Australian Open: Analiza žrijeba po četvrtinama za muškarce

Večeras od 1:00 časova po našem vremenu počinje prvi Grand Slam sezone, Australian Open. Očeku je nas dvije sedmice paklenog tenisa i vječno pitanje ko če odnjeti titulu?





Prva četvrtina

Ždrijeb predvodi prvi tenisač svijeta, branitelj naslova i po mnogima glavni favorit za osvajanje naslova, Novak Đoković. U sklopu priprema za Australian Open osvojio je ekshibicijski turnir u Abu Dhabiju i odmah se zaputio u Melbourne i započeo s treninzima na licu mjesta. Fizički i psihički je spreman, i još važnije, "gladan" novih pobjeda i trofeja. Želi isprati gorak okus nakon razočaravajućeg finiša prošle sezone kada je iscrpljen stigao u London i nije bio u stanju pružiti ono najbolje od sebe.

Put do četvrtfinala Đokoviću bi trebao biti prilično lagan. Na startu igra protiv Talijana Paola Lorenzija (108.), koji je prošle sezone dva najbolja meča karijere odigrao protiv Ivana Ljubičića i Rafaela Nadala. Hrvatskog je predstavnika porazio u Miamiju, a u rodnom Rimu je protiv Nadala izgubio 6:7 (5), 6:4, 6:0. No, objektivno, razlika između njega i ovakvog Đokovića je golema i sve osim uvjerljive pobjede srpskog tenisača bilo bi iznenađenje.

U drugom kolu Đokovića će u slučaju pobjede vjerojatno čekati Kolumbijac Giraldo, a u trećem Radek Štepanek. Iako je Andy Roddick uvijek nezgodan protivnik zbog svog servisa, karaktera i iskustva na Grand Slam turnirima, njegova karijera je već neko vrijeme u silaznoj putanji i teško je za očekivati da bi mogao ugroziti Đokovića. Isto vrijedi i za domaćeg miljenika Lleytona Hewitta, koji u prvom kolu ima nezgodnog suparnika, 21-godišnjeg nadolazećeg Nijemca Cedrika-Marcela Stebea, pobjednika završnog turnira Challenger Toura prošle godine.

Roddick i Hewitt mogu se susresti već u drugom kolu, a u trećem će ih najvjerojatnije čekati Milos Raonic, pobjednik Chennaija. Uspon mladog Kanađanina rodom iz Podgorice prošle sezone prolongiran je zbog ozljede, no trijumf u Chennaiju pokazao je da se Raonic u potpunosti vratio u formu. Upravo on je najizgledniji suparnik Đokoviću u osmini finala. Može ga namučiti svojim munjevitim servisima, no u meču na tri dobivena seta Đoković je svakako favorit.

Potencijalno četvrtfinale Đokoviću će zasigurno biti "papreno". David Ferrer, Janko Tipsarević, Richard Gasquet najizgledniji su njegovi suparnici u toj fazi natjecanja. Peti nositelj Ferrer ima posebno lagan ždrijeb u prva tri kola, barem naizgled, dok se Tipsarević i Gasquet mogu susresti u trećem kolu. Francuz će prije toga morati proći Seppija i Južnija, što nije najzahvalniji ždrijeb. S obzirom na konstantu, ali i kvalitetu, u četvrtfinale bi trebao proći Ferrer.

Druga četvrtina

Britanska teniska javnost i ove će godine u Melbourneu čekati i nadati se prvom Grand Slam naslovu Andyja Murraya, no da bi se to dogodilo četvrti nositelj će morati odigrati tenis života. Ne samo što se nalazi u Đokovićevoj polovici ždrijeba, već mu je i put do eventualnog polufinala i dvoboja sa Srbinom prilično zahtjevan.

Mladi "nabrijani" Amerikanac Ryan Harrison sigurno nije najpoželjniji suparnik za prvo kolo, a već do trećeg kola Murray, koji je počeo raditi s legendarnim Ivanom Lendlom, može naletjeti na Malissea, Llodru, Gulbisa ili Bogomolova Jr.-a, koji ga je prošle godine u Miamiju pobijedio u dva seta. U prva dva meča Brisbanea, kojeg je osvojio, Murray je pokazao određene slabosti, no zato je u sljedeća tri bio impresivan. Posljednjih godina bio je vrlo uvjerljiv u početnim fazama turnira. Ove godine možda neće biti tako, no za očekivati je da će ga njegova kvaliteta dovesti do osmine finala.

