Đoković ostaje broj jedan do kraja godine

Novak Đoković završiće 2011. godinu na prvom mestu liste Asocijacije teniskih profesionalaca (ATP).

On je mesto prvog reketa sveta do kraja sezone obezbedio zahvaljujući ranoj eliminaciji Rafaela Nadala sa Mastersa u Šangaju i postao 16. igrač od 1973. koji je godinu završio na prvom mestu.

24-godišnji Beograđanin je prvi Srbin u istoriji koji je stigao do prvog mesta ATP liste, a produžio je i rekord na osam uzastopnih godina kako Evropljanin sezonu završava na mestu broj 1.

Đoković je prvi teniser koji je od 2003. godine sezonu završio na prvom mestu, a da to nisu Endi Rodik (2003), Rodžer Federer (2004-2007, 2009) ili Rafael Nadal (2008, 2010).

Srpski teniser će zvanično biti krunisan kao najbolji igrač godine na finalnom turniru koji će se od 20-27. novembra petu godinu uzastopno održati u Londonu.

Đoković je do prvog mesta na ATP listi stigao 4. jula posle osvajanja Vimbldona. On je fenomenalnu godinu počeo neverovatnom serijom od 41. uzastopne pobede (43 uključujući i mečeve sa kraja 2010). Osvojio je čak 10 turnira iz 11 finala, uključijući i Australijen open, te US open.

Njegov trenutni skor je 64-3, osvojio je Masterse serije 1000 u Indijan Velsu, Majamiju, Madridu, Rimu i Montrealu. Protiv prvih 10 igrača na ATP lisi ima skor 20-2, čak šest puta je u finalu pobedio drugog reketa sveta Rafaela Nadala, a četiri puta jednog od najboljih igrača u istoriji sporta Rodžera Federera.

Zbog povrede je propustio poslednja dva turnira na turneji po Aziji (Tokio i Šangaj), a do kraja godine pored finala u Londonu, očekuju ga turniri u Bazelu i Masters u Parizu.

Nema komentara

Komentari predstavljaju lične stavove i mišljenja posjetitelja stranice, a nikako stav stranice, novinara i administratora....

Pokreće Blogger.