Sukobi zbog nagradnog fonda u tenisu


Indina Wells 2013: Čelnici prvog Mastersa u sezoni Indijan Velsa su najavili da će smanjiti nagradni fond ovogodišnjeg izdanja i vratiti ga na nivo iz 2011. godine (4.5 miliona dolara), ukoliko im Upravni odbor Asocijacije teniskih profesionalaca ne odobri planirano povećanje za predstojeći turnir, koji počinje 4. marta.

Naime, čelnici turnira su krajem prošle godine tražili dozvolu za povećanje nagradnog fonda za najmanje 1,6 miliona dolara, uz 800.000 namenjenih ženskom delu turnira, dok bi novac bio podeljen uglavnom igračima koji takmičenje završe pre trećeg kola.

Tada je ishod glasanja bio nerešen. Izvršni direktor turnira Rejmond Mur je istakao da su obe Asocijacije igrača prihvatile predlog. Protiv su bili članovi Upravnog odbora Asocijacije teniskih profesionalaca Mark Vebster, Čarls Smit i Gevin Forbs, koji, kako kaže Mur, ne žele da udovolje zahtevima igrača kada se radi o većim nagradnim fondovima. 

Inače, prošle sezone je nagradni fond turnira u Kaliforniji iznosio 5,5 miliona dolara, a planirali su povećanje od 29 odsto, što je 20 odsto više od propisanog minimuma.

- Zatečeni smo. Njihova odluka je čisto politička. Evropski turniri ne žele da mi napredujemo, što nije u takmičarskom duhu. Sve što govore nema smisla – rekao je Mur i dodao da postoji sukob između igrača i predstavnika turnira.

- Teniseri konstantno traže više novca. Vebster mi je rekao da razgovaraju sa teniserima oko nagradnih fondova, da se trude da ne popuste pred zahtevima, dok im mi sada nudimo više novca. Smatra da igrače mogu da drže pod kontrolom. Radi se o stalnoj borbi između igrača i predstavnika turnira, jer čelnici turnira ne žele da idu iznad propisanog minimuma kada se radi o povećanju zarada – rekao je Mur i dodao:

- Nisam optimista. Poštovaćemo svaku odluku. Ako nas odbiju teniseri će najgore proći, pobednik će umesto milion dobiti 760.000 dolara, dok će plasman u prvo kolo iznositi samo 8.000 dolara.

Inače, Indijan Vesl ima najveći nagradni fond od svih Masters turnira u Severnoj Americi, 700.000 više od Majamija, 1.8 miliona od Sinsinatija, a oko dva miliona od Rodžers kupa u Kanadi. 

Nema komentara

Komentari predstavljaju lične stavove i mišljenja posjetitelja stranice, a nikako stav stranice, novinara i administratora....

Pokreće Blogger.