10 najubojitijih servisa na ATP Touru

Servis je vrlo važan element igre u profesionalnom tenisu. Svaki vrhunski igrač mora biti u stanju da osvoji što je moguće više poena na svoj servis. Servisom se osvajaju, ne samo izravni poeni, nego i gradi dobra pozicija za dobijanje poena iz igre.
 
U ovom članku ćemo analizirati deset tenisera sa ATP Toura koji svojim servisom (brzinom servisa, preciznošću, putanjom loptice, težinom vraćanja servisa i mogućnosti poentiranja nakon protivnikovog reterna) zaslužuju da budu u vrhu svjetskog tenisa.

10. Samuel Groth
      Australijski teniser koji je svoje mjesto na ovoj listi našao zahvaljujući rekordu koji drži po brzini servisa. U maju 2012. godine, na jednom turniru u Južnoj Koreji Groth je odservirao servis od 263 km/h (163 milje/h). Groth je trenutno 205. na ATP listi. Oženen je australijskom teniserkom slovačkih korijena, Jarmilom Gajdošovom (196. na WTA)...
Godina rođenja: 1987.
Visina: 194 cm
 
 
 
9. Juan Martin Del Potro
   Del Potro je bez sumnje jedan od tenisera koji su dobri u svakom segmentu igre. Ipak nakon povrede zgloba ruke čini se da je njegova serva izgubila nešto od preciznosti i da teže čuva servis. Uprkos tome, i dalje je u samom vrhu po očuvanju svog servisa ali i reterniranja protivničkog, zbog čega je vrlo opasan rival.
Godina rođenja: 1988.
Visina: 198 cm
 
 
 
 
8. Gilles Muller
    Još jedan od slabije rangiranih tenisera našao je mjesto na ovoj listi. Njegov servis se odlikuje spinom i preciznošću, a "čitanje" njegovog servisa je veoma teško za protivnika.
Ipak, ono što mu nedostaje je konzistentnost i pritisak na protivnika u drugom servisu. Iako redovno gubi mečeve od tenisera iz samog vrha, njegov servis je njegova velika prednost.
Godina rođenja: 1983.
Visina: 193 cm
 
 
7. Kevin Anderson
    Visina daje teniseru prednost pri servisu. Južnoafrički teniser, Kevin Anderson je visok 203 cm, zbog čega je sposoban servirati pri velikim uglovima, zbog čega loptica pri odskoku dobija veći impuls.
Pri drugom servisu ne dobija uvijek lagane reterne, ali uprkos tome ima odličnu statistiku u brzom završavanju poena.
Godina rođenja: 1986.
Visina: 203 cm
 
 
6. Jo-Wilfried Tsonga
    Ovaj francuski teniser je jedan od rijetkih za koje se može reći da imaju zaista snažan servis. Tsonga je sposoban da s lakoćom čuva svoj servis i u velikim mečevima, a nekoliko njih je bilo i protiv Federera i Đokovića.
Njegova karizma i sveukupni talenat su faktori koji, uz njegov servis, ga čine vrhunskim teniserom.
Godina rođenja: 1985.
Visina: 188 cm
   

Prvih pet servera u članku uskoro....

Nema komentara

Komentari predstavljaju lične stavove i mišljenja posjetitelja stranice, a nikako stav stranice, novinara i administratora....

Pokreće Blogger.