Tenis u kolicima

Tenis u kolicima je sportska disciplina nastala u Sjedinjenim Američkim Državama 1967. godine, i od tada je najbrže rastući sport u kolicima. Tenis u kolicima je omogućio osobama sa invaliditetom uživanje u natjecateljskom tenisu, ali i da zadovoljstvo igre dijele s obitelji, kao i sa zdravim i hendikepiranim prijateljima.

Američka nacionalna organizacija tenisa u kolicima (National Foundation of Wheelchair Tennis) NFWT 1980. godine utemeljena je kao sport u SAD-u. Sa klinikama i ekshibicijama NFWT je predstavila tenis u kolicima svijetu.

Uoktobru 1988. godine utemeljena je Međunarodna federacija tenisa u kolicima IWFT (International Wheelchair Tennis Federation), kao organizirano tijelo tenisa u kolicima na međudržavnoj razini. Predstavnici organizacija koje imaju tenis u kolicima iz Australije, Kanade, Velike Britanije, Francuske, Holandije, Izraela, Japana i SAD-a prisustvovali su tom osnivanju. Uz trud IWTF-a i tih članica, tenis je proširio svoje međunarodne granice. Mnoge zemlje širom svijeta počinju se razvijati i utemeljuju nacionalne organizacije tenisa u kolicima. Danas se igra u više od 120 zemalja uključujući i članice IWTF-a.

TENIS U KOLICIMA JE OLIMPIJSKA DISCIPLINA:

1992. bila je vrlo uzbudljiva godina za tenis u kolicima. NEC postaje sponzor i velikodušno pomaže da se u slijedeće tri godine sport u tom obliku prizna i prihvati u cijelosti. Ta pomoć je omogućila IWTF-u da proširi svoje aktivnosti diljem svijeta, a iste godine tenis u kolicima postao je paraolimpijski sport.

Zanimljivosti: mečevi se igraju na dva dobijena seta, a u igri loptica smije dva puta odskočiti. Na Olimpijadi se dodjeljuje 6 zlatnih medalja u različitim disciplinama...

Službeno ekipno takmičenje IWTF-a je World Team Cup (sponzor je INVACARE). Igra se u različitim zemljama, jednom godišnje, zajedno za muške i ženske. Osim toga postoji i Svjetsko prvenstvo za pojedince NEC Masters turnir. Da bi se došlo na Svjetsko prvenstvo i Masters potrebno je proći kroz sito NEC-ovog toura (NEC Wheelchair Tennis Circuit) koji je 1992. godine (kada je NEC postao sponzor) počeo sa 21 turnirom u 13 zemalja a 2005. godine uključuje više od 115 turnira Super Series, Championchip Series i Satellit Series u 27 zemalja širom svijeta. Ti se turniri boduju za NEC-ovu svjetsku rang-listu tenisera u kolicima.

Nema komentara

Komentari predstavljaju lične stavove i mišljenja posjetitelja stranice, a nikako stav stranice, novinara i administratora....

Pokreće Blogger.