Tsonga savladao Federera i Ferer u polufinalu

Roland Garros 2013: Pobjedom nad Švicarcem Rogerom Federerom Francuz Jo-Wilfried Tsonga ušao je u svoje prvo četvrtfinale Grand Slama od 2011. godine, kada je porazio istog protivnika i u istoj fazi natjecanja, ali na travi All England Cluba. Susret u polufinalu s domaćim miljenikom izborio je David Ferrer, nadigravši sunarodnjaka Robreda...
Iako je po 36. put zaredom ušao u četvrtfinale Grand Slam turnira, Roger Federer ovog je puta tu stao. 31-godišnji Švicarac, pobjednik 17 turira najviše razine i Top 3 igrač kroz cijelo proteklo desetljeće (od srpnja 2003.), izgubio je u tri seta od domaće uzdanice u naslov, Jo-Wilfrieda Tsonge.
Federer je započeo breakom u četvrtom gemu susreta, no razina igre mu opada u nastavku, nakon što kod 4:3 ispušta zarađeni gem prednosti te svojim pogreškama dovodi Francuza do 0:40 pri rezultatu 6:5. Servisom, winnerom i predugom loptom Tsonge gem je na trenutak spašen, no osmi igrač svijeta ubrzo si stvara novu priliku, koju ovog puta nije propustio (7:5).
U drugom je setu Tsonga relativno brzo poveo s 2:0, a kasnije imao priliku povećati vodstvo dvostrukim breakom. To nije uspio, ali za nekoliko minuta upisao je vodstvo od 2-0 u setovima, jednom nogom zakoračivši u poluzavršnicu.
Da Federer neće napraviti podvig i vratiti se iz dva seta zaostatka kao ostalih osam puta u karijeri bilo je jasno kada je Francuz poveo sa 4:3 u trećem setu. I to bi bilo moguće u njegovim najboljim danima, no danas je jednostavno previše griješio. Skupio je 34 neforsirane greške, upisao tri dvostruke, ostao bez ijednog as servisa te 15 od 30 puta okončao poen (ne)uspješno nakon izlaska na mrežu.
Francuski navijači sada mogu uživati u nadi da će pobjednički trofej po prvi put nakon 30 godina podignuti njihov sunarodnjak. Posljednji put se to dogodilo 1983., kada je Yannick Noah u tri seta nadigrao Matsa Wilandera, inače trostrukog slavljenika na pariškoj "prašini".

Barem do petka, kada će Jo-Wilfried Tsonga odmjeriti snage s Davidom Ferrerom, Španjolcem kojemu nije trebalo mnogo da preskoči svoju četvrtfinalnu prepreku, Tommyja Robreda. Točnije, učinio je to za 85 minuta, ispustivši tek četiri gema u tri seta (6:2, 6:1, 6:1).
Trenutni omjer između Ferrera i Tsonge je 2-1 u korist Španjolca, a svaki je meč odigran na drugačijoj podlozi. Jedini zemljani okršaj dobio je Ferrer, 2010. godine u Rimu.

Roland Garros, četvrtfinale:

Jo-Wilfried Tsonga (Francuska, 6) - Roger Federer (Švicarska, 2) 7:5, 6:3, 6:3
David Ferrer (Španjolska, 4) - Tommy Robredo (Španjolska, 32) 6:2, 6:1, 6:1

Nema komentara

Komentari predstavljaju lične stavove i mišljenja posjetitelja stranice, a nikako stav stranice, novinara i administratora....

Pokreće Blogger.