Ispovjest Đokovićevog doktora

Novak Đoković nije poražen od oktobra prošle godine, kada je na pariskom Mastersu posle tri seta morao da pruži ruku visokom Amerikancu i bivšem šampionu Srbija Opena - Semu Kveriju.

Đokovića serija trenutno broji 18 pobeda, računajući i onu koju je posle Australijan Opena izvojevao u Dejvis kupu protiv Olivijea Rohusa. 

Nije moguće ne uporediti tekuću godinu sa 2011, čudesnom sezonom u kojoj je Novak upisao 43 uzastopne pobede, osvojio 10 titula, tri grend slema i odigrao sigurno najbolju sezonu u modernoj istoriji muškog tenisa. 

Još tada su se po medijima mogla čitati razna "otkrića" čarobnog recepta kojim je Đoković uspeo da dostigne do sada najbolji nivo fizičke i mentalne snage. 

Vrlo brzo, u javnosti je isplivalo ime doktora Igora Četojevića, koga je i Novak apostrofirao kao ključnog u promenama koje je uveo, a koje su mu donele ogroman napredak. Četojević i Novak su se razišli posle Vimbldona 2011, a sada već poznati doktor je dao intervju u kojem je otkrio neke pojedinosti vezane za Novakovo "uskrsnuće". 

- Sve je počelo kada sam u januaru 2010. godine gledao Đokovićev meč protiv Žo-Vilfreda Conge na Australijan Openu. Novak je poveo 2:1 u setovima, a potom je fizički pao i izgubio meč. Komentator je non-stop ponavljao da Novak ima problema sa astmom i disanjem, ali sam odmah znao da to nije problem, jer astmatičari imaju problema sa disanjem ujutru, a ne u večernjim satima kada je meč igran. Posumnjao sam da problemi leže u disbalansu digestivnog trakta, tačnije od akumulacije toksina u debelom crevu. U tradicionalnoj kineskoj medicini, veza pluća i debelog creva se ne dovodi u pitanje - rekao je Četojević u intervjuu za Galf njuz. 

Prvi susret dvojice uspešnih saradnika dogodio se iste godine u Splitu, na meču Dejvis kupa protiv Hrvatske, gde je Novak podvrgnut mnogim testovima.

- Otkrio sam da je izuzetno osetljiv na gluten, protein koji se nalazi u mnogim žitaricama, koje je, kao i svi ljudi njegovih godina, dosta konzumirao. Osim toga, prihvatio je moje savete koji su mu poboljšali san, koncentraciju i disanje. Znao sam da mora da mi veruje, da "preživi" veliku promenu u svojoj dijeti, što je i uradio, a ostalo je istorija - dodao je Četojević. 



Osim toga, koncentracija je igrala veliku ulogu u Novakovom preobraženju. 

- Naučio je nekoliko tehnika disanja koje su mu pomogle da bolje spava. Sada zna kako treba da diše u trenucima kada igra važan poen. Pomogao sam mu da poboljša fokus na sadašnjost, da u trenutku za sobom ostavi poen koji je prethodio i u kojem je možda napravio grešku. Koncentrisati se na sadašnjost je nešto što je mnogo teže reći nego učiniti - izričit je Četojević. 

Sada već poznati doktor svestan je da je saradnjom sa Novakom pomogao i sebi. 

- Mogu da pričam satima i danima o tome koliko je eliminacija glutena bitna, ali kada o tome govori Novak Đoković, auditorijum postaje milionski, te je mnogo lakše poslati poruku ljudima koji će savete mnogo lakše prihvatiti - ističe 51-godišnji doktor. 


Nema komentara

Komentari predstavljaju lične stavove i mišljenja posjetitelja stranice, a nikako stav stranice, novinara i administratora....

Pokreće Blogger.