Rim: Nadal u finalu bolji od Đokovića

ATP Rim Open 2012: Španski teniser Rafael Nadal se u finalu revanširao Novaku Đokoviću za poraz od prošle godine i sa 2:0, po setovima 7:5, 6:3, osvojio Masters u glavnom gradu Italije.Nadalu je ovo šesta titula u Rimu a ukupno 21. Masters titula.

Finalni meč, koji je zbog kiše prebačen od nedelje popodne na ponedeljak ujutro, trajao je dva sata i 21 minut.

Za oba asa sada sledi petodnevna pauza, pre nego što u nedelju počne Rolan Garos, na kojem Španac brani titulu. Nadal je pre četiri nedelje prekinuo seriju Đokovićevih pobjeda, a sada je stigao do skora 18-14 u duelima sa prvim igračem sveta. Španac se probio na drugo mesto ATP liste prestigavši ponovo Rodžera Federera.

Ono što je bilo presudno u ovom meču je bolja koncentracija na brejk-loptama Nadala, od  sedam brejk lopti Španac je iskoristio četiri, a Đoković  od 7 samo jednu. Đoković je imao 7 vinera više, ali je napravio i čak 20 neiznuđenih grešaka više.

Ključni trenutak meča dogodio se u desetom gemu prvog seta na servisu Nadala kada je Đoković vodio 5:4. Kod 15-30 Đokovićeva lopta završila je unutar granica terena, no linijski sudac viknuo je "aut". Sudac u stolcu odlučio je ponoviti poen i Đoković, koji se osjetio oštećenim, izgubio je taj gem, a nakon toga i vlastiti servis, nakon čega je razbio reket i zaradio opomenu glavnog sudije.

Nadal je zadržao svoj servis i osvojio prvi set 7:5 i onda nastavio svoj niz novim breakom odmah u prvom gemu drugog seta. Tu prednost sačuvao je do kraja meča premda je Đoković u prva dva Nadalova servis gema drugog seta prokockao ukupno šest break lopti. Kod 5:3 srpski tenisač imao je dvije gem lopte za smanjenje na 5:4, ali je na koncu izgubio i taj gem, odserviravši na meč lopti svoju četvrtu dvostruku pogrešku.
Prvi set dvoboja bio je objektivno puno kvalitetniji i uzbudljiviji. Oba tenisača igrala su onako kako smo ih navikli gledati, "pucali" su iz svih oružja i sa svih strana i gledatelji su apsolutno mogli uživati. Nadal je kod 2:2 napravio prvi break, a Đoković ga odmah nadoknadio u idućem gemu. Drugi set bio je protkan većim brojem obostranih pogrešaka, a bilo je i vidljivo kako je prvi set ostavio traga na obojici.

Rafa je tako pokvario proslavu Đokovićeva 25. rođendana u utorak i po drugi put ove sezone odnio pobjedu u međusobnim ogledima na zemlji. U finalu Monte Carla Španjolac je izgubio samo četiri gema (6:3, 6:1) i nema dvojbe kako će s najvećim mogućim samopouzdanjem dočekati početak pohoda na svoj sedmi naslov u Roland Garrosu.

Nadalu je ovo 49. pojedinačna titula u karijeri i 35. na zemlji. U svom 31. finalu na Masters 1000 turnirima došao je do 21. naslova, što je više od bilo kojeg drugog tenisača ikad. Njegov prvi pratitelj Roger Federer ima jedan naslov manje. Đoković pak ostaje na 11 Masters 1000 naslova, 30 ukupno i pet na zemlji.


Nema komentara

Komentari predstavljaju lične stavove i mišljenja posjetitelja stranice, a nikako stav stranice, novinara i administratora....

Pokreće Blogger.