Nadal se namučio protiv Golubjeva

Rafael Nadal je kasno sinoć došao do pobjede u prvom kolu US Opena 2011 nakon pobjede u tri teška seta protiv Andreja Golubjeva iz Kazahstana sa 6-3,7-6,7-5.

Trenutno 98. teniser planete imao je brejk prednosti u prvom setu. čak sedam set lopti u drugom setu (tri uzastopne) i dupli brejk viška u trećem, ali je Nadal svaki put uspeo da preokrene.

Branilac titule će u drugoj rundi igrati sa Nikolasom Mauom iz Francuske, koji je sa 3-2 u setovima dobio Kolumbijca Roberta Faru.

Golubjev je na teren izašao sa jasnim planom – napad po svaku cenu, čak i kada situacija nije toliko izgledna. Maltene svaku lopticu Kazahstanac je hvatao u penjanju, napadao i forhendom i bekhendom, izlazio je na mrežu i time je meč učinio atraktivnim, a Nadala ’oterao’ iza osnovne linije i propisno ga je namučio.

Kazahstanac je imao 41 direktni poen i 59 neiznuđenih grešaka, dok je Nadal imao 18 ’vinera’ i 16 grešaka.

Ipak, nevolja sa takvim stilom igre bez imalo taktiziranja jeste da teško može da daje rezultate u kontinuitetu, što se i potvrdilo gledajući tok meča. Uz to, Golubjev nije bio dovoljno mentalno stabilan da privede kraju bilo koji od setova i to ga je koštalo boljeg rezultata.

U prvom setu Golubjev je ’bombama’ napravio brejk za 3:2, ali u tom trenutku nije izdržao pritisak – izgubio je naredni gem prilično jeftino, u naredna tri se borio, ali je Rafael uzeo prvi set (6:3).

Drugi set bio je kao roler-koster, videli smo mnogo obrta, ali i fantastičnih poena sa obe strane. Golubjev je krenuo u još žešće napade i to mu se isplatilo, pošto je poveo sa 3:0. Nadal je uspeo da smanji na 3:2, Kazahstanac je odgovorio novim brejkom, a potom je spasao sve uzastopne brejk lopte i poveo sa 5:2.

Pri rezultatu 5:3 Golubjev je počeo gem sa mnogo samopouzdanja, brzo je došao do 40:0, ali tu kreću njegove muke. Propustio je sve tri šanse, zatim nije iskoristio još dve set lopte u tom i dve set lopte u narednom gemu. U oba ta gema Maljorčanin je realizovao svoje prve šanse za gem i tu se jasno videla razlika u klasi.

Čudni set još nije bio gotov, razmenili su još po jedan brejk i ušlo se u taj brejk. Iako nije realizovao sedam set lopti, Golubjev nije delovao kao da se uplašio ni u jednom trenutku. Tako je bilo sve do taj brejka, kada je na početku poslao tri forhenda u mrežu, pa je Nadal do kraja lako osvojio drugi set.

U trećem setu Golubjev je prevazišao sam sebe – poveo je sa 5:2, uz dupli brejk prednosti, ali je u dva gema u kojima je servirao za set osvojio ukupno jedan poen. Golubjev je ponovo poklekao u glavi, pri rezultatu 5:5 potpuno je izgubio živce i bilo je jasno da će Nadal brzo doći do pobede. Tako je i bilo – 6:3, 7.6, 7:5 za dva časa i 49 minuta.

Nema komentara

Komentari predstavljaju lične stavove i mišljenja posjetitelja stranice, a nikako stav stranice, novinara i administratora....

Pokreće Blogger.