ATP London : Novak Đoković u 2011. godini

Novak Đoković krenuo je sezonu 2011. godine na Hopman Cupu gdje se pripremao za Australian Open . Ovdje je nastupio  sa Anom Ivanović.

Na 1. zvaničnom turniru u godini došao do 2. titule na Australian Openu, samim tim i 2. grandslama u karijeri. U polufinalu pobijedio Federera posle velike borbe, a u finalu bio bolji od Murraya mnogo lakše nego sto se očekivalo. Popravio skor u finalima najvećih turnira na 2:2

Vratio se na teren 3 nedelje kasnije u Dubaiju. Pobijedio rutinski Federera u finalu i postao 6. aktivni igrač koji je došao do 20 titula, skor 20:13 u finalima. Tom titulom se pridružio Rogeru i oni su jedini koji su uspijevali 3 puta uzastopno da uzimaju titulu u Dubaiju, Roger ima 4 titule ukupno.

Zbog iscrpljenosti nije igrao za Srbiju u Davis Cupu meču protiv Indije.

Osvojio Master u Indian Wellsu i popravio lični rekord po broju uzastopnih pobjeda na 20. Do polufinala došao bez izgubljenog seta, a tamo opet bio bolji od Federera, posle 3 seta ovoga puta. U finalu pobijedio Nadala što mu je bila i 1. pobjeda protiv Nadala u finalima i to poslije izgubljenog seta. Tom titulom došao do 21. titule u karijeri i 6. masters titule. Posle pobjede nad Federerom u polufinalu došao i do 2. mjesta na ATP listi.

Osvajanjem titule u Miamiju Novak je postao tek 7. igrac koji je došao do titula na Indian Wellsu u i Miamiju. Opet je u finalu pobijedio Nadala i opet posle izgubljenog 1. seta. To mu je bila 22. titula u karijeri i 7. masters titula. Tek je 4. igrač od 1990. koji je uspio da u istoj sezoni osvoji titulu na Australian Openu, Indian Wellsu i Miamiju, pridružio se Samprasu, Agassiju i Federeru.

24:0(26:0 ukupno, pošto je u Davis Cupu u decembru imao 2 pobjede) je najbolji start sezone jos od 1986. kada je Lendl imao 25 uzastopnih pobjeda. Tokom tog niza osvojio je 59 od 65 setova. Od te 24 pobjede 8 je došlo protiv igraca iz TOP 10. Federera je pobijedio 3 puta, Nadala i Berdycha 2, a Murraya 1. 
Prošle sezone je imao ukupno 4 pobjede protiv TOP 10 igrača, a 1. je dosla tek na US Openu. Jedan je od 3 igraca koji su pobijedili Nadala bar 2 puta u finalima. Federer je to uradio 6, a Davydenko 3 puta.

Odlučio da propusti Monte Carlo zbog povrede koljena. Vratio se na terene u rodnom Beogradu i došao do još jedne titule. U finalu bio bolji od Lopeza. Nije izgubio ni set u 3 meča koja je odigrao, u polufinalu dobio WO jer Tipsarević zbog povrede nije izašao na teren u polufinalu. Poboljšao niz na 27:0 i došao do 23. titule u karijeri.

Sljedecče nedelje u Madridu došao do 6. titule u sezoni. Vratio se posle seta i brejka zaostatka u polufinalu protiv Belluccija, a u finalu po prvi put u karijeri došao do pobjede protiv Nadala na šljaci, posle 10 pokušaja. Poboljšao niz nepobjedivosti na 34 (32:0 ove sezone) i dosao do 8. masters titule.

Nastavio sa pobjedama i u Rimu. U polufinalu protiv Murraya bio na 2 poena od poraza ali je ipak uspio da se izvuče i da dođe do pobjede u taj brejku 3. seta. U finalu bolji od Nadala po 4. put u sezoni i opet došao do pobjede bez izgubljenog seta. 39:0,a 37:0 ove sezone,što je 6. najduži niz u Open eri.
Prvi je igrač jos od 2005. i Federera i Nadala koji je uspio da dodje do 4 Masters titule u sezoni.

3. juna prekinut mu je niz od 43 uzastopne pobjede i to u polufinalu Roland Garosa od Federera posle velike borbe i 4 kvalitetna i neizvjesna seta. Nije uspio da postane 1. igrač jos od Couriera koji je uzeo titulu i na AOu i na RGu. Jimu je to pošlo za reketom 1992. godine.

3. jula je došao do 3. Slama u karijeri i prve titule na Wimbledonu . U 5. finalu protiv Nadala došao je do 5. titule,ovoga puta posle 4 seta. Pobjedom nad Tsongom u polufinalu obezbijedio je 1. poziciju na ATP listi i postao 25. igrac od 1973. godine koji je zauzeo 1. mjesto ATP liste. Samo su jos Wilander,Becker i Federer došli do 1. pozicije posle osvojenog grandslama. Đoković je i 1. igrač jos od 2004. godine koji je zauzeo 1. mjesto, a da to nisu Federer ili Nadal.

14. avgusta postaje prvi igrac koji je došao do 5 osvojenih Mastersa u sezoni. U finalu Montreala je pobijedio Fisha posle 3 seta i velike borbe. Takodje postaje prvi igrač jos od 1993. i Samprasa koji je na debitantskom turniru kao broj 1 došao do titule. Skor 53:1 u sezoni, 29:0 na betonu.

21. avgusta predaje Murrayu finale Cincinnatija zbog povrede desnog ramena. Murray je imao 6:4;3:0 u tom trenutku. Dolazi do  drugog poraza u sezoni!

12. septembra osvaja treći grandslam u sezoni i 4. u karijeri. U finalu je u jednom izuzetnom meču pobijedio Nadala posle 4 seta i ogromne borbe. To je i 6. put da Novak pobjeđuje Nadala u sezoni i svih 6 puta u finalima. To je i prvo finale US Opena još od 1995. sa dva najbolja igrača svijeta. U polufinalu je pobijedio Federera posle 0:2 u setovima i uspio da spasi 2 vezane meč lopte na servis Švajcarca u meču koji mnogi smatraju za najbolji ove sezone. Prvi je igrač od Safina koji je osvojio titulu spašavajući mec loptu. Marat je to uradio 2005. protiv Hewitta. Skor Novaka u tom trenutku 64:2

Iste nedelje je predao Del Potru u Davis Cupu protiv Argentine posle izgubljenog 1. seta.

Zbog povrede propustio azijsku turneju i vratio se tenisu na turniru u Baselu. U polufinalu ga je zaustavio Nishikori posle 3 seta. Na tom turniru obnovio povredu ramena.
Sledeće sedmice u Parizu došao do četvrtfinala ali nije izašao na teren potiv Tsonge zbog povrede ramena i u želji da se što bolji spremi za London.

Đoković je prvi igrač koji se kvalifikovao za završni turnir. Samo se još Nadal od 1990. kvalifikovao za prestizni turnir prije Roland Garosa i to 2009.  Novak se kvalifikovao 16. maja ove godine.

Ovo ce mu biti 5. uzastopno ucešče, ima skor 8:6

2008. je dosao do 1. i jedine titule. U finalu Shanghaija bio je bolji od Davydenka posle 2 seta.Na debiju 2007. nije došao ni do jedne pobjede. 2009. iako je imao 2 pobjede nije uspio da prodje grupu, a prošle godine je lako zaustavljen u polufinalu od Federera.

Nema komentara

Komentari predstavljaju lične stavove i mišljenja posjetitelja stranice, a nikako stav stranice, novinara i administratora....

Pokreće Blogger.