Kako je Đoković postao najbolji na svijetu?

Novak Đoković, trenutno svjetski broj jedan, proživljava sezonu iz snova. U sezoni 2011. Novak je napravio uspjeh koji možda ni jedan drugi teniser do sada nije uspio napraviti. Iako je Novak osvojio Australian Open još 2008., trebalo je proći nekoliko godina da doživi vrhunac karijere. Mnogi smatraju kako je ovaj uspjeh došao odjednom, preko noći. Svako ko prati tenis ne može se složiti sa ovom tvrdnjom, jer iako mu je trebalo dugo, Đoković je ipak došao do samog vrha svjetskog tenisa napornim radom i strpljenem. Evo i nekoliko razloga zašto je to tako.

Popravio je fizičku spremu - Kako bi bio konkurentan znalcima poput Rogera Federera i Rafaela Nadala, Đoković je mora postati jedan od fizički najspremnijih igrača muškog tenisa, a ove godine je postao upravo to. Na terenu se kreće bolje od ostalih u ovom trenutku, stiže skoro svaku lopticu koju mu protivnici pošalju.

Pametnija druga serva - U prethodnim godinama Novak je često pravio duple servis greške u bitnim trenucima meča. Ove godine toga nema, a Đoković je dodao više spina svojoj drugoj servi kako bi se osigurao da loptica padne tamo gdje treba, nešto poput Federera koji to radi čitave karijere. Problem sa dvostrukim servis greškama je nestao, a Đoković je natjerao svoje protivnike da se muče sa njegovim servisom čak i onda kada prva serva nije bila uspješna.

Nevjerovatna sposobnost da servisera natjera u defanzivu - Novak je oduvijek bio vješt reterner servisa, što ga je s poboljšanom kondicijom napravilo "smrtonosnim". Ponekad izgleda da u jednom trenutku loptica polazi sa reketa servisera a već u sljedećem da se nalazi pod njegovim nogama (onog koji servira). Novakovi reterni su duboki i jaki.

Pouzdan forhend - Tokom prošlogodišnjih finala protiv Nadala, Đoković nije uspjevao da se sastavi sa svojim forhend udarcem. Ove godine priča je sasvim drukčija, a njegov forhend je postao ubojito oružje, i što je možda i još važnije, pouzdano kao nikada.

Mentalni napredak - Đoković je bio poznat kao plačljivac na terenu, uvijek grdeći samog sebe kada mu ne ide, zbog čega je u svijet nerijetko odlazila slika koja je negativno uticala i na njegovu reputaciju. Ali kao i u ostalome, toga više nema. Đoković je savladao strah od poraza i izgleda da stoički podnosi (možda i bolje od ostalih) kada mu loše krene. Odličan primjer je bio finale u ponedjeljak (US Open 2011) protiv Nadala. Svaki put kada se činilo da je poražen, on se izdigao i uzvratio na brejk Nadala. Posljednje finale predstavljalo je sjajnu kompilaciju svih elemenata Đokovićeve igre koji su se popravili, te tačno pokazali kako je on najbolji teniser u ovom trenutku.

1 komentar:

Komentari predstavljaju lične stavove i mišljenja posjetitelja stranice, a nikako stav stranice, novinara i administratora....

Pokreće Blogger.