Duel starih rivala: Nadal - Federer

Australian Open 2012: Odmah nakon žrijeba početkom mjeseca i saznjanja da su Nadal i Federer u istoj grani žijeba ovo polufinale se čekalo sa strepnjom. Ljubitelji tenisa su se pribojavali da neko od njihovih protivnika na putu do polufinala ne iznenadi i pokvari veliki duel. Federer i Nadal su u istoj grani žrijeba na nekom grandslamu zadnji put bili davne 2005. godine.

Igrajući sa novim, težim, reketom i povrijeđenim koljenom, Nadal je bio na trenutom maksimumu kada je uspio da se vrati nakon gubitka prvog seta u duelu sa 7. nisteljem Tomasom Berdychom.

Vikanje "Vamos", traženje čelendža, dizanje ruke u zrak i "pokazivanje mišića" nakon osovjenih bitnih poena, i skaknje naokolo poput hiperaktivnog djeteta slika je Nadala koji je napravio 57 viner poena u meču koji je trajao 4 sata i 16 minuta u kojem je Nadal pobijedio Čeha sa 6-7, 7-6, 6-4 i 6-3. Nadal je izjavio kako je bio vrlo nervozan u prvom setu zbog forme na prethodnim turnirima, ali da "karakter na terenu, način na koji dobivam poene,..., nivo je mnogo bolji u odnosu na kraj prošle sezone."

"Polufinale je sjajan rezultat za mene."

Federer je u svom četvrtfinalu pomeo čovjeka koji ga je jedini pored Nadal uspjevao dobiti u finalu grandslama. Njihov rivalitet je dodatno začinjen izjavom Nadala s početka turnira o Federerovoj taktici ne davanja kritičnih izjava u javnosti čime održava status "kavaljera".

"Za mene je to još jedan veliki meč s Rafom... očigledno da želim igrati protiv njega obzirom na naš epski meč koji smo nekad ranije odigrali ovdje, prije mnogo godina."

Sutra nas čeka sigurno veliki duel, prvi susret ove dvojice tenisera na terenima Melburn parka nakon 2009. godine i finala koje je Federer nazvao epskim. U tom finalu, Nadal je nakon pet setova došao do naslova

"Rank je naravno važan, ali govorimo o čovjeku koji je osvojio 16 grandslam naslova, a ja 10" rekao je Nadal, "Igrali smo mnogo zajedničkih mečeva u karijeri, mnoge u vaćnim trenucima za nas, tako da je svaki meč protiv njega poseban, čak i da smo rangirani kao 20. i 25."

Roger Federer i Rafael Nadal odigrali su ukupno 26 mečeva, od čega je Nadal bio bolji 17 puta. U mečevima odigranim na grandslamovima Nadal vodi sa 7-2 u pobjedama.

Polufinale Australian Opena 2012 igra se sutra, a likove za live stream nadjite na našoj stranici: LIVE STREAM.

Nema komentara

Komentari predstavljaju lične stavove i mišljenja posjetitelja stranice, a nikako stav stranice, novinara i administratora....

Pokreće Blogger.