Zanimljivosti : Pet najjednostavnijih pravila tenisa

Bilo da ste dobar poznavalac ili potpuni laik kada je tenis u pitanju, sigurno ste čuli za neka od poznatih imena bijelog sporta: Goran Ivanišević, Andre Agassi, Monika Seleš, Roger Federer, sestre Williams (itd). Međutim, ukoliko niste veliki poznavalac tenisa ili sporta uopšte (ili sami ne igrate tenis) vrlo je vjerovatno da posmatrajući teniske mečeve ostanete zbunjeni određenim pravilima. Pojmovi poput „brejk poena“ ili „ništa – 15“ mogu vas vrlo lako zbuniti. Stoga, ukoliko ste samo ljubitelj gledanja tenisa ili i sami se želite isprobati u ovom sportu preporučujemo vam pet jednostavnih i najvažnijih pravila tenisa koje bi svaki početnik trebao znati.



Servis

Igra (gejm) počinje početnim udarcem (servom). Tokom jednog gejma jedan od igrača izvodi servis. Nakon završetka gejma, servis prelazi na drugog igrača. Igrač koji servira mora da stane iza osnovne linije (najudaljenije linije) i između oznake koja obilježava središte igrališta i bočne linije.

Kada je spreman za izvođenje serivsa, igrač baca lopticu u zrak i udara je ciljajući dijagonalno preko mreže u protivnički dio terena. Loptica ne smije pasti u polje servisera, niti dotaći mrežu, tj. mora pasti u označeno servis polje na suprotnoj strani. Nakon što loptica samo jednom odskoči u protivničkom servis polju protivnik je može vratiti udarcem čime počinje razmjena udaraca.


Igra

Razmjena udaraca jednostavno rečeno predstavlja slanje loptice s jedne na drugu stranu terena pod uslovima koja određuju pravila. Pravila zahtjevaju da loptica ne smije pasti van granica igrališta, ne odskoči više od jedanput prije nego bude vraćena, kao i da ne bude pogodi mrežu.

Postoje vremenska ograničenja između poena. Ne smije proći više od 25 sekundi između završetka i početka (servisa) sljedećeg poena. Postoji i pauza od 90 sekundi za promjenu strana (između gejmova) te 120 sekundi pauze između setova.
Continuous play



Greške (faults)

Greške u tenisu su poput grešaka u drugim sportovima, s tim da je kazna za grešku gubljene poena. Prestup u tenisu nastaje kada serviser hoda ili trči tokom izvođenja servisa ili ako nogom nagazi osnovnu liniju prije nego udari lopticu pri servisu. Ako se takva greška pojavi dva puta uzastopno onda se naziva „duplom greškom“ i protivnik dobiva poen. Isto važi i ako prilikom izvođenja servisa loptica pogodi mrežu ili padne van obilježenog servis polja protivnika.

Osvajanje poena

Jedna od priča kaže da je sistem bodovanja u tenisu inspirisan satom. Bodovanje odgovara podijeli punog sata na četvrtine: nula-15-30-40-gejm. (legenda kaže da se neko vrijeme umjesto 40 koristilo 45, a posle 40 brojanje se resetuje).
.
Postoji nekoliko načina da se dođe do poena. Tokom razmjene udaraca ako loptica odskoči ispravno i ne bude vraćena poen odlazi posljednjem koji je udario lopticu.
Poeni se osvajaju i ako protivnik napravi duplu grešku, udari lopticu dva puta zaredom a da loptica prije drugog udarca ne pređe na protivničku polovinu, ako loptica nakon udarca protivnika pogodi mrežu, padne izvan granica igrališta, ili ako protivnik ne udari lopticu reketom (rukom, nogom, glavom,...).

Gejm, set, meč


Fudbal se igra u dva poluvremena, vaterpolo se igra u trećinama, a košarka u četvrtinama. Svaki sport je podijeljen na svoje djelove. Tako je i s tenisom. Najamanji dio tensikog meča je gejm. Gejm se igra sve dok jedan ne osvoji najmanje četiri poena i pri tome njegov protivnik ima barem dva poena manje. Kada je ispunjen ovaj uslov tada igrač osvaja gejm.
Nakon gejma dolazi set, koji se sastoji od nekoliko gejmova. Iako pravila blago variriraju u nekim takmičenjima, set se najčešće sastoji od šest gejmova (ponovo postoji uslov prednosti od dva gejma).
Konačno, meč se osvaja kada se osvoji dovoljan broj setova. Broj setova zavisi od tipa turnira kao i od toga da li se radi o ženskom ili muškom tenisu.

Nema komentara

Komentari predstavljaju lične stavove i mišljenja posjetitelja stranice, a nikako stav stranice, novinara i administratora....

Pokreće Blogger.