Ali, tamo će se gotovo sigurno naći Viktor Troicki ili Gael Monfils, koji bi mogli biti veliki test za Škota. Planove Troickog i Monfilsa mogao bi poremetiti nezgodni Izraelac Sela. U donjem dijelu ove četvrtine šesti nositelj Jo-Wilfried Tsonga je glavni favorit i trebao bi bez većih problema izboriti četvrtfinale. Najteže prepreke bit će mu sunarodnjak Gilles Simon i Kei Nishikori. Tsonga je jedan od onih koji bi iz drugog plana mogli otići jako daleko. Čak i osvojiti turnir.

Treća četvrtina

O zdravstvenom stanju Rogera Federera uvelike ovisi i cjelokupni rasplet ovog dijela ždrijeba. Švicarac je postavljen za trećeg nositelja i, ukoliko bude dovoljno spreman, trebao bi lako proći prva dva kola. U trećem bi moglo biti nezgodno protiv Melzera ili Karlovića, a osmina finala donosi Dolgopolova, Tomica ili Verdasca. Zdravi Federer to bi sve trebao proći. Nedovoljno zdravi Federer - ne znamo.

U gornjem dijelu te četvrtine najviše "odskače" Juan Martin Del Potro, koji je željan povratka u sami svjetski vrh, gdje prema mnogima i pripada. Osvajač US Opena 2009. prošle sezone je napredovao gotovo 250 mjesta na ATP ljestvici u svom povratku poslije ozljede. Sada je 11. tenisač svijeta, ponovno igra dobro i na njega svakako treba obratiti posebnu pažnju. Kohlschreiber je na Grand Slamovima oduvijek bio posebno inspiriran i upravo bi mu on mogao pomrsiti račune. Ne samo njemu, već i osmom nositelju Mardyju Fishu, s kojim se Nijemac može susresti u trećem kolu.

Međutim, i Fishu će posao već zarana biti otežan. U prvom kolu čeka ga odličan server, Gilles Muller, i ne bi bilo iznenađenje kada bi ga Luksemburžanin izbacio na startu. Ostala imena u ovom sektoru ždrijeba teško da mogu računati na neki veći rezultat. Možda jedino Nijemac Florian Mayer ako prikaže dio prošlosezonske forme koja ga je dovela do Topa 20.

Četvrta četvrtina

U posljednjoj četvrtini ždrijeba situacija je slična kao i u prethodnoj. Drugi nositelj Rafael Nadal također se, baš poput Federera, muči s ozljedama i nije na 100 posto, što je i pokazao u Dohi gdje je u polufinalu izgubio od Monfilsa. No, uzevši u obzir Nadalov karakter i borbenost, nema sumnje kako će po tko zna koji put u karijeri stisnuti zube i gurati svoje tijelo do krajnjih granica. Prva dva kola morao bi proći lako, no onda bi tek mogli početi dolaziti ozbiljniji ispiti.

U njegovom dijelu ždrijeba nalaze se veliki serveri Ljubičić, Isner i Lopez te rutineri Nieminen, Nalbandian i Davidenko. No, Nadal u kakvom god da je stanju, uvijek je favorit i dojam je da će sigurno izboriti četvrtfinale. Navedeni igrači mogli bi ga namučiti, ali samo to. Međutim, u četvrtfinalu bi mu na kraj mogao stati Tomaš Berdych, koji će i sam morati preskočiti nekoliko visokih prepreka.

Od Oliviera Rochusa, koji je odigrao sjajno u Aucklandu, u drugom kolu pa do Wawrinke, Baghdatisa, Dimitrova ili Almagra u četvrtom. Valja, međutim, biti oprezan kod Almagra i Wawrinke, koji su skloni kiksevima u početnim fazama. Paire i Kubot mogli bi iz drugog plana zagorčati život favoritima.

Nema komentara

Komentari predstavljaju lične stavove i mišljenja posjetitelja stranice, a nikako stav stranice, novinara i administratora....

Pokreće Blogger.