Australian Open 2012: Klajsters bolja od Voznijacki


Belgijanka Kim Klajsters pobedila je Karolinu Voznijacki u dva seta – 6:3, 7:6 (7-4), i tako zbacila Dankinju sa prvog mesta WTA liste.
Braniteljka titule igraće u polufinalu sa Viktorijom Azarenkom, koja današnjom pobedom ima 400 poena više od Dankinje.

Klajsters je tako nastavila borbu za odbranu titule, pošto je u prošloj rundi izbacila prošlogodišnju rivalku iz finala Na Li. Voznijacki će od ponedeljak biti treća, s tim što bi je ulazak Šarapove u finale bacio na četvrto mesto.

Belgijanka je u prve dve trećine meča dominirala, koristeći sve mane defanzivne igre svoje rivalke, i izuzetno lako pravila brejkove. Međutim, kao i protiv Na Li, njoj su se smenjivali periodi izvanredne igre i početničkih grešaka. Voznijacki je bila svesna da, u trenucima kada Kim ide, mora da proba nešto ofanzivnije, pa je za svoje standarde često izlazila na mrežu, sa malo uspeh (5/12 na mreži, naspram 10/11 Kim).

Međutim, kako je meč odmicao Dankinja je preuzimala kontrolu, bila je veoma blizu velikog povratka u drugom setu, posle kojeg bi ona sigurno imala veliku psihološku prednost. Ipak, u ključnim trenucima Kim je iskoristila servis kao ključno oružje za dobijanje taj-brejka.

Klajsters je oduzela protivnici već prvi gem u meču, posle čega je bukvalno sve vreme bila u vođstvu. Voznijacki je u nekoliko navrata uspevala da uhvati priključak, ali nije ni na trenutak bila potpuno ravnopravna.

Prelomni gem prvog seta bio je deveti, koji je potrajao 11 minuta, i na kraju doneo Kim prvi set. Prve dve set lopte Karolina je spasla asovima, ali je kod treće napravila početničku grešku u dobijenoj poziciji.

U drugom setu odluka je umalo pala u šestom gemu – neposredno pre toga Karolina je sa nulom vratila brejk razlike, ali je užasno otvorila svoj servis-gem i dala protivnici 0-40. Spasla je dve brejk-lopte, ali je Klajsters treću iskoristila za 4-2, pa je izgledalo da će se meč završiti vrlo brzo.

Pri 5-2 Klajsters je bila na dve lopte od pobede (0-30 na servis Dankinje). Ona je dotle oduzela Karolini 6 od 8 servisa, uz čak 13 brejk-lopti.

Međutim, tada se Voznijacki izvukla, a zatim dobila i sledeći gem, zadržavajući odličan procenat brejk-lopti (4/5), da bi posle 30-30 sačuvala i sledeći servis i stigla do 5-5. Jedanaesti gem doneo je niz dobrih poteza na obe strane, a Klajsters je prekinula seriju rivalke odličnim vinerom.

U poslednjem regularnom gemu Klajsters je četvrti put stigla na dva poena od pobede, ali ponovo nije zaradila meč-loptu. U tim trenucima Karolina je očigledno stekla veliko samopouzdanje i bila mnogo bolja od rivalke, na koju je vrućina (sada već preko 32 stepena) mnogo ozbiljnije uticala.

Usledio je taj-brejk, u kojem je Klajsters igrala servis-volej igru, dok je svaki iole duži poen pripadao Dankinji, koja se mnogo bolje kretala i bila svežija, pa bi u eventualnom trećem setu sigurno bila favorit. U prvih devet poena nismo videli ni naznaku mini-brejka, da bi u desetom Kim iskoristila jedan balon za savršenu dijagonalu sa osnovne linije, posle čega je konačno dobila meč-loptu i iskoristila je iz prvog pokušaja.

Meč je potrajao 105 minuta.

Nema komentara

Komentari predstavljaju lične stavove i mišljenja posjetitelja stranice, a nikako stav stranice, novinara i administratora....

Pokreće Blogger.