Roland Garros 2012 - najava

Od 22. maja pa do 10. juna 2012. godine igra se drugi Grand slam sezone, jedini na zemljanim terenima, French Open ili Roland Garros. Biće to 111. po redu Roland Garros, po mnogima i najteži Grand slam.

Nosi naziv po francuskom avijatičaru iz prvog svjetskog rata. Od 1891. pa do 1925. na turniru se igrali samo francuski igrači. 1925. turnir je ugostio i igrače iz ostalih zemalja. 1968. godine postaje prvi turnir na kom su ravnopravno mogli da učestvuju amateri i profesionalci. Marta 2007. najavljeno je da ce biti izjednačene novčane nagrade za muškarce i žene u svim rundama. 2010. govorilo se o premiještanju na drugu lokaciju u okolini Pariza pošto je površina kompleksa najmanja u odnosu na ostale Grand Slamove. Medjutim francuski teniski savez je odlučio da zadrži turnir na Le Stade de Roland Garros zbog tradicije prije svega ali nema sumnje da su i finansije igrale važnu ulogu u toj odluci. Planira se izgradnja još jednog terena, dodavanje krova i osvjetljenja na stadionu Philipe Chatrier. (VIŠE O ISTORIJI TURNIRA NA Roland Garros - Istorija turnira).

Nagradni fond turnira od ove godine je povećan sa 17 520 000 eura na 18 718 000 eura. Povećanje ce posebno obradovati slabije rangirane igrači pošto je najviše povećan procenat u prvim rundama.

Rafael Nadal je prošle godine izjednačio rekord Bjorna Borga od šest osvojenih trofeja i ove godine že pokušati da dodje do rekordne sedme titule. U ženskoj konkurenciji najviše titula ima Chris Evert, sedam. Rafael Nadal je prošle godine posle četiri seta bio bolji od Rogera Federera 7:5 ; 7:6 ; 5:7 ; 6:1.
U ženskoj konkurenciji iznenadjujuće je do titule stigla kineskinja Na Li. U finalu je bila bolja od Francesce Schiavone 6:4 ; 7:6.

Wild Card u muškoj konkurenciji su dobili: Arnaud Clement, Jonathan Dasnieres de Veigy, Adrian Mannarino, Paul – Henri Mathieu, Eric Prodon, Guillaume Rufin, Lleyton Hewitt i Brian Baker.
Za sada su od turnira odustali: Mardy Fish, Robin Soderling, Pablo Cuevas i Pere Riba

Wild Card u ženskoj konkurenciji su dobile: Melanie Oudin, Ashleigh Barty, Caroline Garcia, Aravane Rezai, Claire Feuerstein, Kristina Mladenovic, Victoria Larriere i Irena Pavlovic. Na turniru nećemo gledati: Andreu Petkovic, Danielu Hantuchovu, Kim Clijsters, Agnes Szavay, Timeu Bacsinszky, Michaellu Krajicek i Alexandru Dulgheru.

Žrijeb kvalifikacija možete naći na adresi http://www.rolandgarros.com/en_FR/scores/draws/qs/index.html

Novak Đoković je prvi nositelj turnira i nalazi se pod velikim pritiskom i očekivanjima da osvoji i četvrti Grandslam turnir uzastopno. Glavni konkurent na tom putu mu je Rafael Nadal, koji je u ponedjeljak osvojio turnir u Rimu i pokazao da je i dalje "glavni" na crvenoj šljaci.

Treći nositelj, Roger Federer, sa sjajnom sezonom iza sebe sigurno neće propustiti priliku da pokvari slavlje Novaku i Rafi. David Ferrer bi mogao doći na scenu kao čovjek koji čeka priliku iz sjene i sjajnim igrama može stići daleko, pa čak i do polufinala u kojem još nikada nije igrao na Roland Garrosu. Berdych kao peti nosilac ima sjajne igre iza sebe u posljednjih mjesec dana i od njega se mogu očekivati odlični nastupi...

Žrijeb glavnog dijela turnira kao i sve mečeve UŽIVO možete pratiti na našoj stranici, počevši od predstojećeg vikenda...



Nema komentara

Komentari predstavljaju lične stavove i mišljenja posjetitelja stranice, a nikako stav stranice, novinara i administratora....

Pokreće Blogger.