ATP Sankt Peterburg : Čilić u finalu s Tipsarevićem

Četvrti put u isto toliko ovogodišnjih polufinala na ATP turnirima, Marin Čilić otišao je s terena sretniji od svojeg suparnika. Vodeći hrvatski tenisač probio se u finale na dvoranskoj tvrdoj podlozi Sankt Peterburga bez gubitka seta protiv Mihaila Južnog, protiv kojeg nema puno ugodnih uspomena, a za prvi naslov u sezoni u nedjelju će se boriti sa "zahuktalim" Jankom Tipsarevićem, koji je uvjerljivo nastavio pobjednički niz.
Kao i ranije ove sezone u Marseilleu, Umagu i Pekingu, Marin Čilić bio je uspješan i u četvrtom ovogodišnjem polufinalu na ATP Touru. Suparnik mu je bio isti kao u veljači na jugu Francuske, Rus Mihail Južni, ali za razliku od tog dvoboja, u kojem je okrenuo zaostatak od 5:3 u trećem setu, prvi hrvatski reket ovog se puta nije toliko namučio, uz prolazak sa 6:3 i 6:4.
Prvi set je vrlo brzo krenuo u pogrešnom smjeru za petopostavljenog ruskog aduta. S dva izgubljena servis-gema u kojima je svojim pogreškama jako puno pomogao Marinu, Južni se našao u zaostatku od 5:1, a iako je do kraja seta stabilizirao igru, pokazalo se da je za potpuni povratak bilo prekasno. Čilić je na drugom servisu za set, kod 5:3, ostao čvrst nakon 30:30 i izjednačenja.

No, pozitivna stvar za Južnog s kraja prve dionice bila je što je značajno popravio igru i odličnom defanzivom počeo tjerati Marina na dodatni posao na putu do osvajanja poena, a tako je nastavio i početkom drugog seta. Nagradu je dobio vrlo rano, s gubitkom servisa četvrtopostavljenog hrvatskog tenisača u drugom gemu, ali srećom za Čilića, prostora i vremena za preokret bilo je još jako puno.

Prvi korak na putu do osiguranja pobjede Marin je napravio breakom za smanjenje na 3:2, a nakon što je kod minusa od 4:3 izvukao dvije break-lopte Južnog (15:40), u narednom gemu iskoristio je novu priliku za break. Za kraj tog gema u kojem je Južni prvo bio suočen s 0:30, pa izveo preokret i došao do 40:30 i prednosti, Rus je ponovno naštetio samom sebi s dva promašaja kada je suparnik bio u defanzivi.

Završni gem nije donio probleme za vodećeg hrvatskog tenisača, a s obzirom da je protiv Južnog redovito teško, odlična je vijest što ovog puta ipak nije potrošio toliko energije s obzirom da ga u nedjelju s početkom u 13 sati po našem vremenu čeka završni meč turnira. S druge strane mreže bit će drugi nositelj Janko Tipsarević, koji je u prvom subotnjem polufinalu prepustio samo tri gema (6:2, 6:1) sedmopostavljenom Amerikancu Alexu Bogomolovu Jr-u.
Nakon prošlotjednog naslova u Moskvi, 27-godišnji Beograđanin ne zaustavlja se ni u Sankt Peterburgu, ovo mu je bila osma pobjeda zaredom, a u nedjeljnom ogledu s Čilićem nadat će se drugoj pobjedi u njihovim međusobnim susretima. Prvi hrvatski reket u ukupnom omjeru vodi s 5-1, ali vrijedi dodati da je jedini ovogodišnji dvoboj pripao Tipsareviću, sa 6:3 i 7:6(4) u drugom kolu Masters 1000 turnira u Miamiju, a pored toga, Srbin u ranijim ogledima nije bio tako dobro rangiran, trenutno je 13. na svijetu, niti je bio u toliko dobroj formi kao što je trenutno.

S obzirom na to, jasno je da će Čilić morati pružiti svoje najbolje u lovu na šesti ATP naslov u karijeri, prvi ove sezone i prvi nakon veljače prošle godine, kada je slavio na PBZ Zagreb Indoorsu.

Nema komentara

Komentari predstavljaju lične stavove i mišljenja posjetitelja stranice, a nikako stav stranice, novinara i administratora....

Pokreće Blogger.