US Open 2011 : Analiza žrijeba

Završetkom kvalifikacija kompletiran je kostur za US open 2011. godine, a čini se da je od najboljih tenisera najbolje prošao Rafael Nadal.
U njegovom delu žreba su Ferer, Melcer, Ljubičić i Rodik, Federer će morati da bije bitke sa Congom ili Fišom, Đoković na svom putu ima Gaskea i Berdiha, dok će Murreay za plasman u polufinale verovatno morati da savlada Del Potra ili Soderlinga.

Prva četvrtina – Đoković
Ako je Novaku Đokoviću potrebno dodatno vreme da zaleči povredu ramena ili da uđe u pravi ritam, dobiće ga. Protivnik u prvoj rundi mu je Konor Niland, 29-godišnji momak koji nikada nije bio u Top 100 i kome će to biti tek drugi meč u karijeri na Grend slem turnirima.

Potom ga čeka pobednik meča Karlos Berlok – Pere Riba, tu ne bi trebalo da bude ni najmanjih problema, a prvi iole ozbiljniji test dolazi u trećem kolu. Ipak, Đoković poznaje limite i Davidenku i Dodigu, a u četvrtom kolu najverovatnije će se sastati sa Rišarom Gaskeom ili Aleksandrom Dolgopolovom. Sa Francuzom Novak u poslednje vreme lako izlazi na kraj (ukupno je 5-1 u pobedama), a i prednost je što dobro poznaje njegov stil igre. Sa druge strane, Dolgo je nepredvidljiv i može da odigra fantastično kada mu je dan. Uostalom, na Ozi openu je izbacio Congu i Soderlinga.

Potencijalni Novakov rival u četvrtfinalu je Tomaš Berdih, koga je Đoković dobio u sedam od osam međusobnih okršaja. Međutim, da bi došao do tog duela, Čeh će morati dobro da se pomuči. Start mu je doduše lak (Žuan iz Francuske), ali potom ga čeka duel sa Fonjinijem u trećem kolu Janko Tipsarević, koji ga je nedavno savladao u Montrealu, a u osmini finala sedmi nosilac Gael Monfis.

Janko je u odličnoj formi, na turnir dolazi kao 20. nosilac i imaće sasvim realn šanse u eventualnom okršaju sa Berdihom. Ipak, Tipsarević je tokom karijere imao mnogo problema sa autsajderima i treba prvo da razmišlja o narednoj prepreci, a to je Francuz Žense, trenutno 144. teniser na planeti. Potom ga čeka nedorečeni talenat Filip Pečner, što i nije baš najbolji žreb za tu fazu, mada ga je Tipsarević dobio ove godine u Majamiju.

Monfis ima potencijalnu ’minu’ na startu u vidu mladog Dimitrova, zatim veterana Huana Karlosa Ferera, a projektovani rival u trećoj rundi mu je Marsel Granoljers, ako Španac dogura do te faze turnira.

Druga četvrtina- Federer
Deo žreba koji predvodi Rodžer Federer biće veoma interesantan, pošto se u četvrtom kolu nazire derbi između Conge i Fiša. Amerikanac je trenutno u sjajnoj formi i u njegovom delu ne vidim nikoga ko bi mogao da ga ugrozi u prva tri meča. Kamke, pa verovatno De Baker, onda Ljodra ili Anderson, to nisu protivnici od kojih bi sadašnja verzija Fiša trebalo da strepi.

Žo-Vilfrid Conga ima naspram sebe nezgodnog Lua na startu, a do četvrtog kola eventualnih problema mogao bi da mu zada Verdasko, mada on odavno ne igra na nivou svojih mogućnosti. Željno iščekujemo dvoboj Mardija Fiša i Conge, on ima potencijal da ode u pet setova i bude jedan od najboljih na turniru.

