Olimpijske igre: Đokovićev put do medalje

London 2012: Drugi nosilac na turniru Novak Đoković, koji ima samo 75 bodova zaostatka za Federerom i OI su mu idealna šansa da se vrati na prvu poziciju, barem pred turneju na američkom betonu.

Novak je uvek posebno inspirisan kada igra pod zastavom Srbije – to je dokazao bezbroj puta u Dejvis kupu, ali i na OI u Pekingu pre četiri godine. Setimo se samo njegovog očajanja posle promašenog smeča protiv Nadala, ali, još više, načina na koji je odigrao meč sa Blejkom i osvojio bronzanu medalju.

Ne računajući meč sa Federerom, Đoković je na Vimbldonu igrao sasvim dobro, a i u polufinalnom okršaju servis ga je odlično služio, što su ohrabrujući pokazatelji pred nadmetanje u Londonu.
Međutim, Novak nije imao sreće na žrebu.

Prvi Đokovićev rival je temperamentni Fabio Fonjini, kojeg je srpski teniser dva puta dobio bez izgubljenog seta. Italijana više pamtimo po tome što je na Rolan Garosu predao meč Novaku u četvrtfinalu i, ispostaviće se, sprečio ga da izjednači rekord po broju uzastopnih pobeda od početka sezone.

Od druge runde već počinju ozbiljna iskušenja i najverovatnije meč sa Rodikom. Amerikanac je svestan da mu se karijera bliži kraju i želi bar još jednom da zablista pre nego što ode u penziju. Teško da Endi može da zamisli bolju šansu od ove – njegova najdraža podloga, u dva dobijena seta. Novak će za taj meč morati da se pripremi kao da je u pitanju finale.
Treće kolo trebalo bi da donese okršaj sa Marinom Čilićem, od kojeg je Novak izgubio samo set u šest mečeva. Ipak, hrvatski teniser pre toga mora da dobije Melcera, a zatim boljeg iz duela Hjuit – Stahovski.

Potencijalni Novakov rival u četvrtfinalu je Žo-Vilfred Conga, čovek za koga mnogi smatraju da iz drugog plana može da osvoji neku od medalja. I to s razlogom jer Francuz igra sjajno na travi, a u prošlosti je dokazao da može da se nosi sa najboljima.

Conga je dobio pet od 11 mečeva sa Đokovićem, ali je srpski teniser slavio na poslednja četiri duela.

I polufinale je donelo Novaku težeg rivala – finalistu Vimbldona Endija Marija, koji će igrati pred domaćom publikom i zato će biti dodatno motivisan. Ipak, Škot je velika enigma pred OI – posle pređašnjih poraza u GS finalima trebalo mu je dugo vremena da se oporavi i da ponovo zaigra kako ume.

Iako je bio skrhan posle poraza u finalu u kojem je bio vrlo blizu vođstvu od 2-0 u setovima, Mari je i samim plasmanom u završni meč Vimbldona postigao istorijski uspeh u Britaniji, a uzeo je i svoj prvi set u GS finalima. To su pozitivni aspekti poraza i iz njih Endi treba da crpi energiju za Igre u Londonu.

Škot nema nimalo lak žreb – već na startu okršaj sa Vavrinkom, u trećem kolu verovatno Gaske, a u četvrtfinalu Tomaš Berdih.

Uz Congu, Čeh je u vrhu liste onih koji vodećima mogu da poremete planove – na Vimbldon je došao u dobroj formi, ali je Gulbis u prvom kolu odigrao meč života i neočekivano Berdihu skratio boravak u Londonu. Sada se Tomaš vraća na isto mesto, odmoran, željan tenisa i uspeha.

Od Del Potra se već duže vreme očekuje novi ’bum’, ali on nikako da se dogodi. Svoju prvu ’eksploziju’ još nije dočekao Grigor Dimitrov (21), momak kojem su mnogi predviđali blistavu budućnost, baš kao ni godinu dana mlađi Rajan Herison.
Da li će Đoković uspjeti savladati sve ope prepreke te osvojiti zlato na Olimpijskim Igrama?

Nema komentara

Komentari predstavljaju lične stavove i mišljenja posjetitelja stranice, a nikako stav stranice, novinara i administratora....

Pokreće Blogger.