ATP London: Đoković jedva slavio protiv Berdycha

Iako je imao break prednosti u odlučujućem setu, a u završnici i meč-loptu, Tomaš Berdych nije uzeo vrijedni "skalp" u prvom nastupu na ATP finalu u Londonu. Novak Đoković, koji je u O2 Areni prvi put testirao bolno rame, slavio je nakon više od dva i pol sata, dovršivši meč u tie-breaku trećeg seta.
Kao i večer ranije, i u ponedjeljak je drugi singl dana na londonskoj završnici sezone riješen tek u tie-breaku odlučujućeg seta. U nedjelju je slavio Rafael Nadal, a i drugog dana pobjeda je pripala favoritu. Novak Đoković je za dva sata i 39 minuta ubilježio 3:6, 6:3 i 7:6(3) protiv Tomaša Berdycha, koji je imao jako dobru priliku zaskočiti prvog na svijetu, no u većini ključnih situacija u posljednjem setu ostao je praznih ruku - najčešće zbog svojih promašaja.

Početkom meča, Đokoviću kao da je trebalo vremena da zagrije motore nakon što je desetak dana uoči ovog turnira proveo odmarajući bolno rame, vjerojatno s puno poštede na treninzima kako problem ne bi postao još ozbiljniji. Berdychu takvo "uštimavanje" nije trebalo. Čeh je otpočetka igrao vrlo dobro i brzo izgradio vodstvo od 4:0 u prvom setu, s dva breaka prednosti, a iako je svjetski broj jedan nadoknadio jedan izgubljeni servis zaostatka i prijetio i potpunim povratkom, s tri break-lopte kod zaostatka od 4:2, Berdych je izvukao 15:40 i suparnikovu prednost i time prošao najteži izazov do kraja seta.

U drugom setu sve je riješeno ranim Đokovićevim breakom, za vodstvo od 2:0, nakon čega više nije dopustio Čehu da se vrati, dok je treći set bio najizjednačeniji, a Berdych će ga pamtiti po prilikama koje je propustio.

Vodeći češki tenisač bio je korak bliže željenom cilju nakon breaka za vodstvo od 4:2, ali gem iza toga, praktički je sam vratio Đokovića u igru, s dvije dvostruke i još dvije neforsirane pogreške za gubitak breaka prednosti. No, nije stalo na tome. Berdych je prijetio i kod vodstva od 5:4, kada je bio na 15:30, dva poena do pobjede, a još više kod 6:5, s dolaskom do meč-lopte (30:40), koju je propustio promašenim forhendom, u mrežu, u izmjeni u kojoj je imao dobru priliku, držeći suparnika "na stražnjim nogama".

Čak i ako nije na 100 posto, protiv Đokovića se ipak ne smije propustiti toliko šansi, a to se potvrdilo i ovog puta. Čeh je i dalje promašivao previše, između ostalog, i sasvim otvoreni visoki forhend u blizini mreže u jednom od izgubljenih poena u tie-breaku, pa je prvi tenisač svijeta napravio završni korak relativno lako, otklonivši sve dvojbe mini-breakom za 6:3. Za razliku od suparnika, on je svoju prvu meč-loptu iskoristio.

Prvi dan skupine A je, tako, okončan uz pobjede Davida Ferrera i Novaka Đokovića. U utorak je ponovno na redu skupina B - ne prije 15 sati po našem vremenu igrat će Jo-Wilfried Tsonga i Mardy Fish, a ne prije 21 u akciju će Rafael Nadal i Roger Federer.

Skupina A, prvo kolo:
Đoković (Srbija, 1) - Berdych (Češka, 7) 3:6, 6:3, 7:6(3)

Parovi, skupina A, prvo kolo:
B. Bryan/M. Bryan (SAD, 1) - Melzer/Petzschner (Austrija/Njemačka, 7) 6:7(4), 7:5, 10:7

Nema komentara

Komentari predstavljaju lične stavove i mišljenja posjetitelja stranice, a nikako stav stranice, novinara i administratora....

Pokreće Blogger.