Koliko će novi reket pomoći Nadalu?

Rafel Nadal odlučio je u novu sezonu ući s novim reketom. Ne novim brednom reketa, nego sa nešto težim reketom u odnosu na njegov Babolat AeroPro Drive GT. Naravno, još uvjek će koristiti Babolat.

Nadal je reako novinarima slijedeće: "Morao sam napraviti promjene iako one neće biti dobre u početku ali ove promjene će dobro doći za ubuduće. Vjerovatno rizikujem da moja igra bude malo lošija na početku, ali će se popravljati iz dana u dan. Mislim da sam donio odluku za promjenu u pravom trenutku, ako nije vrijeme sad za promjne, kada će biti? "

Postavlja se pitanje kako će ove promjene, odnosno promjena težine reketa, uticati na Rafinu igru? Prvo trebamo razjasniti kako težina rekete utiče na samu igru.

Ako udarimo lopticu lakšim i težim reketom istom brzinom, loptica će se odbiti od težeg rekete većom brzinom, zato što teži reket ima veći impuls i energiju, te će se više energije prenijeti na lopticu i zbog toga će ona ići brže.

Ali tu potoji problem, što je teži reket puno teže je zamahnuti, negou slučaju lakšeg reketa, te za rekreativca koji nije fizički dovoljno spreman teži reket neće prestavljati nikakvu prednost jer on nije u stanju rukovati težim reketom podjedanko brzo pri zamahu kao sa lakšim reketom.

S druge strane igrači na Turu su izuzetno fizički spremni, a pogotovo Nadal što je opšte poznato, pa da li će ovaj reket dati Nadalu više snage, ostaje da se vidi.

Na pres konferenciji u Dohi Nadal je izajvio: "Pokušavam igrati s malo težim reketom, težinu smo dodali na vrhu reketa kako bi pokušali dobiti što veču snagu".

Ovo korištenje težeg rekete od strane Nadala povlači za sobom i pitanje kako će taj novi reket uticati na Rafino, još nezaliječeno, rame?

U teoriji teži reket bi trebao redukovati ozljede ruke. To dokazuju i mnogi teniski veterani koji su igrajuči sa starim drvenim reketom, koji je bio mnogo teži od ovog današnjeg, bili potpuno zdraviji sve dok nisu počeli da igraju sa modernim lakšim reketima krajem 1970-tih godina.

Kada udarimo lopticu reketom, loptica teži da vrati reket unazad dok mi tjeramo reket naprijed. S lakšim reketom potrebna nam je veća sila da zadržimo reket  pri udaru loptice. Tako da će sila na same zglobove ruke biti veća s lakšim reketom nego sa težim, što znači da bi Nadalovo rame trebalo trpiti mnogo manje sile nego u slučaju lakšeg reketa.

Nema komentara

Komentari predstavljaju lične stavove i mišljenja posjetitelja stranice, a nikako stav stranice, novinara i administratora....

Pokreće Blogger.