Britancima naslov parova posle 76 godina

Wimbledon 2012: Ovogodišnje izdanje Wimbledona ponudilo je zanimljiv razvoj situacije u korist Britanskih tenisera. Poznato je da domaća publika već nekoliko generacija čeka naslov jednog domaćeg takmičara na Wimbledonu. Proteklih 96 godina im to nije polazilo za rukom, ali ovog vikenda se to barem polovično promijenilo. Dobili su Britanci titulu u parovima (muškarci), a drugi naslov bi mogao doći i u muškom singlu. Pobjednici u konkurenciji muških parova na ovogodišnjem izdanju Wimbledona su Jonathan Marray i Danac Frederik Nielesen.

Englez iz Liverpoola i Danac čiji je djed Kurt Nielesen bio dvostruki finalist Wimbledona u pojedinačnoj konkurenciji (1953. i 1955. godine) pobijedili su u finalu pete nositelje, Šveđanina Roberta Lindstedta i Rumunja Horiju Tecaua, sa 4-6, 6-4, 7-6(5), 6-7(5), 6-3. Meč je trajao 200 minuta, a nakon trećeg je seta bio prekinut na neko vrijeme dok se nad centralnim terenom All England Cluba zatvarao krov.

Nevjerovatno zvuči podatak da Marray (31) i Nielsen (28) nikad u karijeri nisu osvojili turnir u parovima. Štaviše, Marray je tek 76. na ATP-ovoj listi parova, a Nielsen je još lošiji - tek je na 111. mjestu, tako da im je za Wimbledon trebala pozivnica. Nije ih to, međutim spriječilo da najprije u polufinalu izbace druge nositelje, američku braću Bryan, a potom u završnoj borbi šokiraju i "vječne" finaliste Wimbledona. Lindstedt i Tecau su, naime, već treću godinu zaredom igrali u finalu na londonskoj travi, ali naslov im i dalje izmiče iz ruku.

Velika Britanija je 76 godina čekala pobjednika u paru, a jednako dugo čeka i pobjednika u pojedinačnoj konkurenciji. Marray je prekinuo post, a u nedjelju će priliku za isto imati i - Murray. Andy Murray će, naime, protiv Rogera Federera loviti svoj prvi Grand Slam naslov, a Britanci čekaju svog prvog pobjednika nakon 1936. i Freda Perryja.

Wimbledon, parovi, finale:

Marray/Nielsen - Lindstedt/Tecau (5) 4-6, 6-4, 7-6(5), 6-7(5), 6-3

Nema komentara

Komentari predstavljaju lične stavove i mišljenja posjetitelja stranice, a nikako stav stranice, novinara i administratora....

Pokreće Blogger.