoznali prije dvije godine na Futures turnirima u Beogradu, a koji žive u Melbourneu.

Na tribinama terena 11 nalazilo se i nekoliko desetina bh. navijača. Džumhur kaže da mu je podrška navijača itekako pomogla.

U prvom kolu Australian Opena, Džumhur će u ponedjeljak igrati protiv Čeha Jana Hajeka, trenutno 104. tenisera svijeta.

Nema komentara

Komentari predstavljaju lične stavove i mišljenja posjetitelja stranice, a nikako stav stranice, novinara i administratora....

Pokreće Blogger.