Del Potro bolji od Đokovića

Indian Wells 2013: Juan Martin Del Potro je nakon preokreta došao do pobjede nad najboljim teniserom svijeta, Novakom Đokovićem, u polufinalu Mastersa u Indian Wellsu i tako obezbjedio finale protiv Nadala. Del Potro je slavio sa 2:1 (4:6, 6:4 i 6:4). Del Potru je ovo treća pobjeda nad Novakom u 11 odigranih mečeva. Ovo je prvi poraz za Đokovića u 2013. godini, kao i kraj niza od 22 uzastopne pobjede.


Del Potro je tako nastavio svoj sjajan niz u Kaliforniji nakon što je u četvrtfinalu izbacio trećeg nositelja Andyja Murraya, također nakon gubitka prvog seta. No, pobjeda protiv Đokovića još je vrijednija ako se zna da je Argentinac u odlučujućem setu nadoknadio zaostatak od 3:0.

Nakon tog breaka Đoković je igrao nešto slabije nego inače, no Del Potro je znatno podigao razinu svoje igre te je od tog trenutka gotovo svaka duža izmjena završavala u njegovu korist. Ekspresno je izjednačio na 3:3 i nastavio pritiskati Đokovićev servis. Kod 3:3 srpski je teniser izvukao 15-40, no kod 4:4 nije mu bilo spasa. Prvu je break loptu anulirao, ali drugu nije.

Na servisu za meč Del Potro je osvojio prva dva poena pa izgubio sljedeća dva. Potom je Đoković promašio bekhend slice, da bi Del Potro svojim tek četvrtim asom zapečatio pobjedu.

Đoković tako drugu godinu u nizu završava svoj nastup u Indian Wellsu u polufinalu. Lani ga je zaustavio John Isner. Del Potro, pak, ulazi u svoje drugo Masters 1000 finale karijere. 2009. je u Montrealu poražen od Murraya.

Baš kao u prvom polufinalu između Rafaela Nadala i Tomaša Berdycha, oba su tenisera imala više neprisiljenih pogrešaka nego direktnih poena. Međutim, meč je bio vrlo kvalitetan, pogotovo u drugom i trećem setu. Đoković je napravio 40 pogrešaka i 35 direktnih poena, a Del Potro 34 pogreške i 25 direktnih poena.

Koliko je ovaj susret bio izjednačen dovoljno govori podatak da je Del Potro na kraju osvojio tačno jedan poen više od suparnika (101-100).

Protiv svog suparnika u finalu, Nadala, Del Potro ima negativan omjer (7-3), no nisu se susreli još od 2011. godine. Ohrabrujuće je za Del Potra to što je sve tri pobjede ostvario na tvrdoj podlozi. Međutim, dvaput su igrali baš u Indian Wellsu i oba je puta slavio Nadal. 2009. u četvrtfinalu bilo je 6:2, 6:4, a 2011. u polufinalu 6:4, 6:4.



Nema komentara

Komentari predstavljaju lične stavove i mišljenja posjetitelja stranice, a nikako stav stranice, novinara i administratora....

Pokreće Blogger.