Zanimljivosti : Neobična teniska pravila (za početnike)

U svojoj suštini, tenis predstavlja vrlo jednostavnu igru: jedan igrač udara lopticu vraćajući je drugom, sve do završetka poena. Međunarodna Teniska Federacija (ITF) ima listu od samo 30 pravila. S druge strane, Teniska Asocijacija Sjedinjenih Američkih Država izdala je publikaciju od 324 stranice, koja nudi tumačenja raznih situacija koja se mogu dogoditi tokom teniskog meča. Neke od tih situacija su prilično čudne.

Slijedi nekoliko situacija na koja se primjenjuju neobična pravila, ili barem imaju zanimljive interpretacije.

Odakle potiče „čudni“ sistem bodovanja „ništa-15-30-40“ u gejmu?
Prema američkoj publikaciji, niko sa sigurnošću ne zna odakle tačno potiče takav sistem, ali vjerovatno objašnjenje je da se u srednjovjekovnoj Francuskoj (odakle tenis i potiče) koristio sat za vođenje rezultata, zbog čega i bodovanje odgovara četvrtinama sata.

Šta se dešava kada vas loptica nakon servisa pogodi, ili u dublu – vašeg partnera, pri prijemu servisa prije nego odskoči? Ko osvaja poen?
Ova situacija i nije tako rijetka pojava, naročito u igri parova. Prema pravilima, sve dok loptica nije zakačila mrežu (let), igrač koji je servirao osvaja poen.

Ako loptica padne u polje vašeg protivnika, ali zbog spina ili vjetra nakon odskoka bude vraćena u vaše polje, a protivnik se ispruži/nagne preko mreže i odigra poen (vrati lopticu u ispravno polje), kome pripada poen.
Sve dok vaš protivnik ne dira mrežu, ili ne ulazi u vaš dio terena, poen pripada njemu jer je loptica vraćena nazad bez kršenja ta dva pravila. (Pravilo 25b, The USTA Handbook of Tennis Rules and Regulations 2011)


Šta se dešava ako loptica tokom poena pogodi pticu u letu?
Ako loptica prilikom odigravanja poena pogodi pticu, poen se prekida i ponavlja.


Šta ukoliko vas vaš protivnik povrijedi i ne možete nastaviti meč?
Ako se utvrdi da je povreda izazvana nenamjerno, protivnik osvaja meč. Ukoliko je obrnuto, Vi ste pobjednik. Iako ovo pravilo ostavlja mnogo prostora za manevre, sreća je da se takva situacija ne događa često.


2 komentara:

  1. "Ako loptica padne u polje vašeg protivnika, ali zbog spina ili vjetra nakon odskoka bude vraćena u vaše polje, kome pripada poen.
    Sve dok vaš protivnik ne dira mrežu, ili ne ulazi u vaš dio terena, poen pripada njemu jer je loptica vraćena nazad bez kršenja ta dva pravila."

    ispravite ovo, kako ste napisali teško ste pogriješili, nedostaje dio o protivnikom vraćanju loptice bez diranja mreže

    ako ju protivnik ne dotakne poen je moj

    OdgovoriIzbriši
  2. Hvala na sugestiji, nedostajao je jedan dio pitanja tako da je pravilo dobilo sasvim novi smisao. Sada je ispravljeno. ;)

    OdgovoriIzbriši

Komentari predstavljaju lične stavove i mišljenja posjetitelja stranice, a nikako stav stranice, novinara i administratora....

Pokreće Blogger.