OI: Format teniskog takmičenja

Olimpijske igre u Londonu ugostit će najbolje tenisere i teniserke na svijetu, koji će se takmičiti u 5 takmičenja: muški i ženski singl, muški i ženski dubl i mješoviti dubl.

Format takmičenja zasnovan je na eliminacionom sistemu ("knock out"). U muškom i ženskom singlu se takmiče po 64 tenisera, odnosno teniserke, od kojih je po 16 postavljeno za nositelje. Kod parova, po 8 timova je određeno za nosioce u muškom i ženskom dublu, dok su u mješovitom dublu 4 tima postavljena kao nosioci. Nositelji se određuju na osnovu rankinga. Pobjednici polufinalnih mečeva se na Centralnom terenu Wimbledona bore za zlatnu medalju.

Svaka država je ograničena na maksimalno 12 takmičara (6 tenisera i 6 teniserki), s dodatnim ograničenjima da u jednom singl takmičenju mogu igrati maksimalno 4 takmičara odnosno dva tima u dubl takmičenju.

OSNOVNI PODACI:
                                   Vrijeme igranja: 28. juli - 5. avgust
                                   Broj takmičara: 172 (86 tenisera i 86 teniserki)
                                   Broj medalja: 5 (muški i ženski singl, muški, ženski i mješoviti dubl)
                                   Mjesto igranja: Wimbledon

Svi mečevi se igraju na dva od tri dobivena seta, osim finala u muškom singlu koji se igra na tri dobivena seta. Taj brejk se može igrati u svakom setu, osim u petom setu muškog singla i trećem setu ostalih takmičenja (osim mješovitog dubla) kada se igra na prednost od dva gema. Kod mješovitih dublova igraju se dva seta, i u slučaju da oba tima imaju po jedan osvojeni set, igra se odlučujući taj brejk, do 10 poena. 

Spisak tenisera i teniserki koji će nastupati na Olimpijskim igrama u Londonu možete pogledati klikom na LINK!


1 komentar:

  1. Ovaj mix dubl ima smijesan sistem takmičenja :D

    OdgovoriIzbriši

Komentari predstavljaju lične stavove i mišljenja posjetitelja stranice, a nikako stav stranice, novinara i administratora....

Pokreće Blogger.