ATP Zagreb: Južni bolji od Karlovića u četvrtfinalu

U borbi za polufinale sedmog izdanja zagrebačkog Indoorsa, Ivu Karlovića sa 7:6(10), 3:6 i 7:6(6) nadjačao je trećepostavljeni Rus Mihail Južnij, 39. na svijetu, u trileru koji je završio nakon dva sata i 42 minute.

"Uvijek kada izgubite nije lagano, ali objektivno, mogu reći da sam igrao dobro, najviše taktički", osvrnuo se Karlo poslije tijesnog poraza: "Možda sam promašio dva voleja koja su odlučivala, u prvom setu na jednoj set-lopti na bekhend strani i u tie-breaku kada sam odigrao dobro, ali nisam dovoljno zatvorio paralelu... Mogao sam i dobiti meč, odlučivali su poen-dva."
Ponovno nije išlo dalje od četvrtfinala, a za novu šansu sljedeće sezone, Ivo se nada da će uspjeti skinuti zagrebački urok "možda s vračarom". "Ima vremena, još sam mlad, a iduće godine, ako ništa drugo, potplatit ću nekoga s kim ću igrati u četvrtfinalu", našalio se na kraju.

Od dva seta koje je izgubio u tie-breaku, osmopostavljeni hrvatski adut je puno bolju priliku imao u prvom. Kod 2:2 je došao do prvog breaka u meču i držao tu prednost do završnice seta, gurajući Južnija pod dodatni pritisak u devetom gemu, kod zaostatka od 5:3. Nakon što je trećepostavljeni Rus imao 40:15, Karlo se vratio i izborio tri set-lopte, ali na sve tri se njegov suparnik izvukao dobrim serviranjem kada mu je bilo najpotrebnije.

Odmah potom, Južnij je odradio dotad najbolji gem na reternu i nije dao Karloviću veću priliku da kod 5:4 zaključi set na servisu. Kako je Rus tada odigrao, Ivo nije imao previše toga za predbaciti samom sebi zbog tog gema. Za novu šansu preostalo je čekati tie-break, a pokazalo se da ta šansa nije bila mala.

Karlo je u ranoj fazi tie-breaka dvaput propuštao mini-break prednosti, da bi kod 4:3 ponovno osvojio servis-poen suparnika i malo kasnije, kod 6:4, ispustio nove dvije set-lopte, prvu sa servisom. Kao i kada je bio suočen sa servisom hrvatskog aduta u desetom gemu, Južnij je i na toj set-lopti u tie-breaku reternirao dobro, tjerajući hrvatskog aduta da odigra volej koji se pokazao preteškim.

Karlović je u nastavku tie-breaka imao još dvije set-lopte, obje protiv servisa, završivši s ukupno sedam koje je Južnij spasio u prvoj dionici. Rus je, pak, iskoristio svoju treću, uz ključni mini-break kod 11:10, kada je novim odličnim reternom protiv prvog servisa natjerao Ivu na još jedan teški volej, pa to naplatio prolazom forhendom.
U drugom setu nije bilo toliko napeto. Odlučujućim se pokazao Karlovićev break za vodstvo od 5:3, dok je odlučujuća dionica prolazila bez veće prijetnje serverima na bilo kojoj strani do osmog gema, 4:3 za Južnija, kada je Ivo spasio tri break-lopte. Trećepostavljeni Rus imao je 15:40 i prednost, no Karlo se sva tri puta izvukao asom.

U tie-breaku koji je zaključio meč hrvatski adut se dvaput vraćao nakon mini-breaka zaostatka, uključujući i tri spašene meč-lopte poslije minusa od 6:3, uz posljednju na servis Južnija. No, treći nositelj izborio se za novu priliku kod 7:6, a iskoristio ju je bekhend-reternom nakon kojega je Ivo ponovno morao igrati teški volej. Na žalost hrvatskog aduta, završilo je u mreži.

Ruski tenisač je, tako, ponajprije odličnim reterniranjem kroz cijeli meč prošao u polufinale, u kojem ga u subotu čeka Michael Berrer. Ljevoruki Nijemac došao je korak do svojeg trećeg uzastopnog zagrebačkog finala s 5:7, 6:4 i 6:4 protiv još jednog ljevaka, Austrijanca Jürgena Melzera, koji je ove godine svoj put u Zagrebu počeo u kvalifikacijama.

"Reternira odlično, to je njegova igra, retern i bekhend, ali je i servirao odlično", zaključio je Karlo priču o izgubljenom četvrtfinalu protiv Južnija: "Nisam se uspio izmicati na njegov drugi servis jer je dobro servirao na vani, ali opet, mogao sam dobiti sva tri seta. Nije se dogodilo, ali što sad, idemo dalje i fokusirat ću se na dubl sutra".

Nema komentara

Komentari predstavljaju lične stavove i mišljenja posjetitelja stranice, a nikako stav stranice, novinara i administratora....

Pokreće Blogger.