Federer ima solidan žreb – na startu ga čeka Kolumbijac Hiraldo, zatim Sela ili levoruki ’udarač’ Tomaž Beluči, a u trećem kolu neko od trojca Tomić-Herison-Čilić. Marin Čilić, koji je doskora spadao među mlade tenisere, sada će se naći u situaciji da bude meta mlađih i gladnih uspeha. Prvo ga čeka Herison, a u drugoj rundi Bernard Tomić, koji je napravio dar-mar na Vimbldonu, ali je u Montrealu i Sinsinatiju dobio samo jedan meč. Bilo bi zanimljivo videti koliko Australijanac može da uradi u okršaju sa Federerom, ali prvo treba da dogura do treće runde.
Prema žrebu, Rodžer bi u osmini finala trebalo da se sastane sa Viktorom Troickim, koji je postavljen za 15. nosioca. Viktor nije imao baš povoljan žreb – prvi je neugodni, levoruki Kolumbijac Falja sa kojim se nikada nije sastajao, potom ga čeka veteran Has, a u trećem kolu najverovatnije Radek Štepanek ili Kolšrajber.

Od Štepaneka je izgubio četiri puta u šest dosadašnjih mečeva, ali čini se da je Viktor sada kvalitetniji igrač. Sa Nemcem Troicki takođe ima negativni skor (1-3), a izgubio je oba ovogodišnja meča.

Federer se nada da će Fiš i Conga iscrpeti jedan drugog i umorni izaći na četvrtfinalni megdan. Tada bi Rodžerove šanse naglo porasle, ali nije teško zamisliti da Švajcarac ponovo završi takmičenje u četvrtfinalu. Fiš igra vrhunski tenis, nedavno je pobedio Nadala, a Francuz je dobio Federera u poslednja dva duela (Vimbldon i Montreal).

Treća četvrtina: Murray
Endi Mari na početku turnira za rivala ima 64. igrača sveta Somdeva Devaramana, koji može da odigra veoma dobro, pa Škot sebi ne sme da priušit da startuje lenjo i nezainteresovano, što mu se neretko dešava na startu najvećeg turnira. Do četvrtfinala Mari nema ozbiljnijih prepreka, Felisijano Lopes teško da može da uradi nešto više, a u osmini finala Škot će verovatno imati priliku da se revanšira Stanislasu Vavrinki za prošlogodišnji poraz u trećoj rundi.

U gornjem delu prštaće od snažnih servisa i napadačke igre. Robin Soderling jeste šesti nosilac, ali ima problema sa povredom i verovatno ne bi ni učestvovao da nije u pitanju Grend slem turnir. Džon Izner će nastojati da iskoristi tu situaciju kako bi izjednačio rezultat i 2009. godine i plasirao se u osminu finala. Do tada će morati da izbaci Bagdatisa i verovatno Džineprija.

Huan Martin del Potro ne bi trebalo da ima problema u prva dva kola, ali zatim ga čeka okršaj sa 12. nosiocem Žilom Simonom, kojeg je doduše dobio na Vimbldonu ove godine. Bilo bi lepo videti dvoboj Soderlinga i Del Potra u četvrtoj rundi, ali čini mi se da je malo verovatno da obojica doguraju dotle.

Četvrta četvrtina – Nadal
Od prve četvorice nosilaca, Rafael Nadal imao je najbolji žreb. Posle prve dve runde koje bi trebalo da prođe rutinski, Španac u trećem kolu ide na Ivana Ljubičića, kojeg je dobio u oba ovogodišnja meča ne izgubivši ni set. Tu bi eventualno ogao da se umeša Nalbandijan, ali pitanje je u kakvom je Argentinac stanju posle brojnih pauza. Prema žrebu, sledeći protivnik Nadalu može da bude ili Mihail Južni (8-4 u pobedama) ili Jirgen Melcer (3-1), a obojica su u vrlo lošoj formi.

U četvrtfinalu trebalo bi da igra sa Davidom Fererom, u čijoj osmini žreba se nalazi i Endi Rodik, koji je tek 21. nosilac. U prvoj rundi interesantan bi mogao da bude okršaj Nikolasa Almagra i Žulijena Benetoa, od nosilaca tu je još Florijan Majer, a ostatak čine prosečni i ispodprosečni teniseri koji nikome ne bi smeli da naprave problem.



Nema komentara

Komentari predstavljaju lične stavove i mišljenja posjetitelja stranice, a nikako stav stranice, novinara i administratora....

Pokreće Blogger.