Australian Open 2012: Prvi dan je test za nerve

Pripremanje za turniru u uslovima kakvi će vladati na turniru je omiljeni izbor profesionalnih tenisera. Sa temperaturama koje u proteklih sedam dana u Melburnu nisu prelazile 25 stepeni Celzijusa čini se da će teniseri i teniserke doživjeti šok kada živa u termometrima tokom ponedjjeljka ili utorka skoči na 31 ili 33 stepena.

To je samo jedan od mnogobrojnih faktora koje treba uzeti u obzir kada se pokušavaju prognozirati pobjednici mečeva koji dolaze.

Kada tome još pridodamo i probleme sa zdravljem - Federerova leđa, članke Šarapove i Serene Williams, Nadalovo rame (itd) - onda je prognoza rezultata pravi mali naučni podvig.

Neizbježno, sve se svodi na psihu i igru živaca, ko će imati dovoljno strpljenja i nerava kada to bude najpotrebnije.  U tom kontekstu će biti najinteresantnije pratiti ponašanje Nadala. Nekoliko je razloga za to: prošle godine je objavljena knjiga koja je katalogizirala sve njegove fobije, zatim situacija tokom pres konferencije na US Openu kada je izgubio svijest i srušio se, kao i činjenica da je čest puta uzastopno bivao poražen od istog protivnika - Novaka Đokovića.

Kao drugi nositelj, Nadal u prvom kolu igrea protiv 24-godišnjeg Alexa Kuznetsova koji je 167. igrač na ATP listi.

Domaće navijače na noge će dići drugi meč na Rod Laver Areni, u kojem će mladi Bernard Tomić svojim poznatim"pasivno agresivnim" stilom igre pokušati savladati sada već veterana iz Španije, Fernanda Verdasca.

U noćnom terminu (prema lokalnom vremenu) Roger Federer se sastaje sa rusom Alexanderom Kudryavtsev. Iako je prošli turnir napustio zbog povrede leđa, za koju je izjavio nije veliki problem, ovaj meč će biti prilika za švicarca da uvjeri svoje fanove da nemaju razloga za brigu(?).

Slična situacija je i s nekoliko ostalih mečeva (Kim Clijsters i problem s kukom, Wozniacki ima problem s zglobom lijeve ruke...).. S nestrpljenjem se očekuje početak još jedne sezone tenisa, i prvog grandslam turnira - Australian Opena.

Uz e-tenis.org pratite najave i rezultate teniskih mečeva, kao i gledajte teniske mečeve uživo uz live stream na linkovima na našoj stranici.

Nema komentara

Komentari predstavljaju lične stavove i mišljenja posjetitelja stranice, a nikako stav stranice, novinara i administratora....

Pokreće Blogger.