Olimpijske igre: Federerov put do medalje

London 2012: Prvi nosilac na turniru jeste Roger Federer, čovek koji je nedavno osvojio svoj sedmi Vimbldon. Njegov motiv u Londonu biće ogroman – uz Dejvis kup, olimpijsko zlato u singlu jedino je što nedostaje u bogatoj trofejnoj sali verovatno najboljeg tenisera svih vremena.
Stručnjaci su smatrali da njemu na Vimbldonu ne pogoduje što se igra u tri dobijena seta, a on je osvojio titulu – kako li će tek biti kada se igra na dva dobijena?

Federerova igra, kao što već znamo, savršeno je prilagođena travi – raznovrstan servis i fantastičan volej, koje je u punoj meri demonstrirao nedavno na Vimbldonu.

Uz ogromno samopouzdanje, golem motiv i briljantnu igru, Rodžeru je na ruku išao i žreb. Turnir počinje mečom sa levorukim Kolumbijcem Faljom protiv kojeg ima besprekoran skor (5-0), ali je u ranoj fazi Vimbldona 2010. godine Falja vodio sa 2-0 i servirao za meč u četvrtom setu.

U drugoj rundi gledaćemo jedan od duela koji smo videli na Vimbldonu – da li sa Benetoom, koji je vodio 2-0 i bio na ivici trijumfa, ili sa Južnim, koji je ukupno uzeo pet gemova.
Ni treće kolo ne bi trebalo da bude ozbiljan test za Federera – potencijalni rivali su mu Verdasko, solidni Uzbekistanac Istomin ili Luksemburžanin snažnog servisa, nekada prvi junior sveta Žil Miler.


Baš kao i na Vimbldonu, projektovani protivnik Federeru u četvrtfinalu jeste Janko Tipsarević, ali srpskog predstavnika čeka trnovit put do najboljih osam – Nalbandijan, potom verovatno nepredvidivi Pečner, a videćemo hoće li i Izner napokon zablistati na travi kada na Vimbldonu, po sopstvenom priznanju, ne uspeva da dobije psihološku bitku sa samim sobom.

Janko dolazi u London pun samopouzdanja posle titule u Štutgartu i finala u Gštadu. Naš teniser nije zadovoljan svojim igrama na GS turnirima ove godine, a OI su savršena prilika da se pokaže na najvećoj sceni.

Od prošle godine servis je postao respektabilno oružje u Tipsarevićevoj igri i biće veoma važno da ga početni udarac služi u Londonu.
I u polufinalu je Federer dobio protivnika kojeg je verovatno priželjkivao – David Ferer jeste poboljšao igru na travi, ali nema potreban arsenal udaraca da se suprotstavi Rodžeru kada je Švajcarac na nivou. Uostalom, to se vidi iz njihovog međusobnog skora – 0:13.

Pri tom i Ferer ima jako težak put, počevši od Kolšrajbera u drugom kolu, zatim Tomića koji želi da se iskupi za debakl na Vimbldonu, a u četvrtfinalu bi trebalo da ga sačeka Huan Martin del Potro.

Hoće li Federer tri dana pre 31. rođendana osvojiti olimpijsko zlato?

Nema komentara

Komentari predstavljaju lične stavove i mišljenja posjetitelja stranice, a nikako stav stranice, novinara i administratora....

Pokreće Blogger.