Đoković bolji od Berdycha

Australian Open 2013: Prvi teniser svijeta Novak Đoković pobijedio je Tomaša Berdycha s 3:1 po setovima i plasirao se u 11. uzastopno polufinale na Grand slam turnirima. Za finale Australian Opena borit će se sa Špancem Davidom Ferrerom.

Berdych je djelovao izgubljeno u prvom i trećem gemu, dok je u drugo blistao, a u četvrtom je dobro parirao favorizovanom Đokoviću.

Čeh je imao dobar početni gem, tek par iznuđenih greški sa jedne i sa druge strane. Uzvratio je Đoković, a u trećem gemu Berdych je imao dosta problema pri svojoj servi. Berdych je koristio svoj forhend, ali Novak je uspijevao da vrati i na kraju iskoristio prvu break-loptu, poveo s 2:1 i dobio priliku da u četvrtom gemu potvrdi napravljeni break i polako se primakne osvajanju prvog seta.

Očekivano, Đoković je osvojio lagan i siguran gem te poveo s 3:1. Drugi break srbijanski teniser pravi u petom gemu, dolazi do 4:1 vodstva i jasno je bilo kome pripada prvi set. I preostala dva gema pripala su Đokoviću, koji je bez problema odradio prvi set.

Dvije prinuđene greške Novaka na otvaranju drugog seta i Čeh je napravio break. Mnogo bolje je Berdych krenuo u drugi set. Odbranio je break i poveo s 2:0. U petom setu je Berdych propustio dvije break lopte, ali napravljeni break na početku seta donosio mu je prednost. Držao je svoj servis i došao do 5:3 vodstva u drugom setu i dobru priliku da izjednači na 1:1. Đoković je bio siguran na svojoj servi za 4:5, a onda je Berdych servirao za set.

Ali, ne bi Novak bio broj jedan da se ne može vratiti iz teških situacija. Poveo je 30:15 u desetom gemu, Berdych je igrao na mreži, gdje je siguran cijeli meč, ali ovaj put je promašio i Novak je imao priliku za prvi break u drugom setu. Berdych pravi as broj sedam i ne dozvoljava svom protiviku lagan break. Neodbranjiv forhend na drugom servisu za izjednačenje u desetom gemu (40:40). Krenuo je Đoković ofanzivno i agresivno, te stigao do treće break-lopte (45-40). Berdych majstorskim bekhendom  ponovo dolazi do izjednačenja. Novakova paralela iz defanzive, iz trka, i četvrta break lopta. Dobar drugi servis i Berdych stiže do set lopte broj 2. Potpuno je promašio lopticu Novak i Berdych nakon 54 minute u drugom setu dolazi do poravnanja (1:1).

Treći set fantastično otvara Đoković, koji na svojoj servi sigurno dolazi do vodstva 1:0, zatim koristi jednu od dvije break lopte prilikom Berdychove serve za 2:0. Potvrdio je svoj servis, napravio još jedan break, u petom gemu bio siguran na servisu i brzo stigao do 5:0 vodstva. Sve je bilo gotovo u trećem setu, a gledali smo potpuno novog Đokovića, ili bolje rečeno Berdycha iz prvog seta, onaj iz drugog kao da se izgubio.

Čeh je u šestom gemu stigao do svog prvog osvojenog gema u trećem setu i tako prekinuo apsolutnu dominaciju Novaka u trećem setu. Srbijanac je zaokružio dobru igru u trećem setu, u kojem je, baš kao i u prvom, slavio sa 6:1. Berdych je griješio u trećem gemu i Novak je imao dvostruku priliku za break. Iskoristio ju je Đoković i poveo s 2:1, a zatim iskoristio servu za sigurnih 3:1. Smanjio je Berdych, a onda treći vezani gem bez izgubljenog poena za Đokovića, koji se približavao novoj pobjedi i polufinalu.

Kod vodstva 5:3 za Đokovića u četvrtom setu, Berdych je servirao za ostanak u meču, a Novak je imao priliku još jednim breakom izboriti polufinale. Smanjio je Berdych na 5:4, a onda je Novak imao servis za plasman u polufinale. Odličan servis Novaka za 40:30 i stigao  je do prve meč lopte nakon dva sata i 27 minuta igre. Ipak, stiglo je izjednačenje (40:40). Osvojio je Novak poen, ali ni drugu meč loptu ne iskorištava nakon katastrofalne dijagonale. Sjajnim servisom izborio se za treću meč loptu. Opet nije iskoristio meč loptu, ali izborio se i za četvrtu. Asom je stigao do pobjede.

Ovo je bila deseta uzastopna pobjeda Đokovića nad Berdychom, te je tako srbijanski teniser izborio 11. uzastopno polufinale Grand Slam turnira. Prije Berdycha, Đoković je na Australian Openu bio bolji od Mathieua, Harrisona, Stepaneka i Wawrinku, s kojim je u osmini finala igrao više od pet sati i kojeg je u petom setu dobio 12:10 u gemovima.

S druge strane, Čeh nije izubio nijedan set do današnjeg meča. Redo je s 3:0 pobjeđivao Russella, Rufina, Melzera i Andersona.

Australian Open, četvrtfinale:
Ferrer - Almagro 3:2 (4:6, 4:6, 7:5, 7:6, 6:2)
Đoković - Berdych 3:1 (6:1, 4:6, 6:1, 6:4)

Nema komentara

Komentari predstavljaju lične stavove i mišljenja posjetitelja stranice, a nikako stav stranice, novinara i administratora....

Pokreće Blogger.