Davis Cup : Federer- "Bio je to veoma težak poraz za mene"


Nema dileme kako Švicarska ulazi u susret s Australijom kao veliki favorit. Prevaga na njihovu stranu je Roger Federer, koji je nakon polufinalnog poraza na US Openu od Novaka Đokovića odlučio otputovati u Sydney i pripomoći svojoj reprezentaciji da se vrati u Svjetsku skupinu.
Australija i Švicarska dosad su se sastali četiri puta i u sva četiri navrata slavila je Australija. Prvi put još davne 1930. godine, a u novijoj eri 2000., 2003. i 2006. godine. Najupečatljiviji susret bio je onaj iz polufinala 2003. godine u Rod Laver Areni, najvećem stadionu prvog Grand Slama sezone Australian Opena u Melbourneu.
Tada je na tvrdoj podlozi Hewitt slavio sa 6:1 u petom setu i priskrbio svojoj reprezentaciji odlučujući treći bod, nadoknadivši pritom dva seta i breakzaostatka u trećem. U Ženevi 2006. Australija je slavila bez Hewitta, a Švicarska nije mogla računati na Federera.
Federer se dobro sjeća svog posljednjeg pojedinačnog poraza u Davis Cupu. "Bio mi je to jedan od najbolnijih poraza u karijeri. Ovaj sad poraz od Đokovića u New Yorku je sitnica prema onom od Hewitta. Bila je to velika borba, obojica smo imali 22 godine. On je tada bio broj jedan, a ja sam nadolazio. Sada smo obojica obiteljski ljudi i igramo mnogo opuštenije te mi je drago što ćemo se u ovakvim okolnostima ponovno sresti."
Uz to, Hewitt je jedini tenisač koji je Federera pobijedio dvaput u pojedinačnim okršajima u Davis Cupu (prvi put 2000.). "Uvijek sam uživao igrati protiv njega. Međusobno se jako poštujemo nakon što smo već dugo vremena u vrhu tenisa. Protiv njega uvijek moram drukčije pristupiti meču i maksimalno držati koncentraciju i visoki nivo igre."
Hewitt nije bio upoznat s navedenim podatkom. "Nisam imao pojma o tome, no to ionako ne znači puno. Svašta se može dogoditi, a ja ću kao i obično dati 100 posto svojih mogućnosti."
I Australac se prisjetio tog epskog meča iz 2003. godine. "Taj meč mi je do danas jedna od najljepših uspomena. Samo sam se nastojao boriti i ostati u igri. Nadoknadio sam 0:2 u setovima i break zaostatka u trećem i to je zasigurno bila jedna od mojih najvećih pobjeda u karijeri."
No, danas je situacija znatno drukčija. Švicarska dolazi u svom najjačem sastavu uz Federera i Stanislasa Wawrinku, no Hewitt kaže: "U Davis Cupu je sve moguće, u tome leži ljepota ovog natjecanja. Renking je nebitan."
Povijest nas uči kako je ova posljednja Hewittova rečenica točna. Renking je zaista sporedan podatak u Davis Cupu, jer u tom slučaju Hewitt, trenutno 199. tenisač svijeta, ne bi trebao niti izaći na teren protiv Federera, trećeg tenisača svijeta.
Hewitt i Federer su vršnjaci (obojica rođeni 1981. godine), a do sada su se u karijeri susreli 25 puta. Federer je slavio u 17 mečeva, a na travi, podlozi na kojoj će se igrati ovog vikenda, rezultat je 3:2 u korist Švicarca. No, posljednji put sastali su se u finalu Hallea (trava) 2010. godine i tada je slavio Hewitt.
"Ta pobjeda mi daje malo samopouzdanja s obzirom da je Federer tijekom svoje karijere izgubio vrlo malo mečeva na travi, no ovdje je ipak puno veći ulog i priroda meča je sasvim drukčija", rekao je bivši broj jedan i osvajač dva Grand Slama (US Open 2001., Wimbledon 2002.).
Federer priznaje kako nije baš očekivao da će se igrati na travi. "Zanimljiv izbor podloge. Malo mi je čudno biti u Australiji i igrati na travi, no kada igram na njoj osjećam se prirodno, osjećam se kao kod kuće."
Australci, koje predvodi izbornik Patrick Rafter, su se za travu odlučili vjerojatno zato što je ona oduvijek bila uspješna za Hewitta (omjer pobjeda i poraza na Touru 104-27 u karijeri), ali i zato što je aktualni australski broj jedan, mladi Bernard Tomic, ove sezone napravio rezultat karijere na Grand Slamu plasiravši se u četvrtfinale Wimbledona.
Australija - Švicarska (Sydney, trava), raspored:
Petak, 16. rujna: Tomic - Wawrinka, Hewitt - Federer
Subota, 17. rujna: Hewitt/Guccione - Federer/Wawrinka
Nedjelja, 18. rujna: Tomic - Federer, Hewitt - Wawrinka

3 komentara:

  1. Da,da, poraz od Novaka "sitnica"! Imao si da pošandrcaš od muke! Tvoj preteći prst na šapi je bio stegnut u pesnicu besa i srdžbe. Imaj nekada bar deo ljudskosti u sebi koliko Novak ima pa ćeš javno priznati da je NOVAK VELIKI I NAJVEĆI TENISER IKADA VIĐEN.

    OdgovoriIzbriši
  2. @Anonimno

    haha, Novak najveci teniser ikada, kako da ne. Federer ne podnosi lako poraze ali vi gospodine ste smesni.... Ne moze se prema jednoj sezoni kakva god ona bila reci da je neko najbolji svih vremena, pa ne igra se tenis od jucer. Mnogo i mnogo je legendi ostalo u istoriji tenisa da bi ste vi Novaka nazvali najvecim ybog jedne sezone. Pa i sam Federer je veci od njega, ybog cega Novaku ostaje jos da se potrudi, odigra na ovom ili pribliznom nivou par godina i onda cemo pricati o Najboljem svih vremena...

    OdgovoriIzbriši
  3. Rogere kralj je izmislio tenis za Đokovića...

    OdgovoriIzbriši

Komentari predstavljaju lične stavove i mišljenja posjetitelja stranice, a nikako stav stranice, novinara i administratora....

Pokreće Blogger.