Sedam razloga za bavljenje sportom djece

Postoji niz dobrih razloga zbog kojih bi trebali Vaše dijete uvesti u sport i bavljenje istim. Bavljenje sportom utiče na psihofizički i socijalni razvoj djeteta...

Pročitajte sedam razloga koje urednici portala website4sport.com smatraju važnim za započinjanje bavljenja sportom Vašeg djeteta:

Zdrav život

Ako uvedete vežbe u život vašeg deteta, naučićete ga koliko su značajne. Ovo, uz pravilnu ishranu igra važnu ulogu u održavanju zdravlja. Deci je potrebna fizička aktivnost svaki dan i učestvovanje u sportu pomaže da ova potreba bude ispunjena. Danas, uz toliko igrica i aktivnosti na kompujteru, često se zaboravlja na fizičku aktivnost. Uključivanjem vašeg deteta u sportske aktivnosti pomoći ćete mu da postane zdrava individua.

Samopoštovanje

Kada dete shvati da postaje sve bolje i bolje u sportu kojim se bavi, osetiće ispunjenje. Odabiranjem sporta koje želi i u kojem se može razvijati daće detetu priliku da razvije samopoštovanje. Zajedno, uz vašu podršku, steći će veru u sebe i imaće mnogo bolje mišljenje o sebi.

Postavljanje ciljeva

Sigurno ćete se složiti da postavljanje ciljeva i uspeh idu ruku pod ruku. Učestvovanje u sportovima će vašem detetu biti zabavno a u isto vreme će učiti kako da ostvari ono što zamisli. Videće, učestvovati i naučiti u praksi kako se postavljaju ciljevi. Ako to iz bilo kog razloga ne uradi trener, vi sami možete naučiti dete kako da odredi ciljeve. Pomažući mu na takav način pružićete mu šansu da se bolje snađe u bilo kojoj životnoj situaciji.

Timski rad

Deca putem sporta uče o timskom radu i kako njihova akcija utiče na druge. Ako ne nauče kako da igraju sa svojim saigračima, kako će kasnije naučiti da sarađuju sa kolegama na poslu? Ovo je jako važna lekcija. Ohrabrujte svoje dete da bude timski igrač i potrudite se da vidite da li vaše reči ili ono što radite utiče na vaše dete da razvija ovu osobinu.

Organizacija vremena

Dodatne aktivnosti u rasporedu vašeg deteta ohrabriće ga da razvije sposobnost u organizovanju i pravilnom raspoređivanju vremena kao i da lakše odredi prioritete. Naučite dete da preuzima obaveze, na primer da su na prvom mestu škola, učenje i higijena. Ovo im daje uvid u postavljanje prioriteta. Zatim, pomozite mu da napravi plan koji će mu pomoći da efikasno postigne sve obaveze a da mu ipak ostane vremena za sport i takmičenja.

Suočavanje sa nedaćama

Svi greše. Svi imaju probleme. Koliko dobro podnosite ove stvari određuje sreću i kvalitet vašeg života. Mnogo ljudi se “ubedači” i teško iz tog stanja izlaze. Drugi konstantno ponavljaju iste greške. U sportu, uvek se trudimo da minimalizujemo greške ali one se svejedno dešavaju. Čak i profesionalni sportisti donose loše izbore ili loše igraju, ali nije greška sama po sebi bitna. Bitno je šta uraditi posle. Ako vaše dete nauči kako da se izbori sa nedaćama, greškama i izazovima u sportu, velike su šanse da će tu sposobnost preneti i u ostale delove svog života i efektivno smanjiti greške i/ili loše odluke. Takođe, brzo će se “oporaviti” ako do neke greške i dođe.

Zabava

Pozitivni efekti igre imaju značajnu ulogu u podizanju srećnog, ispunjenog i zdravog deteta. Sport daje mogućnost kako detetu tako i njegovim roditeljima da uživaju u pozitivnim iskustvima. Imaćete priliku da posmatrate vaše dete kako se zabavlja dok uči i razvija se i kao sportista i kao ljudsko biće.

Za koji sport se interesujete vi i/ili vaše dete?

Da li smatrate da ima previše obaveza u školi da bi moglo ići na trening?
Da li je teško uskladiti obaveze, finansije, želje?

Nema komentara

Komentari predstavljaju lične stavove i mišljenja posjetitelja stranice, a nikako stav stranice, novinara i administratora....

Pokreće Blogger.