Marjan Vajda: "Novak je oduvek bio vrhunski igrač"

Pročitajte šta je trener Novaka Đokovića , Marjan Vajda, rekao za "Blic" o saradnji sa Đokovićem.

Kada ste počinjali da radite zajedno, koje ste ciljeve imali?

- Novak je oduvek bio vrhunski igrač, a ja sam u njemu video borca od prvog dana naše saradnje. Imali smo najviše moguće ambicije jer je želeo da bude broj jedan, pa smo napravili takav program i držali ga se. Trebalo mu je pet godina da to postigne, do trona smo zaista veoma radili. Čim je popravio servis, forhend i ritern, agresivnost i kretanje je doveo na najviši nivo. Sazreo je kao osoba, sve se poklopilo u pravom trenutku da postane broj jedan.

Sluša li vas Novak u svim situacijama?

- Ponekad se šalimo na taj račun jer ja imam naviku da budem neposlušan i da se zezamo s vremena na vreme. To je da bih ga opustio i skinuo mu pritisak s leđa. Zbog toga je Novak taj koji ozbiljan u našoj saradnji.

Prvi reket sveta još nije osvojio Rolan Garos i olimpijsko zlato, ali postoji li nešto drugo što želite?

- Jedino što mu želim jeste da bude zdrav, a sve ostalo će doći. Važno je da ostane broj jedan što je duže moguće. To je naš plan, jer ne želimo da bude zvezda koja sija samo godinu dana pa padne.

Koliko Đoković još može? Kako ćete znati da ste ispunili misiju?

- Moj posao sa Novakom je veoma odgovoran, uživam u svakom trenutku i nadam se da on oseća isto. Naučio me je da budem profesionalniji, da budem spremniji za izazove i da dublje razmišljam. Ne vidim gde su Novakove granice u ovom trenutku. On nastavlja da napreduje, pokazuje nove kvalitete u odnosu na prošlu sezonu, svaki turnir je drugačiji izazov, a rivali su sve bolji i bolji... Pokušavamo da uživamo u ovom trenutku i svakodnevno radimo na poboljšanju, ne misleći na frazu “misija završena”.

Novak nas često obaveštava o vašim dogodovštinama, izgleda da umete da delite posao i zabavu?

- Kao što sam rekao, važno je povremeno se zabavljati zbog ogromnog pritiska koji on oseća kao najbolji teniser sveta. Ali istovremeno ne smete preterati u šalama. Novak je istinski profesionalac koji to shvata i kada radimo, on je potpuno usredsređen na to. Ne moram da mu govorim da se uozbilji dok treniramo, on je lekciju naučio kao mali.

U čemu je Novak poseban? Da li ste ga nekad pobedili u tenisu?

- Za sve ove godine osvojio sam nekoliko poena protiv njega na treningu, ali pretpostavljam da me je pustio. Nole je poseban u svakoj reči, delu ili misli. Nikad nisam sreo tako dobrog, brižnog i prijatnog mladog čoveka. Ima kvalitet i na terenu i van njega. I ako bih birao da li je bolji kao osoba ili kao teniser, rezultat bi verovatno bio nerešen.

Nema komentara

Komentari predstavljaju lične stavove i mišljenja posjetitelja stranice, a nikako stav stranice, novinara i administratora....

Pokreće Blogger.