Žene koje su od Federer, Nadala, Đokovića.... napravile šampione


Specijalizovani teniski portal “Tenis Spejs” napravio je Top 10 listu najvažnijih dama koje stoje iza uspešnih tenisera. Uglavnom su mame tenisera te koje imaju ključnu ulogu u karijerama igrača, ali se potkrala i poneka devojka ili supruga. 

Prvo mesto zauzima Mirka Federer, supruga Rodžera Federera, dok je peto mesto rezervisano za Jelenu Genčić, koja je "otkrila“ Novaka Đokovića.

- Ako je neko sumnjao u vezu između Jelene i Novaka razuveren je u leto 2011. godine. Odmah po osvajanju Vimbldona Đoković se vratio u Beograd da sreću podeli sa osobom koja ga je naučila prvim teniski koracima. To je bio divan trenutak – navodi autor teksta, koji ističe da su se Genčić i Novak prvi put sreli na Kopaoniku. 

Novak je tada uporno pokušavao da prebaci lopticu preko mreže, dok je Jelena bila u potrazi za novom zvezdom posle Monike Seleš i Gorana Ivaniševića. 

- Gledao je moj trening. Jednog dana sam ga pitala da li želi da mi se pridruži. On mi je odgovorio: "To sam jedva čekao“. Sutradan je na terenu bio pola sata pre početka treninga. Kada je uzeo reket u ruke odmah sam videla da je drugačiji od ostale dece – rekla je Genčić nedavno. 

Genčićeva je učila Novaka ne samo tehničkim detaljima tenisa, nego mu je pomogla da izgradi karakter, ulivala mu skromnost, podseća ga da se uvek vodi talentom. Zahvaljujući njoj je slušao klasičnu muziku, savetovala ga da mu novac ne bude na prvom mestu, a potom ga preporučila kolegi Nikoli Piliću – navodi autor teksta. 

Na karijeru Endija Marija je najviše uticala njegova majka Džudi Mari, koja na listi zauzima treću poziciju. Rauza Islanova je bila među pet najboljih teniserki u bivšem Sovjetskom Savezu, ali je do izražaja došla kao trener sina Marata Safina i ćerke Dinare Safine, koji su bili prvi na svetu. Olga Lendl, majka Ivana Lendla, je sinu kada je imao samo šest godina rekla jednom prilikom na terenu: "Ako ćeš da plačeš, idi kući“. Ipak, zahvaljujući njoj je postao jedan od najboljih tenisera ikada.

Iza Džimija Konorsa je takođe bila majka, Glorija Konors, koja je zbog sina znala da ide i sama protiv sveta. Marisa Gaske majka Rišara Gaskea ima najveći uticaj na njegovu karijeru. Marija Frančeska Perelo nije poput Jelene Ristić ili gospođe Federer koje prate svoje jače polovine tokom turnira, imala je čak i malu ulogu u uspehu Rafaela Nadala, ali je on u biografiji istakao da njegova sreća i uspeh ne bi bili mogući bez nje. Nadal i Frančeska su godinama zajedno, a ona se oseća bolje kada ga bodri iz fotelje.



Kada je kazahstenski teniser Mihail Kukuškin pre nekoliko godina devojku zaposlio kao trenera svi su mu se divili, nešto kasnije je Anastasija Ulkhina postala njegova supruga. 

Klaudija Istomin je još jedna majka koja je odigrala veliku ulogu u karijeri sina. Ali, ovog puta je imala jednu od glavnih uloga, jer je trener sinu Denisu Istominu. Kludija je, inače, jedna od retkih ženskih trenera na muškom delu „tura“.  Nije mali broj onih koji ne bi bili srećni da im na turnirima društvo uvek pravi mama, ali je Denis imao interesantan komentar. 

- Povremeno možemo da uštedimo deleći sobu. Ali, to znači da ne mogu da dovedem devojku - našalio se Istomin. 


Nema komentara

Komentari predstavljaju lične stavove i mišljenja posjetitelja stranice, a nikako stav stranice, novinara i administratora....

Pokreće Blogger.