Nešto iz biografije Rogera Federera

Rodžer Federer, profesionalni švajcarski teniser, među teniskim kritičarima važi za jednog od najboljih tenisera svih vremena.

Godine: 30
Veliki prodor: Vimbldon, 2003
Grad: Bazel
Država.Švajcarska
Bračni status: Oženjen
Deca: 2

Federer se bavio tenisom još od šeste godine. Sa 10 je počeo da uzima privatne časove. Od 12 se posvetio samo tenisu napustivši fudbal koji je takođe igrao.

Sa samo 14 postao je prvak Švajcarske u svim kategorijama.

1998. Federerovo ime se poprvi put našlo na ATP listi.
1999. postaje član švajcarske Dejvis kup reprezentacije umeču protiv italije. Godinu završava kao najmlađi teniser među 100 najboljih.

2004.- Zlatna godina

2004. bila je jedna od najuspešnijih Federerovih godina. Osvojio je tri od četiri grend slema sezone, nije izgubio nijedan meč od prvih 10 igrača. Odnos njegovih pobeda i poraza bio je 74:6 sa ukupno 11 titula.

Best of best

Na prvoj poziciji je proveo ukupno rekordnih 237 uzastopnih nedelja, samo jednu manje od Pita Samprasa.

Rivalstvo sa Đokovićem i Nadalom

Da li se era Federerove vladavine sa dolaskom Nadala i sjajnom igrom Novaka Đokovića završila?

marta 2011. Đoković je na putu do treće uzastopne titule u 2011. godini savladao i Federera i Nadala i potvrdio da trenutno igra najbolji tenis na planeti. Od tada za Federera Novak Đoković je prava noćna mora.

Reklame
Rodžer se pojavljivao u brojnim reklamama počev od Najka, preko Kredi svisa do Roleksa. Čuvena je Džiletova reklama u kojoj se pojavljuje trojica velikana Tajger Vuds, Tjeri Anri i Federer.

Privatan život


Rodžer je oženjen Miroslavom Vavrinec koju je sreo 2000.na Letnjim olimpijskim igrama u Sidneju. Venčali su se u Bazelu 2009.Imaju bliznakinje Milu Rouzi Šarlin Rivu.

U videu ispod nalaze se neki od njegovih najboljih poteza. Uživajte.

Pokreće Blogger.