Nadal i Đoković kritikovani zbog servisa

Njujork Tajms je ljetos objavio jedan ne baš afirmativni tekst o Novaku Đokoviću i Rafaelu Nadalu, stavljajući u prvi plan njihove duge rituale pre servisa.

Noletu se zamera dugo tapkanje loptice, a Nadalu čuveno nameštanje kose, šortsa i čega sve ne pre nego što otpočne poen.

“Stvarno sam veliki zagovaralac ograničavanja vremena za servis, trebalo bi u ugao terena staviti neki sat koji bi tome služio”, rekao je hrvatski teniser Ivan Ljubičić, koji je svojevremeno bio predsednik saveta igrača pri ATP-u.

Sa njim se složio i Frančesko Riči Biti, predsednik Međunarodne teniske federeracije (ITF).

“To (što oni rade) svakao nije dobro za gledaoce, apsolutno nije dobro. Susret mora da se odvija u kontinuitetu”, ističe Biti.

Po sadašnjim pravilima, na Grend slem turnirima poput Vimbldona, serveri smeju da utroše samo 20 sekundi od trenutka kada je završen prethodni poen do trenutka kada serviraju za sledeći. Na običnim turnirima je taj limit 25 sekundi, dok je kod teniserki 20. Kako se navodi u Njujork Tajmsu, mnogim igračima sudije “progledaju kroz prste” u situacijama kada preokrače određeno vreme.

“Morate odluke da donosite u skladu sa zdravim razumom, jer ne možete da ograničite tenisere na tih 20 sekundi ako posle nekog velikog poena publika pola minuta slavi”, kaže Stefan Francson, Šveđanin koji je sudija na Rolan Garosu i istovremeno jedan od zaduženih za pravila pri ITF-u.

Trostruki šampion Vimbldona Džon Njukomb uopšte ne gleda blakonaklono na Đokovićevo ponašanje pred servis.

“On preteruje sa tim tapkanjem, a ja ne znam zašto se igrači ne bune. Da još uvek igram, rekao bih sudiji pre meča ‘Želim da znate da ako bude tapkao lopticu duže od 25 sekunde da ću se svaki put žaliti’. Zapravo, ako bi stvarno preterao, ja bih se okrenuo i otišao sa terena. Ne bih čekao na takav servis. Stara je to taktika, znate. Džimi Konors je četiri puta tapkao lopticu pre servisa, ali ako bi gubio sa 15:30 ili 15:40, onda bi tapkao lopticu 14 puta”, kaže Australijanac Njukomb.

Ljubičiću se ne sviđa ni to što Nadal na meč stiže sa blagim zakašnjenjem, pa onda ima ritual ređanja svojih stvari, čak i flašica sa vodom, pa ga rivali neretko čekaju na mreži ne bi li se obavilo bacanje novčića oko toga ko će prvi servisrati.

“Njemu treba večnost da to obavi. Znam da je to njegova navika, jer to radi stalno, ali meni lično to zaista smeta”, kaže Ljubičić.

Uvođenje “vremena za napad”, poput onog u košarci i vateprolu, naravno kada je u pitanju vreme koje je dozvoljeno da se teniser pripremi za servis, nešto je za šta se zalažu i neki drugi teniseri, poput Jirgena Melcera.

“Bilo bi lepo da tako nešto imamo, ali verujem da bi se Nadal protivio tome”, smatra Melcer.

Autor u Njujork Tajmsu je tekst na ovu temu zaključio rečima da se “samo pet ili šest igrača igrača protivi uvođenju merenja vremena za serivs, ali dokle god su među njima Nadal i Đoković, pravila se neće promeniti”.

1 komentar:

Komentari predstavljaju lične stavove i mišljenja posjetitelja stranice, a nikako stav stranice, novinara i administratora....

Pokreće Blogger.