Ko osvaja Roland Garros ?

Roland Garros 2012 analiza žrijeba: Ono što je sve teniske obožavatelje najviše zanimalo poslije ždrijeba jesu potencijalni polufinalni parovi. E, pa to su Đoković - Federer i Murray - Nadal, što znači da su moguće reprize lanjskih polufinala. No, da će toj četvorici put do međusobnih okršaja biti posut cvijećem, to sigurno neće. Svi će morati proći ozbiljne testove.

Ždrijeb predvodi prvi tenisač svijeta Novak Đoković. Još u najavi ove sezone Đoković je istaknuo kako mu je Roland Garros "sveti cilj", što je u neku ruku i očekivano s obzirom da je to jedini Grand Slam na kojemu još nije čak ni igrao finale. Posljednja tri Grand Slama je osvojio (Wimbledon, US Open, Australian Open), a eventualnim trijumfom u Parizu postao bi u teniskim okvirima besmrtan. Postao bi jedan od onih rijetkih kojima je za rukom pošlo osvojiti sva četiri Grand Slama, a ostao bi i u konkurenciji za ono što je još teže ostvarivo, a to je osvajanje sva četiri Grand Slama u istoj kalendarskoj godini.
U prvom kolu 25-godišnji Beograđanin igrat će protiv Talijana Potita Staracea, s kojim bi se trebalo kao obračunati. U drugom kolu moguć je njegov sraz s Lleytonom Hewittom, koji ga je znao namučiti na Grand Slamovima. No Australac je na zalazu karijere, a svoj posljednji meč odigrao je još u veljači. U međuvremenu se podvrgnuo operaciji stopala pa ni on, s obzirom na sve okolnosti, ne bi smio prouzročiti veće probleme svjetskom broju jedan, čak i ako pobijedi svog prvog suparnika, Blaža Kavčiča.
Treće kolo Đokoviću donosi 30. nositelja i bivšeg polufinalista Jürgena Melzera ili nekog od trojice kvalifikanata. Ni tu ne bi smjelo biti problema, no zato bi osmina finala mogla donijeti prvi ozbiljan test. 14. nositelj Fernando Verdasco čini se najizglednijim Đokovićevim suparnikom u toj fazi natjecanja.
Verdasco je već pobjeđivao Đokovića na zemlji (tri puta), a na posljednjih nekoliko turnira popravio je svoju formu (pobijedio i Nadala!) i mogao bi biti vrlo težak protivnik. Naravno, da bi se to dogodilo Verdasco bi morao biti prije svega psihički potpuno spreman za meč s obzirom da nikada nije prošao u četvrtfinale Roland Garrosa. Prije pet godina u osmini finala zaustavio ga je baš Đoković.
Borba za četvrtfinale na Đokovićevoj strani mogla bi biti vrlo zanimljiva. Taj dio ždrijeba predvodi peti nositelj Jo-Wilfried Tsonga, koji je zasigurno jedan od onih koji bi iz drugog plana mogli poremetiti planove onim najboljima. No na putu do okteta Tsonga bi mogao imati nekoliko vrlo teških suparnika poput Fogninija, Troickog, Belluccija, Wawrinke i Simona.


Objektivno gledajući, Rafael Nadal glavni je favorit za ovogodišnji naslov. Bio bi to njegov sedmi naslov u Parizu čime bi "izjednačio" Samprasov rekord od sedam osvojenih Wimbledona. Španjolac je na Roland Garrosu pobijedio u 45 mečeva i izgubio samo u jednom! Još važnije za njega, uspio je ponovno pronaći igru protiv Đokovića na zemlji. Pobijedio ga je u Monte Carlu i Rimu bez izgubljenog seta i te dvije pobjede bez sumnje će mu vratiti poljuljano samopouzdanje.
Nadalov put do sedmog trofeja na Philippeu Chatrieru, objektivno, trebao bi biti relativno mirna vožnja sve do kasnih faza. Bolelli u prvom kolu te Kunicin ili Istomin u drugom ne doimaju se kao opasni suparnici, baš kao ni F. Mayer ili, objektivno, Karlović u trećem. Juan Monaco i Milos Raonic mogli bi ga izazvati u osmini finala, no Argentinac se teško može nositi s Nadalom u meču na tri dobivena seta, a Raonicu će podloga vjerojatno biti prespora za njegov stil igre.
Četvrtfinale Nadalu donosi Janka Tipsarevića ili Nicolasa Almagra. Premda se radi o vrlo kvalitetnim tenisačima, s obojicom je Nadal prilično lako izlazio na kraj. Potonjeg je prije četiri godine deklasirao na Roland Garrosu (6:1, 6:1, 6:1), no prije dvije godine na istome mjestu rezultat je bio puno tješnji (7:6 (2), 7:6 (3), 6:4). Tipsarević i Almagro u stanju su pobijediti Nadala na zemlji, ali ipak ne u meču na tri dobivena seta. Pogotovo ne u Parizu, gdje se Nadal osjeća kao u svom dnevnom boravku.

Da ga u drugom kolu ne čeka David Nalbandian, Roger Federer vrlo vjerojatno se ne bi pošteno oznojio u prvom tjednu. Tobias Kamke njegov je prvi suparnik, a ako apsolvira Nalbandiana, do četvrtfinala praktički neće imati ozbiljniju prepreku. Andy Roddick je daleko od bilo kakve forme, pogotovo na zemlji, a Radek Štepanek i Feliciano Lopez Federerove su "mušterije".
No, u četvrtfinalu jamačno će Švicarac imati jako težak meč. Juan Martin Del Potro i Tomaš Berdych imaju relativno jednostavan ždrijeb na putu do međusobnog okršaja u osmini finala i upravo su njih dvojica glavni favoriti za mjesto u četvrtfinalu iz tog dijela ždrijeba. Može li jedan od njih dvojice pobijediti Federera na zemlji u tri dobivena seta? Apsolutno. Imaju samopouzdanje, vjeruju u sebe i imaju adekvatnu igru.

Svi oni koji su se smjestili u Murrayev dio ždrijeba sigurno su odahnuli jer je upravo Škot od vodeće četvorice nekako bio najpoželjniji ždrijeb. Iako je četvrti na svijetu i iako smo sto puta ponovili kako posjeduje igru s kojom može osvajati Grand Slamove, Murray očito ima nekih ozbiljnijih problema. Čak mu ni Ivan Lendl nije pomogao, barem ne za sada. Nakon obećavajućeg ulaska u sezonu Murray je nastavio slabo, a zemljana sezona nije donijela čak niti polufinale.
Prošle godine "plesao" je na rubu protiv Troickog u osmini finala, a uz malo sreće u ždrijebu dogurao je do polufinala. Ove sezone ždrijeb mu nije bio naklonjen. U njegovoj četvrtini su, između ostalih, David Ferrer, Richard Gasquet, John Isner, Mihajl Južnij i Aleksandr Dolgopolov. Dovoljno kvalitetnih imena za nedovoljno dobru Murrayevu formu.


Izvor:hrsport.net

2 komentara:

Komentari predstavljaju lične stavove i mišljenja posjetitelja stranice, a nikako stav stranice, novinara i administratora....

Pokreće Blogger.